in , , ,

Stabil agyhalál – Migrációs Szervezet: A migráció pozitív hatással van a gazdaságra és a társadalmakra

A migráció hatása túlnyomórészt pozitív a gazdasági és a társadalmi dinamika szempontjából, nem problémaként, hanem kezelendő jelenségként kell tekinteni a bevándorlásra

Migrációs Szervezet: A migráció pozitív hatással van a gazdaságra és a társadalmakra

A migráció hatása túlnyomórészt pozitív a gazdasági és a társadalmi dinamika szempontjából, nem problémaként, hanem kezelendő jelenségként kell tekinteni a bevándorlásra – hangsúlyozta a Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) egyik igazgatója csütörtökön az Európai Parlament összevont szakbizottsági ülésén.

Mint mondta, a statisztikák szerint a migránsok kevesebb bűncselekményt követnek el a helyieknél, többet tesznek be a közösbe, mint amennyit kivesznek belőle, ráadásul az érkezők között sok a vállalkozó szellemű ember, aki hajlandó kockázatvállalásra, és ez serkenti az innovációt a társadalomban.

Felszólalásában Michele Klein Solomon az ENSZ készülő migrációs csomagjáról beszélt, aláhúzva, ez egyedülálló lehetőséget jelent egy „kiegyensúlyozott, átfogó és hosszú távú megoldás” elfogadására, amely mind a befogadó, mind a származási országoknak előnyére válik. Rámutatott, az emberi történelemnek mindig is része volt a bevándorlás, és most sem fog megszűnni egyik napról a másikra, a cél tehát a biztonságos, rendezett és felelős keretek kialakítása kell hogy legyen, mivel a nemzeti és nemzetközi rendszerek működőképessége kérdésessé vált. Az igazgató beszélt a demográfiai kérdésekről is, elmondta, hogy a fejlett világban egyre zsugorodik a rendelkezésre álló munkaerő, a fejlődő országokban azonban ennek épp az ellenkezője tapasztalható.

Bizonyosan nem a migráció az egyetlen válasz a demográfiai kihívásokra, de kétségtelenül a megoldás részét kell képeznie ennek is

-fogalmazott. Hangsúlyozta, a migráció kihatással van és lesz a társadalmak összetételére, a kormányoknak pedig kezelniük kell a fokozódó etnikai és vallási sokszínűséget, ezt azonban lényegesen megnehezítik az ezzel kapcsolatos, hamis információkon alapuló, „mérgező narratívák“.

Solomon kiemelte, a közbeszédnek kiegyensúlyozottabb, tényeken alapuló narratívára kell átállnia. Hozzátette, jelenleg a diskurzus a félelemre épül, ennek nyomán pedig felütötte a fejét az iszlamofóbia és a rasszizmus, ezért a tények megfelelő bemutatására és az ösztönszerű érzelmi reakciók kezelése lenne szükség. Mint mondta, a statisztikák szerint a migránsok kevesebb bűncselekményt követnek el a helyieknél, és többet tesznek be a közösbe, mint amennyit kivesznek belőle, ráadásul az érkezők között sok a vállalkozó szellemű ember, aki hajlandó kockázatvállalásra, és ez serkenti az innovációt a társadalomban.

A tisztségviselő emellett arra kérte a képviselőket, hogy támogassák az IOM javaslatát, melynek értelmében uniós vízumot kellene létrehozni azon kiszolgáltatott, sérülékeny migránsok számára, akik nem jogosultak menekültstátusra, de különleges védelemre szorulnak.

Legális migrációs csatornákat kellene kialakítani, a jogosulatlan bevándorlókat vissza kell fordítani, továbbá foglalkozni kell a kiváltó okokkal, s a gyökerénél kell kezelni a jelenséget

-mondta.

Forrás: MTI; fotó:

 

(forrás:pestisracok.hu)

Továbbra sem stadion! – Észak-Magyarországon is indul az útfelújítási program

Elkezdődött a határon túl élő családokat segítő Köldökzsinór program – Eközben a DK uszít ellenük