in ,

Kirobbant a török-holland diplomáciai botrány

A holland rendőrség megállította a török családügyi miniszter konvoját, és visszafordította Németország felé.

A holland rendőrség megállította a török családügyi miniszter konvoját, és visszafordította Németország felé. Törökország nem vette jó néven a lépést, most áll a bál Ankara és Rotterdam között.

 

Fatma Betul Sayan Kaya, a családügyi tárca vezetője szombaton érkezett Németországból a rotterdami török konzulátusra, azonban gépkocsikonvoját feltartóztatták a holland hatóságok. A holland kormány vasárnap hajnali nyilatkozata szerint a török családügyi miniszter utazása ’felelőtlen’ lépés volt. Ugyanakkor állásfoglalásuk szerint Hollandia továbbra is nyitott a párbeszédre Ankarával.

 

Korábban Hága már megvonta Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter repülőgépétől a leszállási engedélyt, így e két miniszter az április 16-i, Rotterdamban tartandó, törökországi alkotmánymódosító népszavazással kapcsolatos kampányrendezvényen nem vehet részt. Ezt a török külügyminiszter finoman szólva sem fogadta nagy örömmel, többek között gazdasági és politikai szankciókat ígért Hollandiával szemben a lépésért.

 

A hágai hatóságok korábban ’nemkívánatos külföldi személynek’ nyilvánították a családügyi minisztert, aki ennek ellenére döntött az utazás mellett.

Kaya felháborodva kommentálta az eseményeket, Hollandia feltartóztatását többek között fasisztának bélyegezve Twitter-oldalán. Véleménye szerint ez a cselekedet a nemzetközi joggal és demokráciával teljesen ellentétes, és elfogadhatatlan.

 

A feltartóztatásnak vasárnap hajnalra tüntetés formájában lett visszhangja, a hatóságok vízágyúkkal voltak kénytelenek feloszlatni a török konzulátus előtt összegyűlt pár ezer fős tömeget. Rotterdam polgármestere, Ahmed Aboutaleb a tiltakozás méreteit látva szükségállapotot rendelt el szombat este.

 

 

Fatma Betul Sayan Kaya az április 16-i törökországi alkotmánymódosító népszavazással kapcsolatos kampányrendezvényen vett volna részt, a holland kormány szerint azonban a török politikusoknak nem a beutazását tiltják, hanem a politikai rendezvényeken történő részvételét. 

 

forrás: 888.hu, RT, hirado.hu

Varsó: Tusk újraválasztása nincs hatással a visegrádi együttműködésre

A hibbant nő megint megérkezett: Hillary Clinton harcot hirdet Trump ellen