in ,

Stabil agyhalál – Gyurcsány nem fogadja el a választás eredményét

Fletó megint betintázott?

Gyurcsány Ferenc, a hazugságaival lebukó, majd többszörösen megbukott korábbi kormányfő, ma DK-s pártelnök keddi, budapesti sajtótájékoztatóján bejelentette, az összes kézzel írt választókerületi jegyzőkönyvet kikéri, hogy azokat összevethessék az interneten közzétett hivatalos választási adatokkal.

Gyurcsány emellett újraszámlálást követel minden olyan választókerületben, ahol nem volt ellenzéki szavazatszámláló. Azt is egyesével ellenőrzik, hogy a jegyzőkönyvek szerint hány érvénytelen szavazatot adtak le a választók és ezeket melyik pártok kapták volna – tette hozzá. Azt is egyenként kell ellenőrizni, hogy a jegyzőkönyvek tartalmaznak-e életszerűtlen aránytalanságokat az egyéni és a listás szavazatok között – mondta.

A Nemzeti Választási Iroda közleménye

A Nemzeti Választási Irodához az április 8-i országgyűlési választások lezárását követően számos politikai jellegű felhívás, nyilatkozat, illetve újságírói kérdés érkezett arra vonatkozóan, hogy a Nemzeti Választási Iroda milyen jellegű vizsgálatot folytat a választásnapi – egyes pártokkal, választási szervekkel kapcsolatos – észrevételek miatt.

A Nemzeti Választási Iroda és a Nemzeti Választási Bizottság tájékoztatásul közli, hogy hatáskörébe tartozó, érdemi jellegű kifogást, konkrét panaszt, jogorvoslati kérelmet vizsgálatok lefolytatására vonatkozóan a mai napig nem kapott.

A pártelnök indoklásként azt mondta, nincs hiteles magyarázat a választási informatikai rendszer vasárnapi összeomlására, ahogy arról sincs kimutatás, hogy a helyreállító munkák nem befolyásolták-e a nyilvánosságnak szolgáltatott adatokat. Hozzátette, hogy az informatikai rendszer összeomlása miatt nem lehetett interneten mozgóurnát rendelni, amivel sokakat kizártak a részvételből.

Szerinte az is gyanús, hogy a szavazatszámláló bizottságok tagjait több választókerületben nem engedték oda, amikor elektronikusan rögzítették a szavazás eredményét – folytatta.

Gyurcsány Ferenc elfogadhatatlannak tartja, hogy az urnazárás után három és fél órán keresztül nem voltak nyilvánosak az adatok. Ezzel szerinte lehetőséget teremtettek arra, hogy egyes szavazókörökben akár órákig „manipulálják a választás végeredményét, és ha kell, új szavazatokat gyártsanak” – közölte. Szerinte arra sincs magyarázat, hogy a hivatalosa adatok szerint az urnazáráskor alacsonyabb volt a részvétel, mint fél órával korábban.

A DK elnöke konkrét példákra áttérve bemutatta egy újpesti szavazókör hivatalos eredménytábláját, ahol jelöltjük, Varju László 244 egyéni szavazatot kapott, de pártja egyet sem. Hozzátette, hogy a Pest megyei Gyömrő egyik szavazókörében egy másik jelöltjükre, Nyeste Andreára 73-an voksoltak, de a DK-ra senki.

Ez nem csak ésszerűtlen és életszerűtlen, de felveti annak a gyanúját, hogy a listás szavazatok összeszámlálásánál valakik tudatosan csaltak – jelentette ki Gyurcsány Ferenc.

Hangsúlyozta, hogy 1990. óta nem fordultak elő ilyen anomáliák.

Egy kérdésre válaszolva azt mondta, az általa említett újpesti szavazókörben volt DK-s delegált, vele egyelőre egyeztetnek, mert nem világos, hogy az elektronikus adatrögzítésnél jelen volt-e.

Emlékezetes ugyanakkor, hogy a választások napján épp az újpesti választókerületben az egyéni jelölteknél a Fidesz-KDNP-s jelölt, dr. Zsigmond Barna Pál neve volt kihúzva a szavazólapon! Miközben természetesen nem lépett vissza a fideszes jelölt!

A döbbenetes esetre akkor Fricz Tamás politológus Facebook-bejegyzésében hívta fel a figyelmet.

Gyurcsány egy másik kérdésre azt mondta, hogy már a választások éjszakáján is tettek bejelentéseket, és most mind a 106 választókerületi elnökükkel konzultálnak a továbbiakról.

Más témára áttérve Gyurcsány Ferenc megfontolandónak tartotta Gulyás Mártonnak, a Közös Ország Mozgalom vezetőjének a felvetését, hogy az ellenzéki képviselők ne vegyék fel a mandátumukat. Kiemelte, hogy az ilyen akcióknak csak akkor van esélyük, ha abban a teljes ellenzék részt vesz.

Korábban Gyurcsány pártjának képviselői kivonultak a parlamentből, de a bukott egykori kormányfő a tájékoztatón elismerte, hogy annak nem volt komoly hatása a közvéleményre.

(forrás:magyaridok.hu)

ITT A MAGYARÁZAT – A 18:30 és 19 órás adatok közti különbség oka:

Ez csak hiszti, senki sem megy sehova