in ,

Totális kudarc! Bukásra áll az MSZP ostoba balatoni kezdeményezése

Bukóban az MSZP népszavazási kezdeményezése

A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) nem hitelesítette az MSZP népszavazásra bocsátandó kérdéseit. A párt a természetes vizek melletti strandok belépődíja, a vízpartokra vonatkozó építési tilalom és a köztulajdonban álló strandok kapcsán elidegenítési és változtatási tilalom elrendeléséről kérdezte volna az embereket. Az elutasítás melletti legfontosabb, visszatérő érv az volt, hogy egy sikeres népszavazás az önkormányzatok alaptörvényben biztosított tulajdonosi joggyakorlását korlátozná.

Az MSZP három kérdésben kezdeményezett népszavazást. Az első arra vonatkozott, hogy a természetes tavak melletti köztulajdonban álló strandokra történő belépésért ne kelljen belépődíjat fizetni.

Az NVB tagjai 6:5 arányban úgy döntöttek, hogy a kérdés nem hitelesíthető, mert az alaptörvény módosítását célozza, arról pedig nem lehet népszavazást tartani. Az NVB többsége egyetértett abban, hogy az önkormányzatok alaptörvényben biztosított tulajdonosi joggyakorlását korlátozná, ha a sikeres népszavazás után nem szedhetnének belépődíjat. A strandok kérdése helyi közügy, a választópolgárok a képviselő-testületen keresztül vagy helyi népszavazással jogosultak dönteni róla, egy országos népszavazásnál azonban épp a helyi választópolgárok lennének kisebbségben és kizárva a döntésből, hogy a területükön lévő ingatlannal hogyan rendelkezzenek – állapította meg az NVB.

A második kérdés azt célozta, hogy az Országgyűlés rendeljen el a természetes tavak melletti köztulajdonban álló strandokra a 2020. augusztus 1. napján fennálló állapothoz képest építési és változtatási tilalmat. Az NVB 7:4 arányban ezt a kérdést sem hitelesítette, többek között arra hivatkozva, hogy a változtatási tilalomról az önkormányzatok, az építési tilalomról pedig a kormányhatározat alapján az önkormányzatok és állami hatóságok dönthetnek, nem pedig az Országgyűlés. Országos népszavazást márpedig csak az Országgyűlés feladat- és hatáskörébe tartozó kérdésben lehet tartani.

Emellett egy eredményes népszavazás után legkorábban 2021-ben tudna jogszabályt alkotni az Országgyűlés, vagyis felmerül a visszamenőleges jogalkotás tilalmába ütközés is. Az NVB szerint a kérdésben azért sem lehet népszavazást tartani, mert korlátozná a helyi önkormányzatok tulajdonhoz való jogát, amit az alaptörvény garantál.

A harmadik kérdés arra vonatkozott, hogy az Országgyűlés rendeljen el a természetes tavak melletti köztulajdonban álló strandokra elidegenítési és változtatási tilalmat. Az NVB 6:5 arányban úgy döntött, ez a kérdés sem hitelesíthető, részben a korábbi kérdéseknél már ismertetett érvek miatt, részben pedig azért, mert az elidegenítési tilalmat csak egy jog biztosítására lehet bejegyezni, a biztosított jog fennállásának időtartamára, ebben az esetben azonban nem tudható, mi az elidegenítési jog korlátozásának az alapja.

Az NVB határozatai nem jogerősek, 15 napon belül lehet jogorvoslatot benyújtani ellenük a Kúriához. Az MSZP elnöksége azt közölte: az MSZP minden jogorvoslati lehetőséggel élni fog, így „előbb-utóbb lesz népszavazás” a természetes tavak „hozzáférhetőségével” kapcsolatban. Molnár Zsolt pártelnök szerint politikai színjáték zajlott a testület erről döntő ülésén, a bizottság többsége pedig végül mondvacsinált okokból utasította el a népszavazás kiírását 6:5 arányú szavazással.

A pártelnök szerint a hatalom fél attól, hogy a nép véleményt nyilvánítson, ha kell, a Kúriáig is elmennek a jogorvoslati szándékukkal, de azzal is megelégszenek, ha a kormány – a vasárnapi boltzár eltörléséhez hasonlóan – megfutamodik és eleget tesz követeléseiknek. – A csata még nem dőlt el, és meg fogjuk nyerni – jelentette ki Molnár.

(magyarnemzet.hu)

Oszd meg másokkal is!

Értelmiségiek százai Gyurcsány ellen

Bakay Kornél: a finnugor rokonságot is véglegesen megcáfolta az archeogenetika