in

Putyin immár hivatalosan is orosz elnökjelölt lett

Hivatalosan is jelölte kedden Vlagyimir Putyin orosz elnököt a márciusi elnökválasztásra kedden Moszkvában egy ismert személyiségekből álló választói kezdeményező csoport.

Hivatalosan is jelölte kedden Vlagyimir Putyin orosz elnököt a márciusi elnökválasztásra kedden Moszkvában egy ismert személyiségekből álló választói kezdeményező csoport. Az Európai Unió ugyanakkor elítélte, hogy az orosz választási bizottság eltiltotta az ellenzék vezéralakjának számító Alekszej Navalnijt az indulástól.

Az illetékes hatóságok döntése miatt komolyan kétségbe vonható a politikai pluralizmus Oroszországban, valamint acválasztások demokratikus jellege –  írta közleményében Maja Kocijancic uniós külügyi szóvivő.

A Vlagyimir Putyin újabb jelöléséről szólól döntés egyhangúlag született a Népgazdaság Vívmányainak Kiállítása  az Oroszország – az én történelmem elnevezésű pavilonjában, a tanácskozáson az elnök nem vett részt.

Putyin a nagyobb támogatottság elérésének reményében független jelöltként indul, ilyen esetben a jelölést egy legkevesebb háromszáz fős kezdeményező csoportnak kell megtennie. A hivatalos bejegyzéshez a párton kívül induló aspiránsnak háromszázezer támogatói aláírást kell összegyűjtenie.

Ez várhatóan könnyedén összejön majd, mert az elnök újraválasztási kampányát támogatásáról biztosította a kormányzó Egységes Oroszország és a parlamentben ugyancsak képviselt Igazságos Oroszország párt is.

A szavazás előtt a reprezentatív testület keddi ülésén Szergej Novohatszkij, Oroszország hőse, egy nukleáris meghajtású cirkáló kapitánya, Szofja Vojtko, a kirovi klinikai és diagnosztikai központ főorvosa, Szofja Velikaja olimpiai bajnok vívó, Jurij Szolomin, a moszkvai Kisszínház művészeti igazgatója és Gyenyisz Macujev zongoraművész szólalt fel.

A Sztanyiszlav Govoruhin filmrendező kezdeményezésére létrehozott csoport harminc fős szervezőbizottságába a felszólalókon kívül bekerült többek között Alekszej Anyiszimov, a Kreml-közeli Összoroszországi Népfront végrehajtó bizottságának elnöke, a parlament alsóházának alelnöke, Dmitrij Gubernyev sportkommentátor, Alekszandr Sohin, az Oroszországi Gyáriparosok és Vállalkozók Szövetségének elnöke, Alekszandr Karelin háromszoros olimpiai bajnok birkózó és Joszif Kobzon énekes is.

A független képviselőjelölteknek január 7-ig kell benyújtaniuk az előírt dokumentációt a Központi Választási Bizottsághoz. Az elnökválasztást március 18-ra, a Krím félsziget Oroszországhoz csatolásának negyedik évfordulójára tűzték ki.

AZ EU SZERINT NEM POLKORREKT, HA EGY ELÍTÉLT BŰNÖZŐ NEM LEHET ELNÖK

Az Európai Unió kedden elítélte, hogy az orosz választási bizottság eltiltotta az ellenzék vezéralakjának számító Alekszej Navalnijt az indulástól a jövő évi elnökválasztáson. Az illetékes hatóságok döntése miatt komolyan kétségbe vonható a politikai pluralizmus Oroszországban, valamint a következő évben esedékes választások demokratikus jellege – írta közleményében Maja Kocijancic uniós külügyi szóvivő.

A tisztségviselő felszólította Moszkvát arra, hogy az átláthatóság jegyében hívja meg a voksolásra az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet megfigyelőit.

A szóvivő emlékeztetett arra, hogy az Emberi Jogok Európai Bírósága szerint Navalnijnak csorbultak jogai a tisztességes eljáráshoz, amikor négy éve perbe fogták, majd közpénzek elsikkasztása miatt elítélték. Nem szabadna valakit politikailag motivált vádak miatt eltiltani a részvételtől a politikai életben – írta Kocijancic. Az orosz központi választási bizottság hétfőn elutasította Navalnij felvételét a választás jelöltjei közé azzal az indokkal, hogy az ellenzéki politikust súlyos bűncselekmény miatt elítélték.

A bizottság tizenhárom tagjából tizenketten támogatták a határozatot, egy fő pedig tartózkodott. Navalnij – aki Putyin fő ellenlábasa – közölte, hogy minden lehetséges fórumon, így az alkotmánybíróságnál is fellebbezni fog a döntés ellen. A politikus egyúttal az elnökválasztás bojkottjára szólította fel híveit.

Forrás: MTI Fotó: PS
(pestisracok.hu)

Egy újabb ok a liberális sivalkodásra: Magyarország egyensúlyi mutatói jelentősen javultak a 2010-es kormányváltás óta

Végre egy értelmes mondat Ferenc Pápától: Szent Istvánról beszélt Ferenc pápa