in ,

Tombol nyugaton a hungarofóbia – A Guardian publicistája könyörögve kéri, hogy függesszék fel Magyarország szavazati jogát az EU-ban

A brit lap szerzője szerint az unió nem engedheti meg magának többé, hogy Orbán átverje.

Ukrajnától elkezdve az éghajlati válságig az Uniót sokkhatások sújtják. Nem engedheti meg magának többé, hogy Magyarország átverje – írja a Guardian. A cikk szerzője, Alexander Hurst szerint a lengyel és a magyar illiberális kormányok évekig védték egymást az uniós szintű következményektől, „miközben otthon leépítették a demokráciát és a polgári jogokat”.

„Lengyelországban a Jog és Igazságosság (PiS) párt aláásta a jogállamiságot, az igazságszolgáltatást, a nők jogait és a médiát; a Putyin-párti Orbán Viktor Magyarországon ugyanezt tette, és most azzal fenyeget, hogy meghiúsítja Ukrajna esetleges uniós csatlakozásának hivatalos megkezdését, amelyre a 27 vezető jövő heti csúcstalálkozóján kerülne sor” – írja a szerző.

Mint azt a Guardian újságírója írja, az Európai Bizottság azt fontolgatja, hogy feloldja a Magyarországnak szánt, de jelenleg a jogállamiság megsértése miatt visszatartott 10 milliárd euró zárolását, cserébe Orbán Viktor ukrajnai együttműködéséért. „Ez rövid távon ostobaság lenne, hosszú távon pedig káros, mivel precedenst teremtene a jövőbeni leendő autokraták számára, hogy az Orbán-féle viselkedés nem jár komoly következményekkel” – hangsúlyozza a szerző. A Guardian publicistája teljesen feleslegesnek nevezte Emmanuel Macron meghívását.

„Az EU-nak végre van lehetősége arra, hogy fellépjen az ellen a konkrét fenyegetés ellen, amelyet Orbán Viktor jelent a jogállamiságra, a demokráciára és az Unió saját működőképességére nézve. Ezt most ki kell használnia” – olvasható a Guardianben.

A szerző Európai Unióról szóló szerződés 7. cikkét említi, amely lehetővé teszi egy tagállam tagsági jogainak felfüggesztését.

Az újságíró szerint az európai választók azt látják, hogy „a tekintélyelvű uralkodók semmibe veszik annak a politikai uniónak az alapelveit, amelyhez tartoznak – még akkor is, ha tárt karokkal fogadják annak pénzét – anélkül, hogy valaha is következményekkel kellene szembenézniük”.

 

 

(Mandi)

 

 

 

 

LEGYÉL NAPRAKÉSZ!

Agyhalál – A parlament közbelépett – mégis küld Bulgária páncélozott járműveket Ukrajnának

Alföldi Róbert rendkívüli nyílt levelet kapott Bognár Zsolt színművésztől – Na, kinek van igaza?