in ,

Tessék sivalkodni: a szülők többsége automatikusan kapja vissza a 2021-ben befizetett adóját

Minden szülő, aki családi pótlékra jogosult, számolhat az adóvisszatérítéssel

Minden szülő, aki családi pótlékra jogosult, számolhat az adóvisszatérítéssel, így az is, akinek a gyermeke elmúlt  tizennyolc éves, de még középiskolában tanul. Az érintettek többségének semmit nem kell tenniük, 2022. február 15-ig automatikusan kézhez is kapják a nekik járó összeget – közölte szerdán Tállai András.

A családi adóvisszatérítés nemcsak azért történelmi jelentőségű lépés, mert soha egyetlen kormány sem hagyott még ilyen nagy összeget a családoknál, hanem azért is, mert az igénybevétele az érintettek többségének semmilyen adminisztrációs terhet nem jelent, ráadásul a szabályrendszere is rendkívül egyszerű

– összegezte a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára. A szabályrendszerre kitérve Tállai András elmondta, hogy lényegében minden gyermekes szülőnek, aki családi pótlékra jogosult, visszajár a 2021-ben szerzett jövedelme után a fizetendő személyi jövedelemadó. A visszafizetendő összeg a 2021-ben ténylegesen megfizetett személyi jövedelemadó összege, de legfeljebb a 2020. decemberi adatok alapján számolt éves átlagbér adószintje. A Magyar Államkincstár adatai szerint augusztusban több mint egymillióan kaptak családi pótlékot. A 2021-ben szerzett jövedelem után az adó nemcsak annak a szülőnek jár vissza, aki a családi pótlékot kapja, hanem a házastársának is.

 

Az adóvisszatérítés szabályai nemcsak nagyon kedvezőek, de könnyen alkalmazhatóak is, hiszen illeszkednek a több mint tízéves családi adókedvezmény szabályaihoz. A több mint egy évtizedes joggyakorlathoz igazodva egyértelmű az is, hogy az elvált szülők közül annak jár a családi adóvisszatérítés, aki a családi pótlékra jogosult. Így például a gyermeküket egyedül nevelő elvált szülők mellett azoknak az elvált szülőknek is jár a visszatérítés, akik a saját háztartásukban felváltva gondozva nevelik a gyermeket, és emiatt a családi pótlékot ötven–ötven százalékos összegben kapják. A gyermek kora esetében is a kedvező szabályok érvényesek, hiszen nem a nagykorúvá válás, a tizennyolcadik életév betöltése számít, hanem amíg a gyerek középiskolában tanul, annak a tanévnek az utolsó napjáig jár vissza az adó a szülőnek, amelyben a gyerek húsz éves lesz. Ha a gyerek sajátos nevelési igényű, akkor a korhatár még magasabb: huszonhárom év – részletezte az államtitkár.

A kormány legújabb családsegítő intézkedése jövőre összességében hatszáz milliárd forintot hagy 1,9 millió szülőnél

– hangsúlyozta Tállai András, megjegyezve, hogy ezzel a 2010 óta a családoknál hagyott adó összege már megközelíti a négyezer milliárd forintot.

 

(pestisracok.hu)

 

 

Add tovább!

Hoppá! Hat magyar bankot minősített fel a Moody’s

Dolgozik a vénember: újabb magyar politikust tiltottak ki Ukrajnából