in , ,

Salvini határozottan kiállt Orbán Viktor mellett! „Jó munkát, Orbán Viktor barátom!”

Újra elözönlötte Orbán Viktor neve az olasz sajtóorgánumokat.

Lega political party leader Matteo Salvini takes part at a political meeting on December 12, 2019 in Reggio Calabria, Italy for the next local elections of 2021. (Photo by Gabriele Maricchiolo/NurPhoto)

Újra elözönlötte Orbán Viktor neve az olasz sajtóorgánumokat. A koronavírus áldozatai után a magyar demokráciát siratják az olasz napilapok. A Liga elnöke, Matteo Salvini üdvözli, hogy rendkívüli hatalommal ruházták fel a magyar kormányfőt a vírus elleni küzdelemben.

 

A Corriere della Sera szerint Orbán karanténba zárta a demokráciát. „Elkezdődött az Orbán diktatúra” – írja az Il Sole 24 Ore gazdasági napilap, idézve egy baloldali magyar politikus kijelentését, illetve egy jobbikos kommentárt, amely „államcsínyként” értékeli az Országgyűlés döntését.

A Huffington Post olasz kiadása „Orbán-diktatúra” címmel indítja cikkét, majd kijelenti, hogy a veszélyhelyzet az alkotmány és a jogállamiság felfüggesztését vonta maga után visegrádi országokban. Vértelen katonai államcsínynek értékelik az Országházban meghozott 138 támogató és 53 elutasító szavazattal meghozott döntést.  „Viktatore” gúnynévvel illetik Magyarország miniszterelnökét. Véleményük szerint Orbán a koronavírus elleni harc kifogásával elnémította a parlamentet, illetve a jogállamiságot az országban.

A La Stampa Tóth Bertalan szocialista politikus kijelentését idézi, aki úgy fogalmaz: „elkezdődött a szájmaszk nélküli Orbán-diktatúra”.

Az olasz kormányerők is hozzászóltak a magyar Országgyűlés döntéséhez. A Demokrata Párt (PD) főtitkára, Nicola Zingaretti egy Twitter-üzenetben úgy fogalmaz: a nemzeti-populista kormányok amint megtehetik, csökkentik a személyek szabadságát. Helyettese, Andera Orlando úgy véli, hogy a kontinens demokráciáját is megfertőzte a vírus. Európának hatást kell gyakorolnia Orbánra, szerinte egy diktatórikus rezsim nem lehet az Európai Unió tagja – idézi a politikus Twitter-üzenetét az Il Fatto Quotidiano napilap. A PD külkapcsolatokért felelős titkára, Emanuele Fiano szolidaritásáról biztosította a magyar baloldalt, illetve az állampolgárokat. Véleménye szerint a magyar intézmények döntése 80 éves visszaesést jelent Európa számára.

Matteo Renzi, az Élő Itália (IV) elnöke is kemény kritikát fogalmaz meg Magyarországgal szemben: „Az európai egyesült államokról álmodom már évek óta. Pontosan ezért jogom és kötelességem kijelenteni, hogy azok után, amit Orbán tett, az Európai Uniónak nyomást kell gyakorolnia, hogy megváltoztassa elképzelését. Vagy egészen egyszerűen el kell űznie Magyarországot az Európai Unióból.”

A kormányerők lesújtó ítéletét ellensúlyozza Matteo Salvini volt belügyminiszter, a Liga elnöke.

„Orbánt rendkívüli hatalommal ruházták fel a vírus elleni küzdelemben? Tisztelettel üdvözlöm az állampolgárok által megválasztott magyar Országgyűlés szabad döntését. Jó munkát, Orbán Viktor barátom, és jó szerencsét Magyarország állampolgárainak, ebben a mindenki számára nehéz pillanatban!” – írja Matteo Salvini Twitter-üzenetében.

(Jánosi Dalma (Róma), magyarhirlap.hu)

 

 

Oszd meg másokkal is!

Szijjártó üzent a Magyarországot támadó liberális kórusnak: „A kutya ugat, a karaván halad”

Olvasói levél – Kedves ellenzékiek! Fogadást ajánlok!