in , ,

Trócsányi kimondta a lényeget: veszélyben vannak az Európai Unió demokratikus alapjai

Az EU intézményei magától értetődőnek veszik az uniós jog elsőbbségét a nemzeti jogokkal szemben.

 

 

„A minap mintegy harminc német alkotmányjogász a neves Frankfurter Allgemeine Zeitungban tette közzé felhívását, amelyben arra szólítják fel az Európai Bizottságot, hogy szüntesse meg Németországgal szemben a tavalyi döntése miatt megindított kötelezettségszegési eljárást. A rendhagyó és figyelemreméltó felhívás kapcsán mint európai parlamenti képviselő és egyetemi katedrával rendelkező úgy gondolom, nem tehetem meg, hogy ne mondjam el véleményem.

A német alkotmányjogászok álláspontja szerint ha az Európai Unió megkérdőjelezi vagy elveszi a nemzeti alkotmánybíróságoktól azt a szerződéseken alapuló jogot, hogy alkotmányos identitásuk körében, annak védelme érdekében felülvizsgálják az uniós intézkedéseket, akkor ezzel fokozatosan elvonhatnák a tagállamok át nem ruházott hatásköreit. Ez végül oda vezethet, hogy az európai nemzetek és polgáraik akarata ellenére egy legitimáció nélküli föderális Európai Unió jönne létre. Vagyis ha az Európai Bizottság nem szünteti meg a kötelezettségszegési eljárást, azzal a szerződéseket, vagyis az európai jogállamiságot és demokráciát, végső soron pedig az európai integráció egységét sodorja veszélybe.

A tavaly meghozott ítéletükben a német alkotmánybírók azt állapították meg, hogy az Európai Bíróság az Európai Központi Bank (EKB) kötvénykibocsátásával kapcsolatos döntése során hatáskörén túllépve, vagyis ultra vires járt el. A testület szerint fennállt a veszélye annak, hogy az uniós intézmények a német törvényhozás alkotmányban rögzített költségvetési hatásköreit vonják el. A luxembourgi bírók jogértelmezése pedig önkényes volt, mert nem végezték el azt a szükséges érdemi vizsgálatot, amely igazolja, hogy az EKB a szerződésekben ráruházott hatáskörök keretei között járt el. A konkrét ügy nemcsak a gazdasági-pénzügyi tét miatt, hanem az uniós jog természetét, elsőbbségét, tágabb értelemben pedig az európai integráció intézményi egyensúlyát övező régi-új dilemma erőteljes felszínre törése miatt áll ismét az európai közérdeklődés középpontjában.

Az EU intézményei gyakran hangoztatják és szinte magától értetődőnek veszik az uniós jog elsőbbségét a nemzeti jogokkal szemben.”

 

(mandiner.hu)

 

Add tovább!

Vélemény, hozzászólás?

Loading…

0

Zseniális oktatóvideó Jakab Péternek – Videó

Hoppá! Német Balázs válaszolt Bayer Zsoltnak