in , ,

Szijjártó: minden vitát és harcot vállalunk a magyar emberekért

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter úgy fogalmazott, hogy a kormány minden vitát és minden harcot vállal a magyar emberekért, akár Magyarországon élnek, akár a határokon túl

 

Ukrajnában teljesen egyértelműen előretörnek a szélsőséges, nacionalista pártok és ideológiák. Két vonatkozásban ez már hosszabb ideje tetten érhető, egyrészt Kijevben az ukrán parlament döntéseiben, másrészt Kárpátalján a magyarokat érő folyamatos támadásokban és megfélemlítésekben”

– mutatott rá a diplomáciai vezető, aki szerint elfogadhatatlan, hogy Ukrajnában a magyarokat folyamatosan megfélemlítik, és folyamatosan a magyaroknak hátrányokat okozó, a jogaikat megsértő döntéseket hoznak.

Ukrajna az ilyen döntésekkel, valamint a magyarság elleni támadások elleni eredménytelen fellépéssel, illetve a fellépés hiányával méltatlanná válik arra, hogy akár európai vagy euroatlanti integráció iránt törekvő országként tekintsünk rá”

– fogalmazott a külügyminiszter, majd kitért arra, hogy Kijevben az oktatási törvény elfogadását követően mind az Európai Unió, mind pedig a Velencei Bizottság világossá tette, mit kell tennie Ukrajnának.

Fotó: MTVA – Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap

A miniszter megállapította, hogy konzultálni kell a kisebbségek képviselőivel, meg kell állapodni velük, majd a megállapodásnak megfelelően kell átalakítani az oktatási törvényt.

Ehhez képest a kisebbségi jogokat súlyosan sértő oktatási törvény végrehajtása megindult Ukrajnában, de máig nem egyeztettek a kisebbségi szervezetekkel”

– közölte a diplomáciai vezető.

Szijjártó Péter azt is kijelentette, hogy a nyelvtörvény vonatkozásában a jelenleginél sokkal rosszabb helyzetet eredményező törvényjavaslatok vannak az ukrán parlament előtt. A külügyminiszter ezeket nonszensz javaslatoknak nevezte.

Ezek a törekvések a magyar nyelvhasználat teljes visszaszorítására irányulnak. Egy hónapon belül két robbantásos merényletet hajtottak végre a KMKSZ székháza ellen. Ha ez bárhol máshol történik a világban, az EU, a NATO és talán az ENSZ is rendkívüli közleményben ítélné el az esetet, most azonban az egész nemzetközi közösség hallgat, ami tűrhetetlen”

– mondta.

Fotó: MTVA – Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap

Szijjártó Péter beszámolt róla, hogy többször egyeztetett az EBESZ vezetőivel, és azt kérte, hogy a szervezet speciális megfigyelő missziója ne csak Kelet-Ukrajnában legyen jelen, hanem a nyugati részén is, és lépjenek fel, hogy a kárpátaljai magyar közösséget ne félemlíthessék meg és ne hajthassanak végre támadásokat a magyar nemzeti közösséggel szemben.

Mind az EBESZ főtitkára, mind a kisebbségügyi főbiztosa rendkívül pozitívan, korrekten és nyitottan állt a kezdeményezéshez, így pénteken arról adott értesítést a főtitkár levélben, hogy létrehozták az EBESZ folyamatos jelenlétét Ungváron. A helyiek is arról számoltak be, hogy észrevehető az EBESZ jelenléte a környéken, 12 tagú megfigyelő misszió van jelen”

– közölte a miniszter, aki arról is beszélt, hogy Ukrajna a hamis propaganda eszközeivel is él, folyamatosan próbálja megosztani a magyarságot, manipulálni a nemzetközi közvéleményt.

Ennek mi nem engedünk. Minden magyar, éljen bárhol a világon, mindig számíthat rá, hogy a magyar kormány megvédi. Minden vitát és minden harcot vállalunk a magyar emberekért, akár Magyarországon élnek, akár a határokon túl. Ezért Ukrajna minden európai, euroatlanti integrációs törekvését csak akkor támogathatjuk újra, ha a kisebbségeket sértő intézkedéseket hatályon kívül helyezik”

– fogalmazott.

(forrás: Bokor Gábor, 888.hu)

A profi, a táskás fantom és a strómanok – Közel 20 éve van priusza Czeglédy Csabának – Czeglédy Csaba nem ma kezdte az ipart

Tarlós István: Csak hazafiak védhetik meg Európát és benne Magyarországot | Magyar Idők