in ,

Szorul a hurok Kamu Geri körül – Totális sztrájk fenyeget a BKV-nál

Akár már egy hét múlva beszüntethetik a munkát a fővárosi közlekedési cégnél a dolgozók

Akár már egy hét múlva beszüntethetik a munkát a fővárosi közlekedési cégnél a dolgozók – írta meg a Világgazdaság online felületén.

Miután a főváros kitart a 6+2 százalékos béremelési javaslatánál, a szakszervezetek ma kollektív munkaügyi vitát kezdeményeztek a BKV vezetésénél.

A szerda reggel 9 órakor tartott egyeztetés sem vezetett eredményre a BKV menedzsmentje és a cég szakszervezetei között, ezért utóbbiak beadták a kollektív munkaügyi vitáról (kmv) szóló kezdeményezésüket. Ez a fejlemény a sztrájk előszobáját jelenti: a vonatkozó jogszabályok értelmében a dolgozók legkorábban hét nap múlva már beszüntethetik a munkát, ami természetesen jelentősen megzavarná a fővárosi tömegközlekedést.

Sőt, az egy hetes időszak alatt arra is van lehetősége az érdek-képviseleteknek, hogy egy egyszeri, két órás figyelmeztető sztrájkot tartsanak.

Legutóbb éppen tíz éve, 2010-ben fajult munkabeszüntetéshez a BKV-nál a bértárgyalás. Akkor azonban csak részleges sztrájk zajlott a vállalatnál, hiszen a buszos és a troli üzemág csak egy része nem vette fel a munkát.

Ezúttal viszont teljes leállás jöhet, miután a három nagy szakszervezet (a BKSZSZ, a VTDSZSZ és az EKSZ) mellett szinte az összes kisebb tömörülés is aláírta a kmv megkezdésére irányuló javaslatot.

A Világgazdaság információi szerint a BKV menedzsmentje két tűz közé került, mivel a főváros nem engedélyezett nagyobb mozgásteret a fizetések idei fejlesztésére.

A szakszervezetek azonban egységesen 15 százalékos emelést követelnek januárig visszamenőleg.

Egyelőre nincs konkrét időpontja az újabb tárgyalási fordulónak, de elképzelhető, hogy pénteken megint asztalhoz ülnek egymással a felek – olvasható a vg.hu oldalon.

(magyarnemzet.hu)

 

Oszd meg másokkal is!

Hoppá! Dörner György is kiáll a NAT mellett!

Jön a f@sszopókember! Biszexuális lehet a következő Pókember