in

Trombitás Kristóf: a holland választási rendszer kabaré

Zsákutcák a totálisan arányos választási rendszerek.

„Tekintet nélkül arra, mit gondolunk vagy nem gondolunk a Wilders-féle mozgalomról, de semmi sem mutatja meg jobban, mennyire zsákutcák a totálisan arányos választási rendszerek, ahol ilyen, majdhogynem országos tarolásért 37 képviselői szék jár a 150-ből.

Nem vagyok nagy rajongója a tisztán egyéni rendszereknek sem, ahol a győztes mindent visz, lásd Nagy-Britanniát, Franciaországot vagy az USA-t, ahol 49,9 százalékért is 0 mandátum jár – tippeljetek, a híresen Antidemokratikus™️ és Választási Autokrata™️ magyar választási rendszerben e szisztéma alapján hogy szerepeltek volna a balosok 2022-ben –, de egy előnyük kétségtelenül van: kormányozható országokat eredményeznek, ami nem egy utolsó szempont az aluljárós vietnami falatozók világán túl.

Mert a hollandoknál még olyan párt is van, ami egy, azaz 1 embert ad a törvényhozásba és aztán számos olyan, mondom, számos, ami féltucatnyit sem. de legalább van egy rendkívül aranyos nevű – nem ismerem a politikájukat, tippre sajnos tipikus zöldkomcsik lehetnek –, 3 személyes frakció, a Párt az Állatokért.

 

Fun fact a végére: vörössel láthatóak azok a területek, ahol a választáson amúgy másodikként(!) befutó Timmermansék nyertek és neki reális esélye van a miniszterelnökségre is. nyilván ezek nagyvárosok, sűrűn lakott helyek, de akkor is kabaré.”

 

 

(Trombitás Kristóf, Mandi)

 

 

 

 

 

LEGYÉL NAPRAKÉSZ!

Agyhalál – Kamu Geri új fizetős parkolási zónákat hoznának létre

A háttérben liberális puccs készülhet Vidnyánszky ellen a Nemzeti Színházban – Itt vannak a részletek