in

RENDKÍVÜL LÁTVÁNYOS HADGYAKORLAT A BAKONYBAN – A legkorszerűbb haditechnológia kerül a Magyar Honvédség kötelékébe

LÉGI ERŐDEMONSTRÁCIÓ A BAKONYBAN

A honvédség leendő könnyűhelikoptere hadijátékon rakétával és géppuskakonténerrel hajtott végre éleslövészetet a Bakonyban. A sajtónyilvános eseményen az Airbus és a fejlesztésben részt vevő cégek szakemberei testközelből is bemutatták a H145M gépet és annak fegyverzetét.

A Hajmáskér melletti Körös-hegyi lőtér tegnap délután, a felhőszakadást követően géppuskák dübörgésétől, majd rakéták indításának hangjától volt zajos. A honvédség leendő könnyűhelikopter-típusa, a H145M mutatta be tudását a szolnoki Vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Dandár katonáinak akcióját támogatva.

Az Airbus cég helikoptere a HForce fegyverrendszer képességeit is demonstrálta a meghívott újságírók előtt. A fürge gép a két oldalsó fegyvertartó konzolon 70 milliméteres nem irányított rakétákkal és 12,7 mm-es nehézgéppuskával mért csapást az „ellenségre”, miközben folyamatosan pozíciót váltva, infracsapdatöltetek kilövésével védekezett a vállról indítható rakétákkal szemben. A bemutató vendégei élőben és nagyméretű kivetítőn is nyomon követhették a gép forgatható, Wescam típusú szenzorrendszere által felderített célpont megsemmisülését. Eddig ilyet csak az afganisztáni, iraki, szíriai haditudósítások képsorai között láthattunk, idehaza nem.

Az éleslövészetet megelőző szakmai tájékoztatón elhangzott: az Airbus cég könnyű, felfegyverezhető helikopteréből 20 darabot állít rendszerbe a Magyar Honvédség. A tervek szerint az első, hazánknak gyártott gépek 2019 második felében érkeznek a szolnoki bázisra. Az Airbusszal kötött szerződés része a kiképzés is, a légierő 50 pilótáját készítik majd fel az új helikopterek kezelésére. Azt is megtudtuk, hogy a honvédség gépeit szállítási, felderítési, kutató-mentő és sebesültszállítási feladatkörben is alkalmazni lehet a szárazföldi egységek tűztámogatása mellett.

A bemutatón elmondták, hogy hazánk a legmagasabb szintű HForce rendszerrel rendelte meg a gépeket, ami infravörös önirányítású levegő-levegő, illetve lézervezérlésű levegő-föld rakéták, 20 milliméteres gépágyú, 12,7 milliméteres géppuska és 70 milliméteres, nem irányított rakéták felfüggesztésének lehetőségét jelenti.

Infracsapdatöltetek kilövésével védekezett a vállról indítható rakéták ellen az Airbus H145M típusú helikopter a gyakorlaton
Fotó: Mirkó István

Lapunk korábban már megírta: a moduláris fegyverrendszer éles tesztjei tavaly október elején kezdődtek meg Magyarországon, azelőtt, hogy a Honvédelmi Minisztérium hivatalos bejelentést tett a típus rendszeresítéséről. A fegyverrendszer az Airbus cég helikoptereinek bármelyik katonai változatára felszerelhető. Az első repülés a felfüggesztett fegyverzettel tavaly szeptember elején volt Németországban, a nem irányított fegyverzet működését Magyarországon, a lézerirányítású rakéták indítását Svédországban tesztelik.

Az Airbus bajorországi, ­donauwörthi gyárában készülő H145M helikopter hatezer méter magasan is képes repülni, maximális sebessége 270 kilométer/óra, és 1600 kilogrammnyi terhet tud felemelni. A civil társaiknál jóval ellenállóbb – a létfontosságú helyeken páncélozott, öntömítő üzemanyagtartályos – katonai gépek korszerű fedélzeti műszerekkel és éjjellátó eszközökkel rendelkeznek.

A pilóta és a lövész a repülés és a célok adatait a sisakkijelzőn tudja nyomon követni. A pilótakabinban csak színes kijelzők találhatók, amelyek egy esetleges meghibásodás, sérülés esetén képesek egymás szerepét is átvenni. A gép XXI. századi korszerűségét mutatja, hogy hálózati hadviselésre tervezték, képes vezérgépként irányítani és együttműködni drónokkal, ami nagymértékben növeli a felderítési, célkijelölési képességeit, valamint a harctéri túlélőképességét.

(forrás: Baranyai Gábor, magyaridok.hu)

VESZTESEK – Gaby és G. Lajos is luxusnyaralnak

HOPPÁ! A libsik már nyivákolnak – Formálódik az újabb Trump-Putyin csúcstalálkozó