in , ,

Surányi ne a kormányt támadja, hanem mondja meg, hova tűnt az ő idejében Magyarország aranykészlete!

Hol a lé?

Surányi megint megszólalt és a kormányt támadta! Nem kéne! Neki aztán nagyon nem kéne!

Ő osztja az észt? Pont Surányi? Pont az járatja a száját, aki ellopta Magyarország aranytartalékát? Surányiék a 65 tonnás aranykészletből 62 tonnát teljes egészében értékesítettek, minimálisra csökkentve készleteinket.

 

Egy kis tudnivaló Surányi elvtársról és  magyar aranytartalék ellopásáról

A közgazdász és bankár 1990 és 1991 között a független Magyar Nemzeti Bank első elnöke volt, később – 1995 és 2001 között – ugyanezt a posztot töltötte be. Az IMF rangsora szerint nálunk kevesebb aranytartaléka a legszegényebb afrikai országoknak van csak, ennek a helyzetnek a kialakulásáért sokan Surányit okolják. 2010-ig 3,1 tonnásra fogyatkozott (ez ma már újra 30 tonna) aranykészlet nagy része 1990-ben, jegyban kelnöksége idején fogyott el. Akkoriban főleg dollárt vásároltak az unciánként 370 dolláros áron eladott aranyért. A jegybank a lépést az akkori nemzetközi tendenciákkal magyarázta, és arra hivatkozott, hogy az arany hozama jóval kisebb, mint az érte kapott dolláré. Az amerikai valuta értékének romlása miatt később a jegybank fokozatosan áttért az euróalapú tartalékokra, így védekezve a dollár árfolyam csökkenéséből adódó veszteségek ellen. Szakértők szerint az eladás csak rövid távon hozhatott pozitív eredményt, középtávon azonban – az arany drágulása miatt – több milliárd dolláros veszteséget okozott. Surányiék a 65 tonnás aranykészletből 62 tonnát teljes egészében értékesítettek, minimálisra csökkentve készleteinket.

Nevéhez kötik a CW Bank botrányát is. A bécsi pénzintézet a Nemzeti Bank leányvállalata volt, téves üzletpolitikája miatt kilencvenmilliárd forint veszteséget halmozott fel. Ennek ellenére negyvenöt dolgozójának összesen 237 millió schillinget, azaz 4,7 milliárd forintot fizetett ki a pénzintézet, végkielégítés címén. A CW Bank korábbi vezetőinek feltételezhetően hanyag gazdálkodását az osztrák rendőrség, valamint az Országgyűlés, a botrány miatt alakított bizottsága is vizsgálta. (A leánybank székháza Bécs belvárosában ki tudja, hány milliárd forintért kelhetett el?! – F. I.)

Hát ennyit Surányiról. Egy ilyen ember inkább maradjon csendben.

 

mindenszo.hu

 

Oszd meg a barátaiddal is!

Varga Mihály nem akárhogy válaszolt Surányinak: valaha állításait tényekre alapozta, ezek most DK- és Momentum-szintű érvek!

A baloldalra nem lehet számítani! Novák Katalin: csak a polgári kormány a garancia a családtámogatások megőrzésére