in ,

Súlyosbíthatják a röszkei terrorista, Ahmed H. büntetését

Három hét múlva a Szegedi Ítélőtáblán indul a szír terrorista ügye másodfokon.

Lőrinczy György, az ügyészség szóvivője arról tájékoztatta a Magyar Hírlapot, hogy a Szegedi Fellebbviteli Főügyészség fenntartja az első fokon eljáró ügyész álláspontját és a Szegedi Ítélőtáblának megküldött átiratában a terrorizmussal vádolt Ahmed H. büntetésének súlyosbítását indítványozta.

Mint ismert, az ügyészség hosszabb tartamú szabadságvesztés kiszabását és az ország területéről való kiutasítás időtartamának megemelését is el akarja érni.

Fotó: MTVA – Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap

A szír Ahmed H.-t a megismételt elsőfokú eljárásban a Szegedi Törvényszék a 2015. őszi, röszkei határátkelőnél történt zavargás kapcsán határzár tömegzavargás résztvevőjeként elkövetett tiltott átlépése és társtettesként elkövetett terrorcselekmény bűntettében mondta ki bűnösnek.

A férfit hét év fegyházbüntetésre ítélték, valamint tíz évre kiutasították Magyarország területéről. Az ítélet szerint Ahmed H. legkorábban a büntetés kétharmadának letöltése után bocsátható feltételes szabadlábra.

Bebizonyosodott, hogy a szír terrorista a röszkei zavargások idején kövekkel dobálta meg a magyar rendőröket, akiknek ultimátumot adott, hogy ha meghatározott időpontig nem nyitják meg a határt, az ott összegyűlt tömeggel együtt erőszakkal fogják áttörni a kerítést.

Ahmed H.-t egyébként Bárándy Péter védi, aki a Medgyessy-kormány alatt volt igazságügyi miniszter.

A szír terrorista az eljárás alatt végig tagadta a vádakat, ártatlannak vallotta magát. A Szegedi Törvényszék első fokon 2016 novemberében tíz év fegyházra ítélte a férfit és örökre kitiltotta Magyarország területéről. A másodfokon eljáró Szegedi Ítélőtábla azonban hatályon kívül helyezte a törvényszék ítéletét, mert álláspontja szerint az elsőfokú bíróság nem tett teljes mértékben eleget indoklási kötelezettségének. Így például nem indokolta meg, hogy az ügy minősítését lényegesen befolyásoló egyes tanúvallomásokat miért fogadott el, másokat pedig miért vetett el.

A megismételt eljárásban a Fővárosi Törvényszék idén március 14-én hirdetett újból ítéletet, amelynek során ismét bűnösnek találta a vádlottat. Az ítélet ellen a védelem és az ügyészség is fellebbezett. A másodfokú eljárás szeptember 20-án kezdődik a Szegedi Ítélőtáblán.

(forrás: Bokor Gábor, 888.hu)

„Keresztény vagyok, nem veszek fel szivárványos karszalagot” – mondta a horvát sztárfocista

Orbán és Salvini: más szellemi alapokon álló Európára van szükségünk