in ,

Tovább tart a nemzetközi sivalkodás – Órákon belül 10 milliárd euróhoz jut Magyarország, a Politico eszeveszett őrjöngésbe kezdett

Nehezen viseli a Politico szerkesztősége, hogy az Európai Bizottság vélhetően még ma bejelenti, hogy a Magyarországnak járó uniós források egy részét, 10 milliárd eurót nem fagyasztja be többé.

Várhatóan még ma megtörténik a hivatalos bejelentés, Magyarország hozzájut a neki tényszerűen járó uniós források egy részéhez, 10 milliárd euróhoz. A Politico szerkesztősége érezhetően nehezen viseli a fejleményeket, már magáról a hírről is azzal a címmel számolt be, hogy EU-milliárdok Putyin haverjának.

A lap szerint a nagy győztese a „magyar autokrata”, Orbán Viktor, aki akadályozza az EU döntéshozatalait, és az újabb válaszokat az oroszok által indított háborúra. A vesztes pedig Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság első embere, akit a magyar miniszterelnök a Politico álláspontja szerint megpróbál megalázni a nemzeti konzultációs plakátkampánnyal. Sőt, a cikk azt írja, von der Leyen ezzel a döntéssel veszélybe sodorhatja pozícióját és újraválasztását.

A Politico szerint Macron és Scholz lesz a bűnbak

És itt még nincs vége!

 

 

A szerző úgy véli, az EU vezetői, például a francia Emmanuel Macron és a német Olaf Scholz is vesztesek, amiért el kell magyarázniuk a lakosságnak, miért használják fel a tőle beszedett adót arra, hogy olyan kormányt finanszírozzanak, amely valójában Oroszországot támogatja a háborúban.

A cikk arról természetesen nem tesz említést, hogy ezt a pénzt nem ajándékba kapja Magyarország, a magyarok befizetése pedig már rég ott pihen az uniós kasszában, a szerződéseknek megfelelően.

Nem mellesleg az orosz barátságot arra alapozza a lap, hogy a magyar kormány nem támogatja a szankciókat Oroszországgal szemben, mert több kárt okoznak Európának, mint az oroszoknak, és erre már a Politico újságírói is rájöttek. Vlagyimir Putyin korábban azt nyilatkozta, hülyeség, hogy Orbán Viktor oroszpárti politikus lenne.

 

A Bizottság elveszítené a pert Magyarországgal szemben
A cikkben többször is hangsúlyozzák, hogy Orbán Viktor gátolja Ukrajna támogatását, pedig még a Nemzetközi Valutaalap is azt mondja, hogy EU-s pénzre van szükség ahhoz, hogy életben tartsák Ukrajnát. A magyar kormányfő álláspontját Ukrajna EU-s csatlakozásáról ide kattintva olvashatják el részletesen.

A szerző csupán „hivatalos verzióként” utal a Bizottság véleményére, amely alapján Magyarország megtette a szükséges lépéseket, ezért nem volt más választása, mint a pénz egy részének elutalása.

Ha a Bizottság nem engedi el a forrásokat, Magyarország pert indíthat, és valószínűleg nyerne is

– nyilatkozta név nélkül a lapnak egy magas rangú diplomata.

Daniel Freundot kulcsfontosságú képviselőnek tartják
A Politico kiemeli, kulcsfontosságú európai parlamenti képviselők ellentmondanak ennek az állításnak – hogy ezután miért pont Daniel Freundot idézik, rejtély. A magyarellenes zöldpárti német képviselő lassan már csak a pápának nem írt levelet, hogy Magyarország ne kapjon pénzt, legutóbb Johannes Hahn költségvetési biztosnak és Didier Reynders igazságügyi biztosnak jelezte, hogy „politikailag pusztító jelzés” lenne, ha a Bizottság utalna, és az Európai Parlament értékelése a magyar kormányról érdemben nem változott.

Orbánt meg kell fosztani minden uniós forrástól”

– szögezte le sokadjára is Freund.

A cikkben azt is megjegyzik, hogy Szijjártó Péter a háború kitörése óta többször is találkozott orosz kollégájával, Szergej Lavrovval – azt viszont nem, hogy a magyar külgazdasági és külügyminiszter minden alkalommal elmondta, a béke reményében nyitva kell hagyni a kommunikációs csatornákat.

 

(Mandi)

 

 

 

LEGYÉL NAPRAKÉSZ!

Hoppá! Mától lehet fizetni az új 15 ezer forintossal

Nagy Ervin állítólag „szervező erő” – Bognár Zsolt is elmondta Ervinről a véleményét