in ,

Puccs lesz a Jobbikban?? – Kitartásra buzdítja a Jobbikban még bent lévő radikálisokat Novák Előd

A választások előtt ez elég kényelmetlen…

Úgy tűnik, Novák Elődnek is meglehetősen tele van már a bakancsa a Jobbik „néppártosodásnak” nevezett balra tolódásával. A Jobbik korábbi alelnöke, akit Vonáék tavaly szorítottak ki a pártvezetésből, szombaton egy kemény hangú posztot tett közzé az interneten, majd többször hozzászólt a beérkező kommentekhez. Érdekes dolgokat írt…

Novák Előd szombaton kora reggel osztotta meg a Jobbik házi portáljának, az Alfahírnek a cikkét, amely a Die Presse című osztrák lap véleményét idézve őszintének minősíti a Jobbik néppártosodását. Az alelnöki tisztségéből kiszorított, partvonalra tett, de párttagságát megtartó Novák az utóbbi egy évben alig-alig szólt hozzá a Jobbik irányváltásához, de most a jelek szerint már nagyon elege lehet. Ugyanis az Alfahír-cikkét ezzel a kommentárral indította útjára:

Ide süllyedtünk: a CEU alapítója és korábbi rektorhelyettese, George Soros helytartója az Alfahíren is hirdetheti, a pártlap által is büszkén kiemelve, hogy „a radikalizmusától (és radikálisaitól) megszabadult Jobbik” mennyivel jobb lenne a magukfajták számára kormányon, mint a Fidesz, hiszen a Jobbik pl. “teljesen megváltoztatta Brüsszellel kapcsolatos álláspontját”, s legutóbb Soros embereként már ő maga moderálhatta a béruniós Jobbik-konferenciát. Bizony, már a saját, nemzeti pénzpolitikát is feladná a párt az euró – korábban ellenzett – bevezetésével, de hát eggyel több vagy kevesebb köpönyegforgatás, korábbi választási ígéret megszegése, nem számít… Kitartást kívánok a Jobbikban a magunkfajtáknak (hiszen sokan vannak, néhányan még a frakcióban is, várva egy alkalmasabb pillanatot), hogy innen még vissza tudjuk majd egyszer fordítani a szekeret, lehetőleg dr. Morvai Krisztinával karöltve, akivel 2014-ben 21 százalékos választási eredményig már eljutottunk az elvek feladása nélkül.

Bejegyzéséhez aztán elkezdtek özönleni a hozzászólások. Az első kommentelő szerint radikalizmussal nem lehet nyerni, ezért logikus a néppártosodás. Erre Novák úgy reagált:

Ez kishitűség. Korábban senki nem gondolta volna, hogy 21 százalékot elérhet a Jobbik mint radikális párt, mégis megcsináltuk, az elvek feladása nélkül. Most viszont ráadásul még csak nem is eredményes ez az elvtelenkedés, hiszen jóindulattal nézve is legfeljebb ugyanott vagyunk támogatottságban, mint a néppártosodás előtt, sőt míg a nemzeti radikalizmus útján folyton nőtt a támogatottságunk egészen a 2014-es választásokon országosan elért 21 százalékig, azóta megrekedtünk. Holott növekedhettünk volna a szavazók radikalizálódása miatt, lásd például a határkerítés építését, amit korábban nem hittünk volna, hogy a társadalom egyáltalán elfogadhat, és az EU-ellenességet is kormányzati szintre emelték (bár inkább csak szavak szintjén, de az formálja a választói akaratot is). Eközben a Jobbik inkább a saját híveit is leszoktatja a radikális gondolatokról, inkább a kishitűséget növelve félmegoldásokat javasol csak például nemzeti önrendelkezés helyett az EU toldozgatását-foltozgatását, pedig az időhúzás nemzethalálhoz vezet.

Novák Előd és Vona Gábor a Parlamentben; Fotó: MTI

„Kitartásra buzdítok!”

Ezután valaki azt rótta föl Nováknak, hogy a felesége, Dúró Dóra miért maradt még a pártban. Mire Novák úgy válaszolt:

Én is tagja vagyok a pártnak, s erre buzdítok minden magunkfajtát, hiszen új pártot alapítson inkább az, aki új útra akar lépni. Mi hűek vagyunk alapító nyilatkozatunkhoz, s bízunk a helyzet rendeződésében, ami mellesleg még mindig reálisabb, mint egy új párt felépítése. Bár az efféle cikkek azt sugalmazzák, hogy a radikálisoknak ki kéne lépniük, hogy aztán még messzebb mehessenek ebben néppártosodásban, de én kitartásra buzdítok mindenkit!

A beszélgetéshez hozzászólt Sarkadi Attila, a Jobbik volt pomázi elnöke, aki áprilisban – mint azt a PestiSrácok.hu megírta – azért lépett ki a pártból és mondott le minden tisztségéről, mert Vonáék a Soros György-féle CEU ügyében a balliberális pártokkal karöltve az Alkotmánybírósághoz fordultak. Sarkadi most azt fűzte Novák Előd posztjához:

Nincs visszaút, Előd. Mára a Jobbik neve eggyé vált a politikai prostitúció fogalmával. Talán egy éve még… de csak talán és akkor utoljára. Mára Vona cinkossá tette az egész frakciót, és ha van is még ott, aki nagy csendben “ellenáll”, hát vétkes a néma is. Érték és értékrend nélküli politikai képződmény mára a Jobbik, esetleg némi direktmarketing elemekkel… nincs mit megmenteni. Ha egy évvel ezelőtt sikerül elcsapni Vonát a vezetéstől… de ehhez kellettetek volna ti is.

Gaudi-Nagy Tamás, Morvai Krisztina és Vona Gábor egy évekkel ezelőtti képen; forrás: MTI/origo.hu

Morvainak és Gaudinak is tele lett a hócipője

Az utóbbi napokban különösen megszaporodtak a párt jelenlegi vagy korábbi emblematikus alakjai által megfogalmazott lesújtó vélemények a Jobbikról. Gaudi-Nagy Tamás, aki a párt parlamenti képviselője volt 2010 és 2014 között, a PestiSrácok.hu-nak adott minapi videóinterjúban többek között azt mondta: bár nehezebben tudta követni a néppártosodásnak a ritmusát, de eleinte látott benne bizonyos logikát.

Azonban ez most – főleg Simicska Lajos G-napja után – egy furcsa, vállalhatatlan irányba fordult. Azt, hogy gyakorlatilag eljutottunk oda, hogy nemrég egy gazdasági konferencián a Jobbik együtt állt ki az euró bevezetése mellett a Demokratikus Koalícióval, az MSZP-vel, a Párbeszéddel, az Együttel. Jelen helyzetben, amikor látjuk, hogy milyen szinten törekszik az Európai Unió vezetése az öntudatos vezetésű tagállamok szétzúzására, a magyar pénzpolitika önállóságának feladása mellett állást foglalni, ez úgy gondolom, hogy erősen közelít a hazaáruláshoz.

Morvai Krisztina pedig, aki a Jobbik listájáról lett európai parlamenti képviselő, pénteken azt írta honlapjára: a párt amelynek színeiben politikai pályára lépett olyannyira eltávolodott azoktól az elvektől és értékektől, ahonnan indult, hogy ő a jelenlegi helyzetben ha kérnék sem vállalna sem jelöltséget, sem más politikai tisztséget Vona Gábor pártjában. Kijelentette: nem tudja elfogadni, hogy a 2018-as választásokra olyan pártok szövetkezzenek, akiket semmi más nem köt össze, mint Orbán Viktor és a Fidesz szenvedélyes gyűlölete. Majd megjegyezte:

Hasonlóképpen nem értek egyet az EU migrációs politikája miatti, Magyarországra leselkedő veszély eljelentéktelenítésével, s a nemzetben gondolkodást leváltani szándékozó „nyílt társadalom-terv” (egyszerűsítve: Soros-terv) létének tagadásával.

Láthatóan erős hét volt a mostani, hiszen a Jobbik három emblematikus személyisége, Novák Előd, Gaudi-Nagy Tamás és Morvai Krisztina is kiosztotta Vonáékat. Kérdés, mit (vagy kit) hoz a jövő hét?

Vezető kép: hirado.hu

(Pilhál Tamás, pestisracok.hu)

Megint magyar aranyérem!! – Pap Bianka aranyérmet nyert a paraúszó-világbajnokságon!!

Na végre! – Az FBI vizsgálatot indít az Antifa ellen