in

Friss! Szerbiában Orbán Viktor barátja rommá verte a baloldalt!

A vajdasági magyarok jelen állás szerint a korábbi öt helyett hat képviselőre számíthatnak a 250 tagú belgrádi törvényhozásban.

A szavazatok 50 százalékának feldolgozottsága alapján a Szerb Haladó Párt támogatottsága 47,1 százalékos – jelentette be Ana Brnabić kormányfő, aki szerint a listájuknak minimum 125 képviselője lesz a köztársasági parlamentben, tudósít vasárnap este tíz óra után a szerbiai választás első részeredményeiről a Szabad Magyar Szó.

A Vucic-párt adatai szerint a Szerbia az erőszak ellen 23, a Szerbiai Szocialista Párt 6,7, a NADA koalíció 4,9 százalékot ért el. A választások meglepetése a koronavírust a legnevetségesebb vírusnak nevező Branimir Nestorović lett, aki a szavazatok 4,6 százalékát birtokolja, derül ki a cikkből.

Közben a Pannon RTV is arról ír, hogy toronymagasan vezeti az Aleksandar Vucsics – Szerbia nem állhat meg lista a köztársasági parlamenti választásokat a Szabad Választásokért és Demokráciáért, valamint az Ipsos részeredményei szerint.

 

 

„A szerb államfő nevével fémjelzett lista a szavazatok 46,6 százalékát szerezte meg. Második Szerbia az erőszak ellen 23,1 százalékkal, harmadik Ivica Dačić – Szerbia miniszterelnöke 6,9 százalékkal. A Vajdasági Magyar Szövetség – Elnökünkért, közösségünkért, a jövőért! 1,7 százalékon áll, ami jelenleg hat mandátumot jelent a köztársasági parlamentben a részeredmények szerint” – olvasható a másik délvidéki magyar médium cikkében.

Nem kell aggódni, még meggyőzőbb lesz a győzelmünk, mint a legjobb előrejelzések – jelentette ki az urnazárás után Vucsics.

A részvételi arány egyébként kicsivel több volt, mint az előző választáson: este 7 óráig országosan 55,9 százaléknyi választópolgár adta le voksát.

Frissítés 22:39

75 százalékos feldolgozottságnál így néz ki a verseny:

Aleksandar Vučić – Szerbia nem állhat meg – 46,6 százalék,
Szerbia az Erőszak Ellen (baloldali egyesült ellenzék) – 23,1 százalék,
Szerbiai Szocialista Párt (Slobodan Milošević egykori pártja, Vučić szövetségesei) – 6,8 százalék,
NADA – Szerb Koalíció (jobboldali ellenzék) – 4,8 százalék,
Mi – A Nép Hangja (jobboldali ellenzék) – 4,8 százalék,
Vajdasági Magyarok Szövetsége – 1,8 százalék
Ezzel hivatalosan is ki lehet jelenteni, hogy Vucsicsék nyertek. Emellett jó remény van arra is, hogy a vajdasági magyarok ötről hatra növelik képviselőik számát Belgrádban.

 

(Mandi)

 

 

 

 

 

LEGYÉL NAPRAKÉSZ!

Bognár Zsolt nekiment Nagy Ervinnek: a nehézsúlyú vesztes pehelysúlyú győzelmei

Akkorát nyert Orbán szövetségese Szerbiában, hogy kiborult a baloldal