in ,

Totális vereség – Bukhatja Botka Szegedet is

Botka László szegedi polgármester városvezetői tisztségéből történő azonnali visszahívását kezdeményezte Szabó Bálint jogász, a Likvid Kontroll Kft. ügyvezetője.

Indítványozták Botka menesztését: a polgármesteri szék is bukhat a parkolóbotrány miatt

 

Botka László szegedi polgármester városvezetői tisztségéből történő azonnali visszahívását kezdeményezte Szabó Bálint jogász, a Likvid Kontroll Kft. ügyvezetője. Szabó Bálint az MSZP-s politikussal szembeni indítványát ma nyújtotta be a szegedi önkormányzatnak, ebben azt kéri, a Botkával szembeni közbizalom vesztés miatt a jogi- ügyrendi- és közbiztonsági bizottsága haladéktalanul tárgyalja meg az ügyet.

A Szeviép károsultakat is képviselő Likvid Kontroll Kft. ügyvezetője a szegedi jogi- ügyrendi és közbiztonsági bizottság hétfői ülésén személyesen is megjelent, hogy átadja az indítványát, amely emlékeztet, hogy a helyi önkormányzatokról szóló 2011-es törvény kimondja:

az önkormányzati képviselő nem folytathat olyan tevékenységet, amely a feladatinak ellátásához szükséges közbizalmat megingathatja.

A dokumentumban Szabó Bálint felidézi, hogy 2017 szeptember 25-én nyomozást rendelt el a Központi Nyomozó- és Főügyészség Szegedi Regionális Osztálya vezető beosztású hivatalos személy által a kötelességét megszegve elkövetett hivatali vesztegetés elfogadásának bűntette miatt. Az ügyben több rendőri vezető, köztük a polgármester is érintett lehet.

Szabó Bálint a szegedi jogi-, ügyrendi- és közbiztonsági bizottság előtt. Fotó: PS

Az indítvány is kitér rá, hogy ezeken a vezetői értekezleteken százas nagyságrendben osztogattak jogszabályi felhatalmazás nélkül korlátlan ingyenes parkoló bérleteket mások mellett Botka feleségének és titkárnőjének, Gazdag Jánosnak, az MSZP megyei elnökhelyettesének, de a megyei és a városi rendőrség vezetője egyaránt kapott ebből a juttatásból.

Szabó Bálint szerint a történtek abszolút elegendőek a közbizalom megingásához, amelyről az önkormányzati törvény szól.

Tekintettel arra, hogy ugyan fenti ügy miatt a miniszterelnök-jelöltségtől október 2-án visszalépett, azonban a polgármesterségről önként nem mondott le, és 2017. október 11-én önhöz intézett kérésemre sem volt bátorsága megnyilatkozni és a megfelelő döntést meghozni, jelen beadvány keretében kezdeményezem polgármesteri tisztségének megszüntetését – áll az indítványban, amelyet kézhez is kapott az illetékes bizottság minden tagja. 

Szabó Bálintot megint biztonsági őrökkel akarták kidobatni

Megkerestük a Likvid Kontroll Kft. ügyvezetőjét, aki portálunknak elmondta, a bizottság nem volt hajlandó érdemben foglalkozni az indítványával, ami jogilag aggályos. Ilyenre korábban még nem volt példa. Miután erre felhívta a tagok figyelmét, biztonsági őröket hívtak rá, hogy távolítsák el az épületből.

A megérkező örökkel közöltem, jogi következményei lesznek, ha egy ujjal is hozzám érnek. Erre az egész bizottság inkább átvonult egy másik terembe ülésezni, ahová engem már nem engedtek be.

Pénteken lesz a következő városi közgyűlés Szegeden. Szabó Bálint azt mondta, várható, hogy ott sem kerül elő a téma, márpedig egy ilyen indítványt nem lehet érdemi vizsgálat nélkül lesöpörni az asztalról. Szóval ott is meg fog jelenni. A szakbizottságnak 30 napon belül újabb ülést kell összehívnia, akár rendkívüli ülést is, hogy megtárgyalja a bizalmatlansági, összeférhetetlenségi indítványt.

A Likvid Kontroll Kft. a közelmúltban aláírásgyűjtésbe kezdett a helyi korrupció ellen. Ha máshogy nem érnek eredményt, kormányzati segítséget kérnek Botka László botrányai miatt, tisztségéből való visszahívása érdekében – hangsúlyozta Szabó Bálint. 

Vezető kép: MTI

 

(Füssy Angéla, pestisracok.hu)

 

Nagy Ervin: Rövid kérés a baloldalhoz, Gyurcsányról, magyarul

Nálunk pedig nem lesznek mecsetek