in ,

Rengeteg szülő akadt ki a pedagógusok sztrájkja miatt

A pedagógus-szakszervezetek a baloldal kampányához támogatásnak szánt hétfői figyelmeztető sztrájkja kapcsán úgy tűnik, hogy rengeteg szülő fejezi ki felháborodását.

A pedagógus-szakszervezetek a baloldal kampányához támogatásnak szánt hétfői figyelmeztető sztrájkja kapcsán úgy tűnik, hogy rengeteg szülő fejezi ki felháborodását. „Helyettetek dolgoztunk hónapokig” – fogalmaznak a szülők, akik a legkevésbé sem támogatják a választási kampányhúzást – írja a pecsaktual.hu.

Hangzatos követelések mellett, helyenként viszont leplezetlenül baloldali kampánycélokra használnák fel a pedagógus szakszervezetek a hétfői figyelmeztető sztrájkjukat. Bár senki nem vitatja, hogy a magyar pedagógustársadalom megbecsülésének növelése a következő évek egyik legfontosabb feladata lesz, a balliberális értelmiség által három évtizede túszul ejtett pedagógus-szakszervezetek legkevésbé a valódi részvételiségen nyugvó érdekképviselet ügyét tartják szem előtt, sokkal inkább a szövetséges politikai pártok választási érdekeit. Ez pedig – valamilyen érthetetlen okból – megannyi szülő nemtetszését váltja ki.

 

 

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma egyértelműen kampányakciónak nevezte a pedagógus-szakszervezetek megmozdulását, amely kapcsán a tárca közleményében megjegyezték, hogy az „érdekképviseleti” vezetők korábban Gyurcsány Ferenc feleségével, Dobrev Klárával egyeztettek, és a céljuk nem a megegyezés, hanem a politikai hangulatkeltés. Ha bárkiben kétség merülne fel a szakszervezetek elfogultsága tekintetében, akkor elegendő megemlíteni, hogy a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete azt javasolta a tüntetésben részt vevők számára, hogy tűzzenek ki kék szalagot magukra. Minő véletlen, hogy Márki-Zay Péter elsődleges jelképe a mellkasára tűzött kék szalag.

FELHÁBORODOTT SZÜLŐK

A munkabeszüntetés hírére a szülők is reagáltak. Számos levelet, kommentet kapott a portál ezzel kapcsolatban, de az elmúlt három napban rengeteg óvodás- és iskoláskorú gyerek szüleivel beszéltek újságíróik személyesen is arról, mi a véleményük a tervezett demonstrációról. Ez alapján úgy tűnik – bár közel sem reprezentatív felmérésről volt szó természetesen –, hogy a szülők többsége rendkívül felidegesítette magát a pedagógus-szakszervezetek újabb akcióján, és ennek több oka is van.

Helyettük dolgoztam, én tanítottam, nem ők

– fogalmazott egyikük. A legtöbb szülő elsőként azt hozta fel aggályként, hogy az elmúlt másfél évben, tehát amióta beköszöntött a Covid, úgy érezte, a tanárok, óvónők helyett dolgozott – a legtöbb iskolában ugyanis úgy nézett ki az „online oktatás”, hogy a tanárok e-mailben elküldték az aktuális tankönyv oldalszámát, majd megadták a feladatot, amit a szülőnek kellett visszaküldenie, miután megoldotta, vagy segített megoldani a gyerekének.

Én tanultam vele, én tanítottam, nem a tanárai. Nagy nehezen el tudtuk érni több szülővel közösen, hogy havonta egyszer legalább Zoomon ültesse össze az osztályt a tanár, hogy a gyerekek lássák egymást, tudjanak beszélgetni kicsit, ha ez már az osztályfőnöknek nem jutott eszébe magától

– mesélte az egyik szülő, akinek most 9 éves a gyermeke. Több szülő azt mondta, elvárható lett volna, hogy az iskolák vagy a tanárok – a szülők iránti szolidaritásból – biztosítsák a teljes nyári iskolai ügyeletet, de erre egyik intézmény sem volt hajlandó. Így a nyaruk is „elesett” munka szempontjából; sokan megérezték a családi kasszán a szabadságok, vagy fizetés nélküli szabadságok miatt kiesett pénzt.

Ameddig én otthon szenvedtem a tananyaggal a tanár helyett, ő otthon lógatta a lábát, Facebookja szerint nagyokat túrázott az erdőben, felvette a fizetését és örült, hogy végre nem kell bemennie az iskolába. Ez a véleményem, ez a tapasztalatom, vannak pedagógus ismerőseim is, akik „szabadságként” élték meg a járványos időszakokat, velünk ellentétben

– írta nekünk egy pécsi nő, aki két gyermekével (3 és 8 évesek) ragadt otthon gyakorlatilag másfél éve.

Tüsszentésre hazaküldik a gyerekeket, én meg oldjam meg, ahogy akarom

– fogalmazott. A másik nagy szülői csoport az volt, akik arra panaszkodtak, hogy indokolatlanul sokszor küldték haza gyerekeiket az óvodákból és az általános iskolákból arra hivatkozva, hogy folyik az orruk, vagy egyet-egyet tüsszentettek.

2020 márciusa óta összességében többet voltak itthon a gyerekek, mint az intézményekben. Egyikük sem volt soha covidos, de már vagy 50 tesztet kellett csináltatnunk, a háziorvos már röhög, amikor hívom, hogy „Megint itthon vagyunk…”

– mesélte egy anyuka. Egy másik hozzátette: az iskolájukban a gyermeke tanárainak nagy része nincs beoltva, és nem is akarja beoltatni magát, a gyerekeket viszont „bőszen küldözgetik haza, amikor erre ingerenciájuk van valamiért, én meg oldjam meg, ahogy tudom a felügyeletet” – közölte feldúlva.

LISTA IS KÉSZÜL

A harmadik nagy szülői csoport szerint „rendkívül necces” az a gyakorlat, amit ezekben a napokban tapasztalnak, miszerint listázzák a gyerekeket és a szülőket az óvodákban. A szülőkkel ugyanis olyan dokumentumokat töltetnek ki az óvonők, amelyben nyilatkozniuk kell, hogy be akarják-e vinni, és ha igen, akkor hány órakor a gyerekeküket.

Eközben meg pussolnak, hogy szolidarítsak velük, nekik is jól jönne a fizetésemelés. Értem én, persze, támogatom is, hogy többet keressenek, ki ne akarna magasabb fizetést, de könyörgöm: én másfél éve dekkolok otthon hosszabb-rövidebb etapokban a gyerekemmel, mert járvány van; örülök, hogy még megvan a munkám emiatt, és noha január vége van, már 9 nap szabadságom elment

– panaszkodott egy fiatal nő.

ZSAROLÁS MINDENKIVEL SZEMBEN

Elém nyomtak valami papírt, hogy támogatom-e a sztrájkot. Én megmondtam nekik, hogy marhára nem támogatom, hogy most politizáljanak, amikor hónapokig a seggükön ültek otthon, megkapták a fizetésüket, én meg minden spórolt pénzünket bébiszitterre költöttem, mert a mi munkánk nem home office típusú

– mondta egy apuka. Többek szerint politikai zsarolás, amit a szakszervezetek művelnek, ezért sem szimpatikus nekik az akció.

Ritka véletlen és nagyon érdekes, hogy pont a választások előtt, március közepére időzítenek; hát most szakadt el a cérna szegényeknél. Fenéket! A közembereket akarják befolyásolni, a kormányt meg zsarolni. Csak szólok, hogy ennek semmi értelme nincs, ha valaki végig is gondolja. Mert nyilván a politikusok megígérnek majd bármit; de nem ígéretekből, hanem jogszabályokból lesz valami, arra meg idő kell, a fedezetről meg nem is beszélve

– magyarázta egy nő, aki hozzátette, hogy azért sem fogja támogatni ezt az akciót, mert undorodik mindentől, aminek köze van a politikához:

Sok mindent el lehet érni csöndesen, tárgyalással is, médiahercehurca nélkül. Én itt csak politikai kekeckedést látok és olvasok, nézze meg, miket írogatnak és milyen stílusban a szakszervezet oldalán.

 

 

 

(pestisracok.hu)

 

 

Add tovább!

Deák Dániel: ilyen gyenge miniszterelnök-jelölt még a baloldalon sem volt soha a rendszerváltás óta

Egy bolgár sosem fogja szeretni igazán a magyarokat – A tohonya Dobrev hazudozni (és lopni) jött haza Brüsszelből