in ,

Orbán és Salvini: más szellemi alapokon álló Európára van szükségünk

Orbán Viktor és Matteo Salvini közös sajtótájékoztatót tartottak Milánóban, miután megbeszélést folytattak

A sajtótájékoztató elején Matteo Salvini megköszönte Orbán Viktornak a hosszú, építő beszélgetést, és átadta a szót a miniszterelnöknek.

 

Nagyon izgalmas megbeszélés után vagyunk, ez nem nekünk köszönhető, hanem az európai helyzetnek”

— kezdte Orbán Viktor, majd így folytatta:

mindenek előtt Magyarország polgárai nevében köszönetet mondtam a belügyminiszter úrnak. A magyar hűséges fajta, és nem felejt. Ha jól emlékszem, amikor az EP-ben a magyarokat támadták az új alkotmány elfogadása miatt, Salvini felszólalt a védelmünkben. Ez megalapozta a barátságunkat.”

Orbán Viktor szavai szerint a két politikus egyetértett abban, hogy ma a legfontosabb kérdés az EU-ban a migráció.

Magyarország bebizonyította, hogy a migrációt meg lehet állítani. Korábban mindenki azt mondta, hogy ez jogilag és fizikailag is lehetetlen. Magyarország bebizonyította, hogy a szárazföldön ez lehetséges. Mi egy olyan politikát folytatunk, ami a segítséget akarja odavinni, ahol a baj van, és nem fordítva. Magyarországon Salvini kiemelkedő tiszteletet élvez, ha most indulna egy választáson, nyerne”

— mondta nevetve Orbán Viktor, majd hozzátette:

Salvini azért élvez tiszteletet, mert be akarja bizonyítani, hogy a migrációt a tengeren is meg lehet állítani, ezt ő állítja először, más soha nem próbálkozott még ezzel. Az ő sikerén múlik Európa biztonsága, ezért tiszteletet érdemel, és azt kérjük, ne hátráljon meg, és védjen meg minket. E tekintetben minden segítséget megadunk. Magyarország kis ország, de valamennyi ereje van, és a határvédelemhez minden segítséget megadunk.”

A magyar miniszterelnök kiemelte:

azokat, akik bejöttek, vissza kell szállítani oda, ahonnan jöttek. Az európai eszme erre azt mondja Brüsszelben, hogy ezt nem lehet, de ezt mondták a határvédelemről is. Szerintem lehetséges, csak akarat kell hozzá. Sok sikert kívánok a miniszter úrnak! Hálásak vagyunk azért, amit korábban Salvini tett Magyarországért.”

Matteo Salvini a sajtótájékoztatón a következőket mondta:

először is szeretném barátomnak, Viktornak megköszönni ezeket a szavakat”

— kezdte, majd keményebb hangnemre váltott:

indíthatnak pereket, vizsgálatokat, nem fogok meghátrálni, egyáltalán nem fogom meggondolni magamat.”

Salvini méltatta a magyar gazdaságot is:

gazdasági szempontból is a magyarországi példa a számunkra fontos, Magyarország bizonyítja, hogy egy ország képes lehet a növekedésre. Elindulunk ezen az úton, ami egy más Európához, egy másik európai elithez vezet. Fordulat előtt állunk, lecseréljük azt az elitet, amit a Sorosok, Macronok képviselnek. A baloldaliak az ellen tiltakoznak, hogy egy európai hatalom vezetőjét Milánóban fogadjuk? Ezek után meglepődnek, hogy nem szavaznak rájuk?”

A belügyminiszter ezzel zárta szavait, ezután következtek a kérdések.

Fotó: MTVA – Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap

Kérdésekre válaszolva Orbán Viktor elmondta:

Európában választások lesznek májusban, mi új parlamentet és új bizottságot akarunk, ami egyértelműen kiáll a határvédelem mellett. Egyetértek Salvini úrral, más szellemi alapokon álló Európára van szükségünk.”

A miniszterelnök beszélt az európai politikai helyzetről is:

az európai politikában egyszerű a helyzet, két tábor van: az egyiket Macron vezeti, aki fel akarja robbantani a néppártot, ahogy tette otthon is. Ez az oldal támogatja a migrációt. Velük szemben itt vagyunk mi, akik meg akarjuk állítani a migrációt. Mi azt szeretnénk, ha az Európai Néppártban a mi álláspontunk lenne az általános.”

Salvini egy kérdésre válaszolva elmondta, hogy szerinte először Macronnak kellene szolidaritást vállalnia Olaszországgal, például a határ megnyitásával Ventimigliában.

Ha ez meglenne, akkor biztosan segítenének a kisebbek is, például a V4-ek. Azonban nem vitatom, hogy Magyarország joga, hogy elsődlegesen a saját polgárait védje meg.”

Matteo Salvini megerősítette korábbi szavait, melyek szerint közös a végső céljuk Orbán Viktorral: Európa külső határait meg kell védeni.

(forrás: Pörge Béla, 888.hu)

Súlyosbíthatják a röszkei terrorista, Ahmed H. büntetését

Pikáns – Lemondásra szólította föl az auschwitzozó Szanyi Tibort a HVG