in ,

Támadnak az oroszok, lángokban Ukrajna nagyvárosai (Élő)

Ennyi volt

Csütörtök hajnalban általános támadást kezdett Ukrajna ellen Vlagyimir Putyin. Az offenzív megindítása előtt közölte, a cél Ukrajna demilitarizálása.

PERCRŐL – PERCRE KÖZVETÍTÉSÜNK:

Késő este történt:

Katonai segítséget kértek Oroszországtól a szakadár „népköztársaságok”

A Kreml bemutatta a leveleket, amelyek ürügyként szolgálhatnak a bevonulásra a szakadárok által ellenőrzött területekre.

 

Doneck és Luhanszk oroszbarát vezetői levélben fordultak Oroszországhoz, hogy „segítsen az ukrán fegyveres erők agressziójának visszaverésében a polgári áldozatok elkerülése és a humanitárius katasztrófa megelőzése érdekében”.

Gyenyisz Pusilin donyecki és Leonyid Paszecsnyik luhanszki vezető azt írják, hogy romlik a helyzet és „a kijevi fenyegetések miatt” a népköztársaságok polgárai kénytelenek voltak elhagyni otthonaikat, és Oroszországba menekültek.

 

 

Komoly robbanások Mariupol közelében

Ezek a felvételek a Fekete-tenger partján fekvő, közel félmilliós Mariupol városában készültek csütörtökön kora hajnalban. Feltehetően GRAD-rakétákkal lövik a települést az oroszok:

 

 

 

Kijevben szólnak a légvédelmi szirénák:

 

 

 

 

 

Biden telefonon egyeztetett Zelenszkijjel:

“Elítéltem az orosz katonai erők ezt a provokálatlan és indokolatlan támadását… Arra kért, hogy szólítsam fel a világ vezetőit, hogy határozottan lépjenek fel Putyin elnök kirívó agressziója ellen, és álljanak ki Ukrajna népe mellett.”

 

Volodimir Zelenszkij csütörtök hajnalban megerősítette, hogy Oroszország rakétacsapásokat mért Ukrajna infrastruktúrájára és az ukrán határőrökre, de az ország számos városában robbanások hallatszottak. A Guardian cikke ukrán elnök beszélt Joe Biden amerikai elnökkel, és arra kérte az ukránokat, hogy maradjanak otthon és maradjanak nyugodtak:

„A hadsereg működik. Mindvégig veletek leszek. Maradjatok erősek. Győzni fogunk, mert mi vagyunk Ukrajna. Dicsőség Ukrajnának”

Zelenszkij hadiállapotot vezet be egész Ukrajnában – írja a CNN.

„Ukrajna az Önök híreiben és Ukrajna a valóságban két teljesen különböző ország. Azt mondják, hogy utáljuk az orosz kultúrát. Hogyan lehet utálni a kultúrát, bármilyen kultúrát? A szomszédok mindig kulturálisan gazdagítják egymást. Ez azonban nem teszi őket eggyé. Különbözőek vagyunk, de ez nem ok arra, hogy ellenségek legyünk” – mondta Zelenszkij az ukrán néphez címzett videóüzenetében az MTI szerint. Az ukrán elnök kijelentette, hogy az ukránok maguk akarják meghatározni történelmüket „békésen, nyugodtan és őszintén”

„Hallgassatok meg bennünket! Ukrajna népe békét akar. Az ukrán kormány is, és ezért mindent megtesz, amit tud”

– fogalmazott az elnök. Kijelentette, hogy csakis Oroszország polgárain múlik, hogy ők akarnak-e háborút vagy sem.

Később Zelenszkij egy újabb videoüzenetet tett közé, amelyben azt mondta, csütörtökön újfent telefonmegbeszélést kezdeményezett Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, amire nem kapott választ.

 

 

Minden oldalról támadnak az oroszok

Hivatalosan meg nem erősített, de Ukrajnában lévő nyugati tudósítók által közölt információk szerint minden irányból támadnak az oroszok. Északról Fehéroroszország felől törtek be Ukrajnába, délről a Krím irányából, keletről pedig közvetlenül Oroszországból. Számos beszámoló szerint tankokkal, gépjárművekkel is megindultak.

 

 

 

(vadhajtasok.hu)

 

 

Add tovább!

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

      Szijjártó Péter: nem vétózunk, de nem vagyunk hajlandóak feladni a diplomáciai megoldást (Videó!)

      Már a fél világ Ursulán röhög – Von der Leyen: nem fogjuk hagyni, Ukrajna győzni fog!