in

A profi, a táskás fantom és a strómanok – Közel 20 éve van priusza Czeglédy Csabának – Czeglédy Csaba nem ma kezdte az ipart

Füssy Angéla nyomoz

Czeglédy Csaba nem ma kezdte az ipart. Hogy mennyire így van, azt bizonyítják azok a 2000 előtti és 2000-es évek elején kelt iratok, jegyzőkönyvek és bírósági ítéletek, amelyeket 15-20 év elteltével sem sikerült annyira elásni, hogy a PestiSrácok.hu rá ne bukkanjon.

Az alábbiakban konkrétan jogerős ítéletből, tanúvallomásokból fogunk idézni, egészen megdöbbentő dolgokat, amelyek megmutatják, hogyan is építette ki rendszert, dolgozta is és tökéletesítette ki az adócsalás módszerét a szocialisták ifjú titánja és hogyan emelte évről évre a tétet. 

“Bűnöző karrierjét” 1997-ben kezdte, az akkor 20 éves Czeglédy Csaba. Akkor már 3 éve tagja volt az őt máig oltalmazó politikai körnek, vagyis az MSZP-nek, illetve ifjúsági szervezetének.

MEGROVÁSSAL MEGÚSZTA AZ ELSŐ CSALÁSOKAT

Az akták szerint már a jogerősen 8 hónapos felfüggesztett börtönbüntetéssel végződő iskolaszövetkezet-ügy előtt is összetűzésbe került a törvénnyel. A Szombathelyi Városi Ügyészség 2000 augusztusában megrovásban részesítette 11 rendbeli jogosulatlan adatkezelés és kétrendbeli magánokirat hamisítás vétsége miatt. Akkoriban az 1997-ben alapított Orlay Szakközépiskola RÉBUSZ Iskolaszövetkezetnél, azaz RÉBUSZ 1-nél ügyeskedett. Az ügyet azért sikerült komolyabb következmény nélkül megúsznia, mert fiatal kora és cselekménye társadalomra gyakorolt veszélyességének csekélységét enyhítő körülményként értékelték.

Az Orlay Szakközépiskola Rébusz Iskolaszövetkezetnek, 2000-ben, amikor Czeglédy először lebukott, már húszezer tagja volt. Úgy fest, nem hatott rá az ügyészség vajszíve, vagy épp, hogy hatott és azt tanulta belőle, hogy meg lehet ezt úszni. Így elkezdett számlákkal trükközni…

HARMINC MILLA “KÁPÉBAN” PIACKUTATÁSRA

Egy év sem telik el a megrovása után és a Vas megyei adónyomozóknak feltűnik, hogy a RÉBUSZ havonta több millió forintot költségel le piackutatás címén. 1998 és 1999 években közel 30 millió forintot igényelt vissza olyan számlák alapján, amelyek utólag egytől-egyig hamisnak bizonyultak. A nyomozás végén összesen 5 bűncselekménnyel vádolták meg Czeglédyt, első fokon 2002-ben a Szombathelyi Városi Bíróságon, majd másodfokon 2003-ban a Veszprém Megyei Bíróságon mind az ötben bűnösnek is találték és el is ítélték.

Bűnös, 1 rendbeli folytatólagosan elkövetett az adóbevételt jelentős mértékben csökkentő adócsalás bűntettében, 1 rendbeli az adóbevételt jelentős mértékben csökkentő adócsalás bűntettében, 1 rendbeli adócsalás bűntettében, 1 rendbeli folytatólagosan elkövetett magánokirat-hamisítás vétségében, 1 rendbeli számvitel fegyelmének megsértése vétségében – olvasható ki az ítéletből. 

Halmazati büntetésül 8 hónap börtönbüntetésre ítélték, 2 évre felfüggesztve, ezen kívül 300.000 Forint pénzbüntetést kellett megfizetni, illetve 268.692 Forint bűnügyi költséget. Érdekesség, – és az aktákból szintén kiderül – hogy az elcsalt adót (áfát és társasági adót), a kimutatások szerint két év alatt 10 millió forintot, a vádemelés után egy összegben azonnal kifizette a húszéves elsőéves joghallgató. Félve kérdezzük meg miből, amikor a papírok szerint még a 3 milliós törzstőkéjű iskolaszövetkezet is csak 28 százalékos hányadában volt az övé.

Czeglédy Csaba, itt még menő vállalkozó, politikus palánta, arany ifjú – Vezető kép: Nyugat.hu

Az ítéleti tényállás szerint A RÉBUSZ Iskolaszövetkezet három különböző külső céggel kötött szerződést piackutatásra. Ezeknek a nevére kiállítva 1998-ban és 1999-ben összesen 24.215.000 ft értékben nyújtott (mint később kiderült, fiktív)számlákat, amelyek értékét úgymond leköltségelte. Az összegeket minden esetben készpénzben vették ki a házi kasszából, hol maga Czeglédy Csaba, hol G. Andrea (mai nevén T. Andrea, aki a folyamatban lévő büntetőügy előzetes letartóztatásban lévő gyanúsítottja is, hiszen Czeglédy új cégében, a Human Opratorban is komoly pozíciót töltött be az egyoki diák munkatárs) , aki átadta Czeglédynek. A pénzösszegek tényleges kifizetéséről semmilyen írásos papír, átvételi igazolás nem készült.

HAMIS IRATOKAT ADTAK LE AZ APEH-NAK

A cégekről a nyomozás során kiderült, vezetőik, vagy egykori vezetőik a bíróságon eskü alatt vallották, hogy a szerződéseken szereplő aláírás nem az övék, a pecsét nem a cégük pecsétje, de még a fejlécük sem olyan, mint ami az APEH-nek beküldött papírokon szerepel. Csak kettő állt kapcsolatban valamikor a RÉBUSZ-szal, de az is eseti volt. Az egyik cég a számlák keltjének időpontjában már nem is működött, egy másiknak pedig nem is volt a tevékenységei között piackutatás.

Czeglédy a tárgyalások során mindvégig egy olyan személyre – bizonyos Németh Attilára – hivatkozott, akit a büntetőeljárás során nem sikerült beazonosítani. Állítólag Németh segítette a szombathelyi székhelyű kis iskolaszövetkezet terjeszkedését, és ő hozta a nagy szerződéseket, a McDonld’s-szal, a Coca Cola-val és a Billa Magyarország Kft-vel. Ezeknek a szerződéseknek köszönhetően a RÉBUSZ árbevétele három év alatt 1997-től 2000-ig 270 százalékkal nőtt. Mig 1997-ben 24 millió volt az éves összeg, 1998-ban már 118 millió, 1999-ben 317 millió, 2000-ben pedig 447 millió. 

Egy év alatt 20.00 tag az első diákszövetkezetben

MI TÖRTÉNT PIACKUTATÁS CÍMSZÓ ALATT?

Az egyik tanú a bíróságon arról beszélt, hogy emlékei szerint valóban megbíztak külső cégeket, hogy azok piackutatást végezzenek a RÉBUSZ-nak, de egészen érdekes dolgok történetek piackutatás címszó alatt.

Találkozott is olyan anyagokkal, amit a “budapesti barátok” készítettek. Ezekért emlékei szerint 500-600.000 Forintot fizettek. Csakhogy az elkészült anyagokat a RÉBUSZ munkatársa (jelenleg is gyanúsítottja az 6,5 milliárdos csalásnak) nem úgy írta le , mint piackutatási anyagokat, hanem sokkal inkább valamiféle ipari kémkedéshez hasonló tevékenység eredményét.

Az anyagok közül az egyik konkurens iskolaszövetkezet, a KÉSZ iskolaszövetkezet beléptetési anyagait, nyilatkozatokat és munkaszerződéseket látott, mert ez az ő munkáját segítette. A három cég vonatkozásában szerződéseket nem látott, Németh Attila nevű személyt nem ismer. Nem emlékszik rá, hogy találkozott volna a névvel – mondja P. Klára, aki a RÉBUSZ-ban, majd most egyébként most a Human Operatorban is vezető pozícióban dolgozott. Czeglédy még tulajdonostársnak is megtette. 

A mai napok diákok tömege vár a kifizetetlen bérére – Fotó: Friss.hu

A FANTOM A BŰNÖS MINDENÉRT…

Ez a bizonyos Németh Attila mindvégig egy fantom maradt. Kérdéses, hogy létezik-e egyáltalán, vagy sokkal inkább az, hogy kit takar az (ál)név valójában. Sem a nyomozó hatóságnak, sem a bíróságoknak nem sikerült a személyt beazonosítani, vagy hozzá akár csak közelebb kerülni. Az okiratokból kiderül, hogy Czeglédyék fogadtak egy magánnyomozót, hogy találja meg Némethet, akinek csak a személyleírását tudták megadni és a mobilszámát, ami mellesleg egy akkor már nem létező feltöltős Domino kártya hívószáma volt. Németh-ről csak néhány tanú, Czeglédy volt munkatársa nyilatkozott úgy, hogy vagy legalább egyszer találkozott vele, vagy telefonon beszéltek. A kollégák, tanúk többsége csak arra emlékezett, hogy a “fővárosi barátaink” néven emlegették az irodában.

Beszédes, hogy a magánnyomozót is beidézték a tárgyalásra, akivel Czeglédyék állítólag kerestették ezt a bizonyos Németh Attilát. A nyomozó úgy vallott, hogy Németh létezik és ráadásul más iskolaszövetkezetekben is érintett, de politikai okból ennél többet nem árulhat el. Kérdéses, hogy a pénzösszegek, amelyeket állítása szerint Czeglédy készpénzben Némethnek adott át, hol kötöttek ki – erre nem is tér ki a végül jogerőre emelkedett ítélet, hiszen azt sem sikerült kideríteni, hogy valóban volt-e pénzátadás, vagy csak eltűntek a súlyos milliók.

A bíróság álláspontja szerint elfogadhatatlan a fokozott felelősségű vezetőként eljáró vádlottól, és emiatt életszerűtlen az a védekezés, hogy Németh Attila személyét illetően a telefonszámán kívül semmilyen egyéb adattal nem rendelkezett, annak ellenére, hogy két év alatt közel 25 millió forint került kifizetésre ezen személy kezéhez – fogalmaz az ítéleti indoklás. 

Az iratok szerint Czeglédyéknek volt még egy kísérlete, hogy mentsék, ami menthető. Bedobták, hogy eltűntek olyan iratok, amelyek az ártatlanságát bizonyítanák. Állítólag ezek a papírok abban a mappában voltak, amit G. Andrea az APEH ellenőrzés során bevitt a hivatalba. Csakhogy erre is pont került azzal, hogy az APEH (mai nevén NAV) munkatársai eskü alatt vallották, az iratokat lefénymásolták, és náluk egyetlen eredeti példány nem maradt. Azok persze úgy eltűntek mint az a bizonyos szürke szamár a ködben.

Botka/Czeglédy/Gyurcsány – mindannyian hallgatnak az ügyről; Fotó: Demokrata

A VÉGÉN MÁR HAVI KÉTMILLIÓT MENTETTEK KI FIKTÍV PAPÍROKKAL

Az eljárás során szakértőt is kirendeltek, aki megállapította, hogy RÉBUSZ piackutatás címén havi 500.000-2.000.000 Forintot fizetett ki, oly módon, hogy a tényleges kifizetés nem igazolható, nem bizonyítható, és az iskolaszövetkezet eredményén a piackutatások, ha voltak, egyáltalán nem változtatottak.

A fent leírtak alapján megállapítható, hogy a vádlott fent hivatkozott, és általa ismert jogszabályi következmények ellenére, immár egyenes szándékkal, magatartása következményeit akarva olyan számlákat szerepeltetett az iskolaszövetkezet könyvelésében, mely alapján az adóelvonási jog az iskolaszövetkezetet nem illette meg, és ezzel az volt a szándéka, hogy az iskolaszövetkezet általános forgalmiadó kötelezettségét csökkentse – állapította meg a bíróság. 

Hozzáteszik, hogy a RÉBUSZ iskolaszövetkezet könyvelésében a tényállásban felsorolt számlák (közel 25 millió forint értékben) nem valós gazdasági eseményeket tartalmaznak, megállapítható, hogy az iskolaszövetkezet megsértette a számviteli törvény  valódisági elvét, valamint a bizonylati elvet, és a bizonylati fegyelmet is. Enyhítő körülményként értékelték, hogy az elcsalt adót, ha a vádemelés után is, de megfizette a vádlott, ugyanakkor súlyosbító körülmény volt a folytatólagos elkövetés, a többszörös halmozat és az is, hogy a vádlott, azaz Czeglédy Csaba volt már büntetve. Másodfokon 2003-ban a Veszprém Megyei Bíróság ezen az ítéleten érdemben nem változtatott.

25 MILLIÓTÓL TÖBB MILLIÁRDIG

2018-at írunk. 15 év telt el Czeglédy Csaba jogerős ítélete óta, és a szocialista ügyvéd politikust azzal gyanúsítják, hogy strómanok közreműködésével, most már  nem egy iskolaszövetkezeten keresztül csalta el az adót, hanem hálózatot épített ki erre a célra.

Amíg a 2000 és 2003 között az eljárás során alig 25 milliót, most 6 és fél milliárdot keresnek az MSZP-DK fontos emberén, Gyurcsány Ferenc legfőbb szövetségesén. Ennyi pénz tűnt el nyomtalanul a NAV szerint. Jelenleg 9 iskolaszövetkezet szerepel a nyomozati anyagban és a gyanúsításban de valójában 16 iskolaszövetkezet működött országszerte a Human Operator Zrt-vel összenőve. Ha így belegondolunk, joggal merül fel a kérdés, vajon a 6 és fél milliárd, ami most a gyanúsításban szereplő elcsalt adó tétele, a végső összeg-e.

A módszer világos: 2000-ben még közvetlenül sz iskolaszövetkezet ügyeskedett hogy valamilyen módon csökkentse a befizetendő adó összegét. Évekkel később, két ítélettel a háta mögött Czeglédy rájöhetett, egyszerűbb és biztonságosabb letolni a bűnt és a felelősséget, valamint az azzal járó következményeket alsóbb szintekre. Ezért kellhettek az újabb és újabb iskolaszövetkezetek, amelyeket egyértelműen többek közt hozzá köthető, múltjában fellehető személyek alapítottak az ország másik felében. És ezért kellettek köztes cégek, akik tényleg elvégezték a diákmunka szervezést és közvetítést, mert a pénzt a multik nem adták ingyen. A hamburgert és colát valakinek ki kellett adnia a vendégnek, ahogy a Billában a pénztárba is be kellett ülni valakinek amikor az állandó alkalmazottak szabadságon vagy szabadnapon voltak és Coca Cola promo üvegeit is ki kellett valakinek osztogatni a nyári hőségben a balatoni strandoknál.

Czeglédy Csaba: önálló bűnöző vagy stróman és háttérember? – Fotó_ MTI

Sok kérdés még mindig nyitva maradt, remélhetőleg a nyomozók számára is…

  • Ki az a titokzatos Németh Attila?
  • Ki tette zsebre vagy mire költötte az eltűnt milliókat majd milliárdokat?
  • Vajon ez a zseniális terv Czeglédy Csaba fejéből pattant ki, vagy valaki más, mások mozgatják a háttérben a szálakat?
  • Vajon mikor töri meg Czeglédy Csaba, vagy valaki más a csendet, akiket közel két évtizeden át használtak és most beáldoztak?
  • Vajon mi lehet ennek az egész hálózatnak a valódi célja és mik lehetnek azok a politikai okok, amire hivatkozva a magánnyomozó is megtagadta az érdemi vallomást?
  • Miért is ült ott a DK egész vezérkara Czeglédy Csaba legutóbbi előzetes tárgyalásán? Miért tüntetnek mellette Gyurcsány és Dobrev Klára mellett az MSZP-sek is?

Merthogy Czeglédy Csaba, akiről a fent leírtak alapján talán joggal vonjuk el azt a következtetést, hogy ha nem is piti adócsaló, de a “szakma” jeles képviselője, ma országgyűlési képviselőjelölt. Azt mondja, és politikai támogatói is azt állítják, mártír, áldozat a Fidesz börtönében. Egyenesen Táncsics Mihályhoz hasonlítják és a kiszabadítását szervezik, hogy körbehordják vállukon, mint a szabadság szimbólumát.

Ki ez az ember és kik helyett viszi most el a balhét?

A vezető képet a Blikk készítette Czeglédy tiszavirág életű kiszabadulásakor.

(forrás: Füssy Angéla, pestisracok.hu)

Vélemény, hozzászólás?

Loading…

0

A székely szabadság világnapja

Szijjártó: minden vitát és harcot vállalunk a magyar emberekért