in

Pintér Attila: El kell engedni Dzsudzsákék kezét, jöjjenek a fiatalok

A Puskás Akadémia vezetőedzője, Pintér Attila szerint nem szabadna a vb- és az Eb-részvételt hajtani, sokkal inkább váltani kellene az utánpótlás-nevelésben, hogy olyan alázatos, fegyelmezett és céltudatos fiatal labdarúgók kerüljenek ki a műhelyekből, akikből klub és válogatott egyaránt profitálhat.

A Puskás Akadémia vezetőedzője, Pintér Attila szerint nem szabadna a vb- és az Eb-részvételt hajtani, sokkal inkább váltani kellene az utánpótlás-nevelésben, hogy olyan alázatos, fegyelmezett és céltudatos fiatal labdarúgók kerüljenek ki a műhelyekből, akikből klub és válogatott egyaránt profitálhat.

 

A fiatal magyar labdarúgók hamar elszállnak maguktól, ha tehetségesnek kiáltják ki őket, s rögtön külföldi karrierre vágynak, ám ebben nem egyedül ők a hibásak, mondta Pintér Attila az M4 csütörtöki Sportreggelijében.

Minden téren váltani kellene az utánpótlás-nevelésünkben ahhoz, hogy minél több alázatos fiatal labdarúgó kerüljön ki az akadémiákról, a csapatok utánpótlásműhelyeiből. Olyan, aki nem gondolja magáról rögtön azt, hogy ő Cristiano Ronaldo, ha egy egyeneset bele tud rúgni a labdába.”

„Hanem igenis tegyen még többet azért, hogy kimagasló NB I-es labdarúgó legyen belőle, és ha majd az lesz, csak azt követően kezdjen el külföldi karrierre vágyni.”

Pintér Attila szerint nem normális a gondolkodás a magyar futballban

Forrás: Döme László Balázs/pfla.hu

A Puskás Akadémia trénere szerint a magyar felfogás miatt sorra szenvednek kárt a nevelőegyesületek, ami kihat az NB I-re és a válogatottra is.

„Nem normális a gondolkodás a magyar futballban.” Itt nevelik fel a játékosokat 17-18 éves korukig, tehát először a magyar kluboknak kellene belőlük profitálni, és csak utána a nemzetközi porondra lépni. Hiszen magyar labdarúgókból kellene nekünk felépítenünk egy komoly NB I-es mezőnyt, hogy aztán a nemzeti csapat is minél jobban szerepelhessen. Válogatott szinten lehetne a magyar futballt a legjobban képviselni nemzetközi porondon. Ehhez azonban az kell, hogy – és senkit nem akarok megbántani – sokkal fegyelmezettebb és céltudatosabb játékosok jöjjenek ki 18-19 évesen az utánpótlásból.”

Pintér szerint vannak most tehetségei, értékei a magyar labdarúgásnak, ám ezek a fiatal játékosok sosem kapják meg a bizalmat, ha itt és most, rögtön szeretnénk mindent, s nem vagyunk türelemmel.

Pintér Attila szerint nem szabadna a vb- és az Eb-részvételt hajtani, sokkal inkább váltani kellene az utánpótlás-nevelésben

Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Nekünk minden azonnal kell. Pedig nem szabadna azzal foglalkozni, hogy kijutunk-e a vb-re vagy az Eb-re, hanem végre el kell kezdeni hosszú távra tervezni és felépíteni egy válogatottat. Megint elvesztettünk két évet. Ha mi mindig azokban a játékosokban bízunk, akik 5-6 éve már bebizonyították, hogy nem tudunk velük előre lépni, akkor nem lesz változás. El kell engedni a kezüket és meg kell adni azoknak a fiataloknak a lehetőséget, akik tehetségesek, akikre lehet válogatott szinten számítani és tovább is akarnak lépni. Szerintem most rendelkezik ilyenekkel a magyar labdarúgás. Én anno ezt akartam, szépen előre lépegetni. De ha nem építkezel, akkor nem lesz jövőd, ha pedig nincs jövőd, nem lesz futballod sem.”

A szakember azt is elárulta, szerinte mi okoz gondot és mire lenne szükség a válogatottnál.

„Több hit és több munka kell. Ahhoz, hogy érett és egységes legyen a válogatott, edzőtáborokra van szükség, mert bármennyire fáj is az igazság, nem kapták meg azt a képzést, ami ahhoz kellene, hogy minden rendszerben megfelelően tudjanak mozogni.”

„Óriási probléma, hogy az alap mozgásokban olyan hibákat vétünk, amilyeneket nemzetközi szinten már nem lenne szabad.”

A felcsúti edző szerint el kell engedni Dzsudzsákék kezét

Forrás: MTI/Illyés Tibor

Az utánpótlás és a válogatott után Pintér a szurkolókra is kitért, s arra szeretné ösztönözni a drukkereket, változtassanak ők is a magyar labdarúgás érdekében.

„Meg kell nézni, mi történik Angliában. Ha egy csapat kiesik, sírnak az emberek. De a következő fordulóban már kint vannak, akkor is, ha egy osztállyal lentebb játszik már az együttes. Szurkolnak, buzdítják övéiket, hogy minél előbb visszajussanak az első osztályba. A lelátói habitusnak is meg kell tehát változnia.”

 

(origo.hu

Kubatov: „A Soros-terv akadálya mi vagyunk”

Szakértő kimondta a lényeget: Soros Györgynél is veszélyesebb a nyílt társadalom eszmerendszere