in

Sikeres az iskolagyümölcs-program. Ez vagy el lesz a libsiéknél hallgatva, vagy sivalkodás lesz

szerintem ezt is elhallgatják

SIKERES AZ ISKOLAGYÜMÖLCS-PROGRAM

AZ ALMA A LEGNÉPSZERŰBB, DE A KÖRTÉT ÉS A SZŰRT LEVEKET IS SZÍVESEN FOGYASZTJÁK A KISDIÁKOK
Több mint félmillió gyermek kap rendszeresen gyümölcsöt az iskolában, a kezdeményezés 2010-es elindulása óta kétszeresére nőtt a programban részt vevő diákok száma.
Bár az intézkedésre fordítható európai uniós támogatás összege az idei tanévben csökkent, a kormány a nemzeti költségvetésből finanszírozza tovább az egészséges életmódra nevelő projektet.

Hét év alatt a duplájára emelkedett az iskolagyümölcs-programban részt vevő gyermekek száma. Az idei tanévben 2242 iskola 557 600 tanulója kap rendszeresen valamilyen zöldséget vagy gyümölcsöt az intézményekben. Erről Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter számolt be.

Képviselői kérdésre adott írásbeli válaszában jelezte, az iskolagyümölcs-program Magyarországon 2010 januárjában indult, s már az első évben nagy sikere volt az iskolák és a tanulók köré-ben egyaránt. A program minden tanévben 26 héten keresztül fut, a tanulók európai szinten is kimagasló gyakorisággal jutnak zöldséghez és gyümölcshöz az iskolákban.

Fotó: Bach Máté

Fontos, hogy a tanulók minél hamarabb megkedveljék az egészséges ételeket

A kezdetekkor az országban működő általános iskolák 70 százaléka csatlakozott a programhoz, így közel 278 ezer alsó tagozatos gyermek kaphatott mindennap egy almát. Az elmúlt nyolc év során a program népszerűsége és így a programhoz csatlakozó iskolák és tanulók száma is tovább nőtt.

A létszámbővülés elsősorban azoknak a fejlesztéseknek köszönhető, amelyeket az uniós többletforrások és a nemzeti költségvetésből finanszírozott hozzájárulás összegének növelése biztosított. A miniszter beszámolója szerint jelenleg hétféle friss gyümölcsöt, négyféle friss zöldséget és 100 százalékos gyümölcs- és zöldséglevet oszthatnak szét a diákok között.

A legnépszerűbb termék továbbra is az alma, ezt követi a gyümölcslé és a körte. Ezeken kívül őszibarack, nektarin, szilva, földieper, cseresznye, paradicsom, sárgarépa, paprika és karalábé szerepel a programban.

A kiosztott termékek háromnegyede friss termék, egynegyede pedig feldolgozott, azaz 100 százalékos gyümölcslé. A kormányzat a 2013/14-es tanévben kibővítette a célcsoportot, így az alsó tagozatosokon kívül már az 5. és 6. osztályosok is részt vehetnek a programban, a 2016/17-es tanévtől pedig lehetőséget kaptak az iskolák arra is, hogy az 1–6. osztályosok száma alapján igényelt termékből a 7–8. osztályosoknak is juttassanak.

A gyümölcsosztást számos oktatási program is kíséri, ilyen például a kóstoltatás, az idei tanévtől pedig már az egészséges táplálkozásra és zöldség-, gyümölcsfogyasztásra nevelő munkafüzetre is igényelhetnek támogatást az intézmények.

A program célja ugyanis elsősorban az, hogy a legfiatalabb korosztállyal, a jövő fogyasztóival megismertessék a hazai termelésből származó zöldségeket és gyümölcsöket. – Ahhoz, hogy a gyermekeket hosszú távon rászoktassuk a rendszeres és megfelelő mennyiségű zöldség és gyümölcs fogyasztására, nem elegendő csak a zöldséget és a gyümölcsöt a kezükbe adni, hanem tudatosítani kell bennük ezen termékek egészségre gyakorolt hatását is.

El kell érni, hogy bevésődjön ezek rendszeres fogyasztásának szükségessége, kialakuljon és tartósan fenn is maradjon az egészséges táplálkozás iránti igényük – emelte ki a tárcavezető.

Az iskolagyümölcs-program folytatása mellett továbbra is elkötelezett a kormány. Az elmúlt nyolc év alatt több alkalommal is megemelték a nemzeti hozzájárulás összegét, így 2017-re a program költségvetésében a hazai forrásból finanszírozott hányad több mint háromszorosára nőtt.

Míg az Európai Unió által előírt kötelező társfinanszírozási arány 14 százalék volt az elmúlt években, hazánk a maximálisan lehívható uniós forrás mellett 47-55 százalékra emelte a hazai finanszírozás arányát. Bár az idei tanévtől az új uniós szabályozás eltörölte a kötelező tagállami hozzájárulást és a lehívható uniós támogatás összege is csökkent, a kormány 60 százalék nemzeti forrás biztosításáról döntött.

Így a miniszter szerint a program színvonala nem csorbul, és valamennyi iskola az igényeinek megfelelően továbbra is részt vehet a programban.
(Köpöncei Csilla, magyaridok.hu)

A libsik meghekkelnék a választásokat! – Botrányba fullasztanák a 2018-as választást

(video) Politikai Szilveszter – Medgyessy Péter „útelágazódása”…örök klasszikus.