in

Thaiföldre figyel az egész világ – FOGY A MENTŐCSAPATOK IDEJE

A BARLANGBAN REKEDTEK BÚVÁROKTATÁSBAN IS RÉSZESÜLNEK

Megállás nélkül dolgoznak a mentőcsapatok a thaiföldi Tham Luang barlangrendszerben rekedt focicsapat kimentésén. Az időjárás könnyen vészhelyzetet okozhat, már ma újabb esőzés jöhet.

Élelmet, italt és izolációs takarókat kaptak, valamint orvosi ellátásban részesültek azok a fiatalok, akik június végén Thaiföldön egy barlangrendszer mélyén rekedtek. A 12 tinédzser és 25 éves edzőjük 13 napja tartózkodik a sötétben, négy kilométerre a barlang bejáratától. A fiúk állapota kielégítő, legtöbbjüknek csak kisebb egészségügyi problémája keletkezett a föld alatt.

A focisták az egyik csapattag 16. születésnapja alkalmából jártak a környéken piknikezni, ismerték a barlangot. Ezúttal mélyebben akarták felfedezni, de egy hirtelen jött esőzés elárasztotta a bejáratot. A monszunidőszak beköszöntével a régióban pillanatok alatt megemelkedhet a vízszint. Ettől tartanak most is a mentők, ugyanis vasárnapra újabb heves csapadékra lehet számítani, jelentették a meteorológusok. A mentés napok óta folyik, a hatóságok próbálják leszivattyúzni a vizet a barlangból, mivel az útvonal víz alatti megtétele veszélyes lenne.

A vízszintet óránként 1,5 centiméterrel tudják csökkenteni, a mentők 1,5 kilométert már gyalogosan meg tudnak tenni a barlangban az úgynevezett harmadik kamráig, jelentették a helyszíni tudósítók. Egy újabb esőzés azonban komoly gondot okozhat, hiszen újra feltöltheti a barlangrendszert, amely az esős évszak alatt általában el van árasztva.

A helyszín közelében százak dolgoznak folyamatosan a fiúk és kísérőjük megsegítésén

Fotó: Reuters

A mentők minden lehetőséggel számolnak, ezért a szakemberek a búvárkodás alapjaira oktatják a fiúkat, hogy szükség esetén képesek legyenek a vízen át is kijutni. A búvárok szerint azonban ez a legkockázatosabb megoldás, mivel a legtöbb tinédzser úszni sem tud, és komoly az esély a pánikreakcióra a zavaros, sötét vízben, amelyben kilométereket kellene megtenniük.

Egy csapat közben azon dolgozik, hogy a balangrendszerbe felülről találjanak lejutási lehetőséget. A keresésbe madármegfigyelőket is bevontak, akik képesek lehetnek elfedett járatokat találni.

Az is elképzelhető, hogy a fiúknak meg kell várniuk az esős évszak végét, azaz akár hónapokra is bent rekedhetnek.

ÖSSZEFOGÁS A FOCISTÁKÉRT

A fogságba esett focicsapat kimentésére több száz ember gyűlt össze a barlang közelében. Összetartó közösség alakult ki: mentőbúvárok, barlangászok, katonák, orvosok és önkéntesek segítik a munkát a 30 fokos fullasztó melegben.
Útmérnökök sóderrel próbálják szárazon tartani a környéket, önkéntesek vizet osztanak a dolgozóknak, a thai királyi konyha munkatársai pedig meleg élelmet biztosítanak a mentésben részt vevőknek. – Az, hogy a fiúk életben vannak, mindenkit energiával töltött fel. Megállás nélkül dolgozunk, ami rendkívül fárasztó. De mindenki mosolyog.
A britek és a thaiföldiek egymást segítik, ez a legjobb, ami történhet – fogalmazott egy londoni férfi, Yo Sato, aki fordítóként segíti a munkát.

(Zetelaki Réka, magyaridok.hu)

Kurz: Szükséges a határellenőzés Szlovénia és Ausztria között

Elbúcsúztatták Lovas Istvánt – Nagy tömeg kísérte utolsó útjára…