in

Tragédia – Váratlanul elhunyt hétszeres világbajnok, olimpikon párbajtőr vívónk

Szombaton délután tragikus hirtelenséggel elhunyt olimpiai bronzérmes, hétszeres világbajnok párbajtőr vívónk, Szalay Gyöngyi.

Váratlanul elhunyt hétszeres világbajnok, olimpikon párbajtőr vívónk

Szombaton délután tragikus hirtelenséggel elhunyt olimpiai bronzérmes, hétszeres világbajnok párbajtőr vívónk, Szalay Gyöngyi. A 49 éves sportoló egy tapolcai rendezvény díjkiosztóján váratlanul rosszul lett, mentőhelikopterrel szállították a veszprémi kórházba, de az életét már nem tudták megmenteni. 

Horváthné Szalay Gyöngyi tragikus, hirtelen jött halálig aktív volt nem csak a sportéletben, hanem a tapolcai, Veszprém megyei közéletben is. Sportolóként számtalan világversenyen részt vett, tapolcai színekben.

Párbajtőrben az 1996-os, atlantai olimpián bronzérmet szerzett, 1991-ben Európa-bajnoki bronzérmes, 1995-ben világbajnoki ezüstérmes, 1997-ben és 1998-ban vb-bronzérmes lett. Csapatban negyedik helyen végzett az 1996-os és a 2000-es olimpián is. 1990-ben és 1994-ben vb-ezüstérmes, 1991-ben Európa-bajnok lett. A magyar női párbajtőrcsapat hétszer volt világbajnok, Szalay Gyöngyi minden alkalommal a csapat tagja volt – ami egyedülálló rekord – írja emlékező összefoglalójában a Nemzeti Sport.

Testnevelő tanárként és szakedzőként is dolgozott, valamint az általa alapított Balaton Vívóklubban utánpótlás neveléssel foglalkozott.

2002-től a Fidesz színeiben a tapolcai városi és a megyei közéletben is tevékenykedett. 2002-től egyéni önkormányzati képviselő és alpolgármester volt Tapolcán. 2006-tól a Veszprém Megyei Közgyűlés tagjaként segítette a megye fejlődését és sportéletét.

Szalay Gyöngyi megkapta a Magyar Köztársasági Ezüst Érdemkeresztet. Pro Comitau díjas, a Veszprém Megye Érdemrendje kitüntetettje, valamint Tapolca Városért díjjal is elismerték.

A Magyar Vívó Szövetség honlapján azt írja, remek eredményeit kivételes ütem- és taktikai érzékkel érte el, és a különleges stílusához páratlan egyéniség társult. Legnevesebb tanítványa Siklósi Gergely, akit 19 éves koráig képzett, nevelt, és aki korosztályos Európa-bajnok és világbajnoki érmes lett az irányításával.

Szalay Gyöngyit a Magyar Vívó Szövetség a saját halottjának tekinti.

Vezető kép: MTI/Földi Imre
(Füssy Angéla, pestisracok.hu)

Tisztítótűz lehet 2018 a baloldalon

“Evilági csoda!” – A PS szerkesztősége és olvasóink segítenek Kárpátalján, folyamatosan érkeznek az adományok