in , ,

Szijjártó Péter máris elküldte a francba a lengyel Tuskot

Kemény üzenetet kapott a lengyel vezetés: „Magyarország szuverén ország, ha tetszik Donald Tusknak, ha nem”

„Tusk a tisztelet teljes hiányáról tanúbizonyságot téve, keresetlen szavakkal támadta az ukrajnai háborúra vonatkozó magyar kormányzati álláspontot” – reagált Szijjártó Péter.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn brüsszeli látogatása során bírálta Donald Tusk nyilatkozatát, melyben a lengyel politikus hazánkat kritizálta. Ezzel kapcsolatban a magyar tárcavezető kijelentette, Magyarország szuverén ország, ha tetszik ez Donald Tusknak, ha nem, így joga van a saját álláspontját képviselni az ukrajnai háború ügyében, miszerint minél előbb békére van szükség.

„Tusk a tisztelet teljes hiányáról tanúbizonyságot téve, keresetlen szavakkal támadta az ukrajnai háborúra vonatkozó magyar kormányzati álláspontot,

Európa elárulásával, európaiatlansággal vádolva meg hazánkat, a politikai pokol legsötétebb helyét emlegetve”

A magyar diplomácia vezetője úgy folytatta: „most persze láttuk, látjuk az elmúlt hetek lengyelországi eseményeit, s látjuk a lengyel miniszterelnök demokráciafelfogását. Látjuk, ahogy ellenzéki politikusokat börtönöznek be Lengyelországban. Látjuk, hogy semmilyen módon nem tolerálják a hatalomtól, a kormánytól különböző véleményeket.

 

 

A helyzet azonban az, hogy mégiscsak fel kell tenni azt a kérdést, hogy Európában micsoda viselkedés ez? Micsoda viselkedés ez, hogy csak egyetlen vélemény létezését tartják elfogadhatónak?

– folytatta Szijjártó Péter, majd rámutatott, hogy az Európai Unió alapvető értékei közé tartozik, és kell is tartozzon az, hogy nem lehet szankcionálni valakit pusztán azért, mert más véleménye van egy adott kérdésről, nem lehet európaiatlannak minősíteni egy véleményt csak azért, mert az különbözik a sajátunktól. A miniszter végül hangsúlyozta, hogy az elmúlt hetek, hónapok, évek eseményei alapján jól látható az, hogy az ukrajnai háborúnak nincsen megoldása a harctéren.

A csatatéren nem megoldás van, hanem napról napra több halott és napról napra nagyobb pusztítás. Ezért Magyarország továbbra is a béke mellett áll. Magyarország nem lesz hajlandó áttérni háborúpárti álláspontra, Magyarország békepárti álláspontot képvisel. Szerintünk minél előbb tűzszünet kell, minél előbb béketárgyalásokat kell kezdeni”

– jelentette ki.

Szijjártó Péter nyilatkozatát úgy zárta, hogy Magyarország olyan szuverén ország, amelynek joga van a saját véleményét képviselni, joga van a saját álláspontját kifejteni, ragaszkodik ahhoz, hogy minél előbb béke legyen Ukrajnában, még akkor is, hogyha Donald Tusknak más a véleménye,

„és ő egy háborúpárti álláspontot képvisel”.

 

 

(Mandi)

 

 

 

 

 

 

LEGYÉL NAPRAKÉSZ!

A Mandiner megint libsiket idéz – A Martin Ethelwolf nevű sápítozó a magyar kultúra napján megcsillogtatta bombasztikus humorát, imígyen

Bognár Zsolt színész szerint Gyurcsánynak és Perintfalvinak közös a szövegírója