in ,

Tarlós a hitvány főpolgármesterről: „Senki semmilyen formában nem beszélhet a saját hazája ellen!”

TARLÓS ISTVÁN: EGY FŐPOLGÁRMESTER NEM MÉRGESÍTHETI EL A REGNÁLÓ KORMÁNNYAL A KAPCSOLATÁT

– Már amikor a közgyűlésben ült, volt egy olyan érzésem, hogy nem a maga ura – nyilatkozta lapunknak Karácsony Gergelyről Tarlós István. A korábbi főpolgármester szerint is érthetetlen, hogy miért nem szólalt meg Budapest első embere a szélsőbaloldali utcai erőszak kapcsán. Hozzátette, hogy az ellenzéki média jelentős része mindig védeni próbálja a főpolgármester különböző, védhetetlen intézkedéseit.

 

 

– A legutóbbi Fővárosi Közgyűlésben heves vita alakult ki: napirend előtti felszólalásában Wintermantel Zsolt, a Fidesz–KDNP budapesti frakcióvezetője úgy fogalmazott: „dermesztő és rémisztő a csend”, hogy Karácsony Gergely főpolgármester nem szólalt meg, „amikor Budapest utcáin magyar és külföldi szélsőbaloldali személyek már-már konspiratív módon, szervezetten, csoportosan támadnak ruházata vagy megjelenése alapján tetszőlegesen kiválasztott járókelőkre”. Ön szerint mi lehetett az oka, hogy nem szólalt meg a főpolgármester?
– Azt nem tudom megmondani önnek, hogy a főpolgármester miért szólal meg vagy miért nem bizonyos ügyekben. Ezt sem intellektuálisan, sem logikailag nem tudom követni.

Tapasztalatom szerint ugyanakkor valóban előfordul, hogy a főpolgármester nagyon is hangosan szólal meg olyan ügyekben, amelyek nem feltétlenül tartoznak rá, amikhez pedig – mivel közvetlenül érintik a fővárost és azt a pozíciót, amire egy főpolgármestert megválasztanak – hozzá kellene szólni, ott pedig váratlanul csendben marad.

Hogy ennek mi az oka, azt tőle kellene megkérdezni. Az az érzésem, hogy az ilyen jellegű támadásokat talán arra találhatták ki és azért történnek meg, hogy hátha lesz hasonló reakció bizonyos indulatok gerjesztése esetén, amiket aztán az ellenzéki média és az ellenzék maga is hatalmas lufivá tud fújni, és el lehet mondani, hogy milyen idegenellenes, milyen rasszista, milyen szélsőjobboldali megnyilvánulások tapasztalhatók Budapesten. Talán valami ilyesmit akarnak kiprovokálni vele.

– Más témában előszeretettel megszólal Karácsony Gergely: legutóbb pár hete egy brüsszeli konferencián többek közt arról beszélt, hogy Magyarország nagyon messze áll azon elvárások megvalósításától, amelyeket az Euró­pai Unió a csatlakozni vágyó országoktól is el­vár, valamint a jogállamiság védelmében létrehozott eszközök erősítését követelte a rendezvényen.
– Tényleg vannak a főpolgármesternek olyan megszólalásai, hogy az ember nehezen tud elnyomni egy mosolyt. Ha én ilyeneket tettem volna, akkor az ellenzéki média ízekre szedett volna. Van abban valami szánnivaló, amikor pél­dául üzen az amerikai elnöknek meg a Kínai Kommunista Párt központi bizottságának, mert ez messze nem tartozik a kompetenciájába, de nem is az ő szintje. Nem beszélve arról, hogy a címzetthez ilyen üzenetek aligha jutnak el. Nem gondolom, hogy az orosz elnök vagy a kínai központi bizottság egyik tagja komolyan el fog gondolkodni ezeken az üzeneteken. Ezeket az üzengetéseket a főpolgármester helyében meggondolnám.

Ugyanakkor, nem védeni akarom, de sokszor még ő maga sem tudja, mit kell mondani egy ilyen találkozó alkalmával. Már amikor a közgyűlésemben ült, volt egy olyan érzésem, hogy ő nem a maga ura.

Engem szeretett az ellenzék a főpolgármesteri ciklusom idejének utolsó évé­ben ugyanezzel vádolni, aminek semmi alapja nem volt. Az említett brüsszeli útról sok mindent lehet hallani. Az megint nem volt túl szerencsés megnyilvánulása a főpolgármesternek, hogy az úton szén-dioxidot takarított meg, mert a repülőgépek attól függetlenül felszállnak, hogy Budapestről egy Karácsony Gergely nevű személy felül-e a gépre vagy sem. Hozzáteszem viszont, hogy akármennyibe is került ez az út, ezt ő elvileg jogosan tette meg.

A baj nem ezzel van, hanem azzal, amit mondott: senki semmilyen formában nem beszélhet a saját hazája ellen!

Ez számomra összeegyeztethetetlen egy főpolgármester pozíciójával, lelkiismeretével. Az pedig álságos magyarázat, hogy ő a kormányt támadja, és nem a hazáját. Hiszen ha nem kapjuk meg az uniós pénzeket, akkor annak az ország, a magyar állampolgárok lesznek a károsultjai.

 

 

 

 

– Budapest ebben az évben 272 milliárd forint iparűzési adóra számít, ami 76 milliárdos többletbevétel a korábbiakhoz képest. Ennek ellenére folyamatos pénzhiányra panaszkodik a fővárosi baloldali vezetés, és a kormányt hibáztatja. Nincs ebben ellentmondás?
– Három évvel ezelőtt megmondtam, hogy ha itt bármilyen hibát elkövetnek vagy mulasztanak Karácsonyék a ciklusban, annak két oka lehet szerintük: vagy az, hogy miért nem csinálta meg már Tarlós, vagy hogy a kormány ellehetetleníti őket, és nem ad pénzt. Az ellenzéki média jelentős részének a kommunikációja amúgy is nagyon furcsa: sokszor a védhetetlent is megpróbálják védeni. A múltkor azt olvastam, hogy Karácsony Gergely valósította meg a 4-es metrót. Ezek után már azon sem lepődnék meg, ha azt olvasnám a Hvg.hu-n vagy a 444-en, hogy az Aranybullát tulajdonképpen Karácsony Gergely adta ki. Amikor 2014 márciusában átadtuk a 4-es metrót, akkor Karácsony Gergely a főváros közelében sem volt még. Budapest jelenlegi pénzügyi helyzetével pontosan nem vagyok tisztában, mert én kétszer ugyanazt a számot még nem hallottam a városvezetőktől.

Amit biztosan tudok, az az, hogy mi 250 milliárd forint adóssággal vettük át a fővárost Demszky Gábortól, és kétszázmilliárd tartalékkal hagytuk ott. Ez abszolút értelemben 450 milliárd forint. Ezt nem tagadja a mostani városvezetés sem.

Nem tudom, mire használták fel a tartalékot: azt nem állítom, hogy törvénytelenül kezelték azt, de hogy célszerűtlenül, az felvethető. Hozzáteszem, hogy ideológiai alapon egy főpolgármester soha nem mérgesítheti el a regnáló kormánnyal a kapcsolatát annyira, hogy az a város szempontjából káros legyen. Karácsony Gergely elkövette ezt a hibát.

 

 

– Említette, hogy több ellenzéki sajtóorgánum kifejezetten védi Karácsony Gergelyt, sőt lehetett olvasni olyan cikkeket, hogy összeszedték tíz pontban, milyen teljesítményt ért el. Valójában milyen ez a teljesítmény?
– Tegyük fel a kérdést: teljesített ígéret-e az, hogy Karácsony Gergely bejelentette a klímavészhelyzetet? Lehet, hogy túl racionális vagyok, hogy ezt értelmezni tudjam. Egy tőmondatos kijelentés nem intézkedés, nem teljesített ígéret. Vagy hasonló ehhez, miszerint a főpolgármester felkereste a budapesti rendőrfőkapitányt, és azzal a javaslattal élt, hogy tegyenek meg mindent a közbiztonság javítására. Ez is egy komoly intézkedésnek van beállítva. De hát minden épeszű ember ezt kívánja! A rendőrfőkapitány ezt teszi. Ezt miért kell főpolgármesteri teljesítménynek beállítani? Az emberek nem hülyék, meglátjuk, hogy mennyi lesz a haszna, ha ezekkel továbbra is tele lesz az ellenzéki média.

Hozzáteszem, hogy Budapest mindig is inkább liberális város volt, és a második világháború óta, 77 év alatt én voltam az egyetlen konzervatív főpolgármester.

Sok mindent elárul arról, hogy a fővárosnak milyen az alapbeállítottsága. Ha ezt még megfejelik a külföldről és a hazai ellenzéktől is kiszínezett, túlzott mértékű vádaskodással, heccelődéssel, akkor azzal a teljesítményhiányokat el lehet fedni, halványítani.

 

– Mennyire támogatják Karácsony Gergelyt korábbi szövetségesei? Vagy kezd teljesen egyedül maradni a főpolgármester?
– Ahogy az én tevékenységemet is sokan, sokféleképpen ítélték meg, ez Karácsony esetében is így van. Budapest főpolgármestere, ha akarja, ha nem, a politikai elit részét képezi, hiszen az egész ország ismeri, erős és legitim a pozíciója több értelemben is. Kiemelem ugyanakkor, hogy az arányok persze sokat számítanak, és a közvélemény-kutatásokban – anélkül, hogy bárkit is megbántanék a véleményemmel – okom van, hogy ne higgyek. Azért sem, mert nem biztos, hogy ma a kutatóknak nyilatkozók a valós véleményüket mondják el. Ha valaki ezekre alapozva megy neki a választásoknak, az nagy kockázatot vállal. Nem lehet tudni, hogy Karácsony támogatottsága ma milyen Budapesten: a teljesítménye, a stílus és az ellenzéki média kétségbeesett támogatása, továbbá a nem feleselő facebookos kommunikáció mennyire egyensúlyozzák ki egymást. Nem hiszem, hogy van ember, aki meg tudná ma ezt mondani.

Egyelőre nem lehet tudni, hogy a kezdetben egyhangúlag őt támogató ellenzék hogy fog viselkedni, ez nem egy történés függvénye. A DK kétségtelenül a legerősebb ellenzéki párt, a Momentum sincs egy súlycsoportban velük.

Hozzáfűzöm, hogy természetesen az elődei által követett politikáért senki nem felelős, de ahogy én meg tudom ítélni, a családi hátterével a Momentum egyáltalán nem büszkélkedhet jobban, mint a DK. És sokan emlékeznek még az 1990 előtti időkre, ideértve 1956-ot is. Az ő hátterükkel nem sokat szónokolnék Európáról, demokráciáról, jogállamiságról, szólásszabadságról.

A DK abszolút uralja az ellenzéki mezőnyt, függetlenül attól, hogy az LMP és az MSZP bizalma is meginogni látszik Karácsonyban. De hogy a DK és annak vezetője megingott a főpolgármester vezetői képességei­ben, ennek számos jelét lehetett megalapozottan tapasztalni.

Nem beszélve arról, hogy Karácsony Gergelynek volt egy-két ügyetlen mondata, amivel a DK vezetését nem igazán kápráztatta el. Ők ezeket nem szokták elfelejteni.

 

 

 

– Ezek szerint a DK-tól függ Karácsony Gergely sorsa?
– Minden attól függ, mi látszik a politikai haszonszerzés szempontjából eredményesebbnek: mert mindegy, hogy Gyurcsány Ferenc szereti-e Karácsonyt vagy nem. Gyurcsány, bár kormányozni nem tudott, szerintem az ellenzék kimagasló képességű politikusa. Már biztos nem lehet miniszterelnök, mivel a legelutasítottabb politikus, de nagyon ért ahhoz, hogyan kell pártot építeni, a közvélemény egy részét kontroll alatt tartani.

Őt nem érdekli szerintem, a jelekből ítélve, hogy Karácsony a főpolgármester vagy sem, őt Karácsony karrierje sem érdekli. Őt az érdekli, hogy a Fővárosi Közgyűlés többségét a DK ellenőrzése alatt tudja tartani.

Mert most ez a helyzet. Amit a DK elnöke nem akar, az a közgyűlésen nem fog átmenni. Ez nem érzelmi kérdés, ez egyszerű matematika. Aki nem teljesen analfabéta vagy nem az elmebaj határáig elfogult, annak ezt be kell látnia. Ha Gyurcsány Ferenc azt fogja látni, hogy a Fővárosi Közgyűlés többségének ellenőrzés alatt tartásához az a legkedvezőbb út, hogy Karácsony Gergely maradjon a főpolgármester, akkor a DK elnöke támogatni fogja őt. Ha nem, akkor várhatóan más jelöltje lehet. Alapvetően Karácsony sorsa a DK kezében van. Esetleg még olyan külföldi kezekben, amelyekről lehet hallani. De ennek konkrét bizonyítéka nem áll rendelkezésemre. Emlékezetes, hogy Karácsony Gergely visszalépése elég szürreális körülmények között született, és azt a mondatot semmiképp sem mondtam volna az ő helyében, hogy azért lépett vissza, hogy ne Dobrev Klára nyerjen. Ezt sem Dobrev Klára, sem Gyurcsány Ferenc nem fogja elfelejteni Karácsony Gergelynek. Alig hiszem, hogy ez egyeztetett álláspont lett volna.

 

 

(Harangozó Éva, magyarnemzet.hu)

 

 

 

Küzdj velünk a liberális cenzúra ellen!

Most kaptuk a hírt: Hosszú Katinka gyermeket vár, nem tér vissza az élsportba

Botrány! A húsfejű baloldali polgármester vízbe dobná Semjén Zsoltot! És bele is fojtaná? Ezek mindig így kezdik – Videó