in ,

Elkezdődött a határon túl élő családokat segítő Köldökzsinór program – Eközben a DK uszít ellenük

Elkezdődött a határon túl élő családokat segítő Köldökzsinór program.

Elkezdődött a határon túl élő családokat segítő Köldökzsinór program

Elkezdődött a határon túl élő családokat segítő Köldökzsinór program. A támogatásokkal a kormány anyagilag is el akarja ismerni azokat a magyarokat, akik gyermeket vállalnak a világ bármely pontján – idézte pénteki számában a Magyar Idők Novák Katalint, az Emberi Erőforrások Minisztériuma család- és ifjúságügyért felelős államtitkárát.

A január 1-jén elindított program egyik eleme a 64 125 forintos egyszeri anyasági támogatás, a másik pedig a babakötvény, amelyhez az állam 42 500 forintot biztosít, később pedig évenként kamattámogatást.

Novák Katalin kijelentette: a kormány nem vesz el a családtámogatási rendszerből, hanem mindig tovább bővíti, illetve könnyíti a hozzáférést a szolgáltatásokhoz. Már 66 ezer család kapta meg a családi otthonteremtési kedvezményt (csok), összesen több mint 170 milliárd forint értékben. A lap jelzi: február közepén életbe léphetnek azok a szabályok, amelyek a mostaninál egyszerűbbé teszik a csok igénylését. Míg eddig 23-féle papírt kellett benyújtani a csok igényléséhez, most elég lesz ehhez öt különböző igazolás.

Potápi Árpád, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára hangoztatta: tavasszal több pályázatot is meghirdetnek a határon túl élő magyaroknak. A várandósságot és a gyermekszületést egy 150 millió forintos egészségügyieszköz-beszerzési pályázattal segítenék.

A Magyar Idők emlékeztetett, hogy Szél Bernadett, az LMP társelnöke szerdán kijelentette: a családi otthonteremtési kedvezmény egy részét, a felújításra és bővítésre nyújtott támogatást megtartanák, új lakások építését azonban nem finanszíroznák ebből. Növelnék a bölcsődei férőhelyek számát, amit Szél szerint a kormány csökkentett.

A lap megkérdezte az elhangzottakkal kapcsolatban az államtitkár véleményét. Novák hangsúlyozta: a kormányzat 2010 óta folytatott gyakorlata az, hogy “családtámogatásokból el nem veszünk, csak hozzáteszünk”, ezzel is kiszámíthatóvá téve a családok jövőjét. Szerinte Szél kijelentései károsak és hazugok, elriasztják az embereket a gyermekvállalástól. A kormány a teljes bölcsődei rendszert megújította, a bölcsődék építésére szánt források pedig minden eddigi mértéket meghaladnak – így az ellenzéki politikus kijelentései valótlanok.

 

(forrás:www.hirado.hu)

Stabil agyhalál – Migrációs Szervezet: A migráció pozitív hatással van a gazdaságra és a társadalmakra

Nem bír magával! – Előzetes letartóztatásba került Zuschlag János