in ,

Szorul a hurok a lódoktor körül – A Mentelmi Bizottság vizsgálhatja a PestiSrácok.hu által kirobbantott Hadházy-botrányt

A Mentelmi Bizottság elnökéhez fordult Tényi István, miután megírtuk és közérdekű adatigénylésre kapott hiteles információkkal igazoltuk, hazudott a vagyonnyilatkozatában Hadházy Ákos

A Mentelmi Bizottság elnökéhez fordult Tényi István, miután megírtuk és közérdekű adatigénylésre kapott hiteles információkkal igazoltuk, hazudott a vagyonnyilatkozatában Hadházy Ákos, amikor úgy nyilatkozott, hogy szünetelteti állatorvosi foglalkozását. A három párt után a Momentumban landolt politikus praktizálása aggályos lehet – az országgyűlési képviselőkről szóló törvény szerint képviselő kereső tevékenységet nem folytathat. Még ha saját cégben közreműködő ügyvezetőként be is ugorhat, akár a műtőbe is, az ő személyes pecsétjével kiállított 101 kutyaútlevél arra utal, hogy folyamatos tevékenységről van szó, amit elég fura lenne, ha ingyen végezne, ugyanis a kisállat-útlevél beregisztrálása az állatorvosnak is több ezer forintjába kerül alkalmanként.

Tényi most azt kérte Hargitai Jánostól, hogy vizsgálja meg Hadházy vagyonnyilatkozatának valóságtartalmát. Bejelentésében idézi azt a jogszabályt, miszerint ha bebizonyosodik, hogy egy képviselő a vagyonnyilatkozat-tételi kötelezettségét  szándékosan elmulasztotta, vagy abban lényeges adatot valótlanul közölt, az összeférhetetlenségi, fegyelmi és mandátumvizsgáló bizottság elnöke köteles kezdeményezni a képviselő összeférhetetlenségének kimondását. 

A múlt héten a PestiSrácok.hu írta meg, hogy Hadházy Ákos valótlanul írta azt a vagyonnyilatkozatában, hogy szünetelteti állatorvosi foglalkozását, ugyanis 2020 januárja óta a személyes állatorvosi pecsétjével mintegy 101 kutyaútlevelet állítottak ki.

Hadházy kérdésünkre azt válaszolta, hogy cégén keresztül dolgozik, amelynek részben tulajdonosa, egyben ügyvezetője, és csak beugrani szokott általában ügyeletbe, továbbá a kutyaútlevelekért nem kért pénzt. Bemutattunk ugyanakkor több kórlapot, amelyeket maga Hadházy írt alá és pecsételt le, egy helyi állatvédő szervezetnek, illetve több a cége által állatvédőknek kiállított kézzel írt, egy soros számlát, busás, esetenként 100 ezer forintot is meghaladó összeggel.

Tényi István ezúttal sem hagyta ki a ziccert és megkereséssel élt a Mentelmi Bizottság elnökéhez. Hargitai Jánosnak írt levelében úgy fogalmaz, kéri, hogy az elnök vizsgálja meg Hadházy Ákos  független országgyűlési képviselő 2020 évi vagyonnyilatkozata valóságtartalmát, mely során a képviselő úgy nyilatkozott, hogy állatorvosi foglalkozását szünetelteti, így országgyűlési javadalmazásán kívül egyéb adóköteles bevétellel nem rendelkezik.

A sajtóban olyan dokumentumok jelentek meg, amelyek azt támasztják alá, hogy az érintett képviselő továbbra is folytatja állatorvosi foglalkozását, mely során adóköteles jövedelemre is szert tehet – jegyzi meg Tényi István. 

Levelében azt is felidézi, ha bebizonyosodik, hogy egy képviselő a vagyonnyilatkozat tételi kötelezettségét  szándékosan elmulasztotta, vagy abban lényeges adatot valótlanul közölt, az összeférhetetlenségi, fegyelmi és mandátumvizsgáló bizottság elnöke köteles kezdeményezni a képviselő összeférhetetlenségének kimondását.

 

AZ ÁLLATORVOSI KAMARA ETIKAI BIZOTTSÁGI TAGJAI SZERINT HADHÁZY SEHOGYAN SEM PRAKTIZÁLHAT

Némi segítség lehet a mentelmi bizottságnak Szebeni Zsoltnak, az Állatorvosi Kamara országos etikai bizottsága tagjának véleménye, aki Hadházy Ákos saját oldalán tett bejegyzése alatt, kommentben fejtette ki álláspontját az ügyben.

Ákos, ha országgyűlési képviselőként nem praktizálhatsz, akkor nem állíthatsz ki száz akárhány útlevelet, menhelynek sem. Mindegy, hogy kérsz-e érte pénzt vagy nem. De ezt te is tudod. Nem használhatod jogszerűen a bélyegződet sem. Ezt is tudod – fogalmazott Szebeni.

Hozzátette, ezek olyan jogsértések, amivel etikai bizottsági feljelentésnek teheti ki magát Hadházy.

Minek adsz támadható felületet, ha már te vagy a korrupcióellenesség netovábbja? – tette fel a kérdést.

Apropó, ha már adóügyek…

A PestiSrácok.hu a közhiteles e-beszámolók, azaz adóhatóságnak benyújtott éves beszámolók alapján azt is bemutatta, hogy Hadházy cége, amelynek a politikus ügyvezetőként egyszemélyes felelős vezetője, több mint 10 éve működhet törvénytelenül. Évi több tízmilliós bevétel mellett a kft. törzstőkéjét is felélték, az úgynevezett saját tőke tizedik éve folyamatosan mínuszban van. A polgári törvénykönyv vonatkozó passzusa szerint ugyanakkor ha a törzstőke csak a felére apad, a cégvezetőnek 6 hónapja van, hogy gondoskodjon a cég visszatőkésítéséről, átalakításáról vagy megszüntetéséről.

De más gondok is lehetnek a céggel. Úgy tűnik, a NAV-nak eddig nem szúrt szemet, hogy a Hadházy-Vet Kft. több mint tíz éve működik pozitív nulla eredménnyel, azaz érdemi eredmény nélkül, és a cég dolgozói, évente átlagosan 5-6 ember papíron a szakmunkás minimálbért sem keresi meg.

 

 

(Füssy Angéla, pestisracok.hu)

 

 

Oszd meg a barátaiddal is!

Vélemény, hozzászólás?

Loading…

0

Maki-Zay miatt volt keresztrejtvényfejtés a Keménymagban – Videó

Szépen lassan minden a helyére kerül: öregek otthonában tengődik Kovács László volt külügyminiszter