in ,

Szárnyal a magyar gazdaság: a Moody’s felminősítette Magyarországot

Felminősítette Magyarországot pénteken a Moody’s Investors Service nemzetközi hitelminősítő

Felminősítette Magyarországot pénteken a Moody’s Investors Service nemzetközi hitelminősítő, az eddigi „Baa3”-ról egy fokozattal „Baa2”-re javítva a magyar államadós-osztályzatot.

A Moody’s ezzel egy időben a tavaly szeptember óta érvényben tartott pozitívról stabilra módosította a magyar szuverén besorolás kilátását.

A döntés indoklásában a cég a felminősítés fő tényezői között kiemelte, hogy A NÖVEKEDÉS ERŐTELJESEN VISSZALENDÜLT AZ IDEI ÉV ELSŐ FELÉBEN, ÉS EZ IS ERŐSÍTETTE A MAGYAR GAZDASÁG ELLENÁLLÓKÉPESSÉGÉT.

 

MINDEZT A HATÉKONY KÖLTSÉGVETÉSI ÉS MONETÁRIS POLITIKA IS SEGÍTETTE.

A hitelminősítő közölte: megítélése szerint a kilátások – mindenekelőtt a robusztus beruházási lendület miatt – középtávon is erőteljesek.

A cég várakozása szerint a magyar hazai össztermék potenciális növekedése évi 3-4 százalék környékén lesz a következő öt évben.

 

A Moody’s értékelése szerint az ERŐTELJESEN VISSZALENDÜLŐ NÖVEKEDÉS ÉS A SZINTÉN ERŐTELJES KÖZÉPTÁVÚ KILÁTÁSOK ELŐSEGÍTIK AZ ÁLLAMHÁZTARTÁSI KONSZOLIDÁCIÓT ÉS AZ ÁLLAMADÓSSÁG-TEHER CSÖKKENTÉSÉT, ALÁTÁMASZTVA A MAGYAR KÖLTSÉGVETÉSI HELYZET ERŐSSÉGÉT.

A hitelminősítő az államadós-besorolás javítása mellett az eddigi „A2”-ről egy fokozattal „A1”-re emelte a kereskedelmi adósok forint- és devizaadósságára adható besorolások felső határát.

A Moody’s elemzése szerint a magyar forintadósság-besorolási országplafon és a szuverén adósosztályzat közötti négyfokozatnyi különbség a magyar gazdaságon belüli mérsékelt kormányzati jelenlétet, a kormányzati lépések erőteljes kiszámíthatóságát, a kulcsfontosságú intézmények megbízhatóságát, valamint a mérsékelt politikai kockázatot és a robusztus külső sérülékenységi profilt tükrözi.

A Moody’s hangsúlyozza, hogy a devizaadós-besorolási plafon megegyezik a forintkötelezettségek felső osztályzati határával.

 

A magyar költségvetési és makrogazdasági politikát rendszeresen értékeli az Európai Bizottság, és az EU-hoz kötődő erőteljes kereskedelmi-beruházási kapcsolatok a Moody’s megítélése szerint minimálisra csökkentik az átutalási és konvertibilitási korlátozások kockázatát – áll a felminősítéshez fűzött elemzésben.

A Moody’s kiemeli, hogy a KORONAVÍRUS-JÁRVÁNY MIATT A MAGYAR HAZAI ÖSSZTERMÉK TAVALY 5 SZÁZALÉKKAL CSÖKKENT, VAGYIS KISEBB MÉRTÉKBEN, MINT AZ EURÓPAI UNIÓ EGÉSZE, AMELYNEK GAZDASÁGI TELJESÍTMÉNYE ÁTLAGOSAN 5,9 SZÁZALÉKKAL ESETT VISSZA 2020-BAN.

A Moody’s véleménye szerint a magyar gazdaság középtávú kilátásait a 2025-ig tartó előrejelzési időszakban a magas beruházási ráták támasztják alá, és ez egyrészt azt tükrözi, hogyMAGYARORSZÁG VONZÓ A KÜLFÖLDI BEFEKTETŐK SZÁMÁRA, MÁSRÉSZT AZT, HOGY A MAGYAR KORMÁNY NÖVEKEDÉSBARÁT GAZDASÁGPOLITIKÁT FOLYTAT, BELEÉRTVE ALACSONY TÁRSASÁGI ADÓT ÉS A MUNKÁLTATÓK TÁRSADALOMBIZTOSÍTÁSI HOZZÁJÁRULÁSAINAK FOLYAMATOS CSÖKKENTÉSÉT.

A magyar gazdaságban tavaly a GDP-érték 27,6 százalékának felelt meg a beruházási ráta, vagyis magasabb volt, mint a 22 százalékos uniós átlag – hangsúlyozza elemzésében a hitelminősítő.

A Moody’s kiemeli azt is, hogy TAVALY EGYETLEN NAGYBERUHÁZÁSI PROGRAMOT SEM TÖRÖLTEK MAGYARORSZÁGON, ÍGY AZ AUTÓIPARI KAPACITÁSBŐVÍTŐ BERUHÁZÁSOKAT ÉS A ZÖLDMEZŐS PROGRAMOKAT SEM.

 

A cég közölte: azzal számol, hogy 2021-2025 között a GDP 0,3 százalékának megfelelő nettó pozitív külföldi működőtőke-beáramlás valószínűsíthető a magyar gazdaságban.

A hitelminősítő közölte: várakozása szerint MAGYARORSZÁG A „BAA” BESOROLÁSI KATEGÓRIÁN BELÜL AZON KEVÉS SZUVERÉN ADÓS KÖZÖTT LESZ, AMELYEKNEK A 2020-2023-AS IDŐSZAKBAN SIKERÜL CSÖKKENTENIÜK GDP-ARÁNYOS ÁLLAMADÓSSÁG-RÁTÁJUKAT.

A Moody’s előrejelzése azt valószínűsíti, hogy a magyar államadósság-ráta csaknem 4 százalékponttal a hazai össztermék 76,7 százalékára csökken, emellett szűkülni fog a különbség magyar adósságráta és a többi „Baa2” besorolású szuverén adós adósságrátájának jórészt stabil, 65 százalék körüli mediánja között.

Az erőteljes jövedelmi bázis alapján ugyanakkor a bevételekhez mért 184,9 százalékos magyar adósságráta kedvező a „Baa2” besorolású többi szuverén adós mediánjával összemérve, ez ugyanis 285,3 százalék – hangsúlyozza elemzésében a Moody’s Investors Service.

A Moody’s által pénteken bejelentett felminősítés nyomán több év után először mindhárom globális piacvezető hitelminősítő azonos államadós-osztályzattal és besorolási kilátással tartja nyilván Magyarországot.

 

(origo.hu)

 

Add tovább!

Schiffer végre kimondta: Jakab nem a nép, hanem a csőcselék hangja

Fricz Tamás nagyon kiakadt a baloldalra: dühöng a rákosista pribékstílus