in ,

Szorul a hurok Botkáék nyaka körül

Bűnszövetségben elkövetett csalás, hivatali visszaélés, befolyással üzérkedés, kényszerítés, zsarolás és rongálás gyanúsával nyomoznak a Botka-féle szegedi városvezetés egyik mutyigyanús ügylete miatt – tudta meg a PestiSrácok.hu.

Szorul a hurok Botkáék nyaka körül a régi piac brutális lerombolása miatt

 

Bűnszövetségben elkövetett csalás, hivatali visszaélés, befolyással üzérkedés, kényszerítés, zsarolás és rongálás gyanúsával nyomoznak a Botka-féle szegedi városvezetés egyik mutyigyanús ügylete miatt – tudta meg a PestiSrácok.hu. A büntetőeljárás a Mars téri piac korábbi üzleteinek jogtalan lebontása és az ingatlantulajdonosok megkárosítása miatt indult. Korábban többször foglalkoztunk a témával: hogyan vette semmibe Botka László és sleppje a tucatnyi vállalkozót, semmizte ki őket, miközben a sikeres pályázat érdekében még az Európai Uniót is átverhette. A vállalkozók a mai napig nem nyugszanak bele az őket ért méltánytalanságba. Az üzletek tulajdonosai közül mindössze egy embert fizettek ki eddig. A károsultak állítják, csak úgy tudták őket és üzleteiket lesöpörni, hogy bűncselekmények sorát követték el a szocialista polgármester vezényletével. Ezért feljelentést tettek. Nem is egyet.

Néhány hónapja tényfeltáró riportban részleteztük a Mars téri piac ügyét, amely úgy fest, igencsak ráég az MSZP bukott miniszterelnök-jelöltjére. Botka László 2010. szeptember 11-én ünnepélyesen adta át az új szegedi piacot. A nagy ünneplés hevében csak egyvalamiről feledkezett meg: a területen eredetileg ott lévő ingatlanok tulajdonosairól. A szegedi polgármester az elmúlt években megmutatta, városában gyakorlatilag önkényuralom van: amit ő akar, az úgy lesz. Aki pedig az útjába áll, azt elsöpri, miként a Mars téri építményeket, a kisebb pavilonokat, büféket, butikokat.

A régi piactéren a ’70-es évektől tizenkét pavilon (ahogy Botka degradálóan szokta emlegetni: „bódé”), továbbá négy, beton alapzatra épített, negyven négyzetméternél nagyobb alapterületű, önálló ingatlan státuszú épület, üzlethelyiség épült, amelyek a kereskedők magántulajdonában álltak. 2007-től 2012-ig zajlott a per, amelyet az önkormányzat indított, hogy bontásra kötelezze a tulajdonosokat. Nem járt sikerrel. A felépítményeket, amelyek külön helyrajzi számmal szerepeltek a földhivatali nyilvántartásban, csak úgy lehetett volna kisajátítani és lebontani, ha az önkormányzat megegyezik a tulajdonosokkal, kvázi kifizeti őket. Végül 2009. novemberében sumák módon, az éjszaka leple alatt Botkáék ledózerolták az épületeket.

Egész éjjen dolgozott a szegedi dózer; Fotó: szegedma.hu

Most kerültek portálunk birtokába azok a dokumentumok, amelyek igazolják a panaszos vállalkozók állításait, miszerint a szegedi önkormányzat 100 millió forint tagi kölcsönt adott a Piac Kft.-nek, hogy abból fizessék ki az építmények tulajdonosait, ám egyikükkel sem állapodtak meg – helyettük egyetlen ingóság tulajdonosa kapott 25 millió forintot, A maradék 75 millió forintból senki más nem kapott. Hogy mi lett a pénz sorsa, nem tudni.

2009. november 29-én a Mars téren található összes felépítményt Botka ledózeroltatta, előzetes értesítés nélkül. A pavilonosok és a négy használati jogosultsággal bíró ingatlantulajdonos-kereskedő előtt titokban tartották, mire készülnek. Ők a kerítésen túlról nézhették végig, ahogy vagyonuk semmivé válik. A történethez hozzátartozik, hogy az advent első vasárnapján történt, jogellenes akció rendőri biztosítással történt, amelyet Botkáék a sajtóban akkoriban – tartva a büntetőeljárásoktól – „áthelyezésnek” kommunikáltak.

A károsultak később több fronton is „támadást” indítottak, hogy bizonyítsák igazukat. A feljelentésekből több büntetőügy is lett. A rongálás bűntette, és a helyi rendőri vezetők mulasztása miatt újabban a Központi Nyomozó Főügyészség vizsgálódik. A további bűncselekmények ügyében (hivatali visszaélés, befolyással üzérkedés, csalás, kényszerítés és zsarolás) a Nemzeti Nyomozó Iroda folytat nyomozást. 

Folyik egy pótmagánvádas per

Eközben évek óta folyik egy pótmagánvádas per a Szegedi Járásbíróságon az egyik építmény ügyében. Az egyik ledózerolt építmény Bíró Sándor tulajdona volt. Az Anna Butik nevű üzlete évtizedeken keresztül szolgálta a szegedieket divatárucikkekkel, ám az adventi estén ezt is a földdel tették egyenlővé. A könnyűszerkezetes építményt daruval megemelték, ám az a hatalmas erőnek nem tudott ellenállni, darabokra esett. Ugyan a részeket más anyagból és más technikával az elkövetők újjáépítették, de a férfi rongálás miatt pótmagánvádlóként büntetőpert indított az áthelyezést végző Piac Kft. ügyvezetője ellen, állítva, hogy komoly kára keletkezett.  Álláspontja szerint jól tudták, hogy csak egy több millió forintos módszerrel lehetne biztonsággal mozgatni a pavilonokat, de azt meg sem kísérelték, hanem daruval estek neki az építményeknek.

A legutóbbi, októberi tárgyaláson azt kérte, hogy idézzék Botka László polgármestert és Nagy Sándor városfejlesztési alpolgármestert, akik érintettek az ügyben. Ebben a perben öt év után, várhatóan november végén hirdethetnek ítéletet.

Vezető kép: Botka László egy beruházáson párttársaival, szeged.hu

 

(Füssy Angéla, pestisracok.hu)

USA beavatkozik a magyar médiába?

Dömsödi az LMP színeiben indul – Gratulálunk!