in ,

Pilhál is kiakadt a balatoni harangszó letiltásán!

Le a harangszóval!

Arról számolt be az ATV minapi riportja, hogy Balatonberényben nyaraló városi vendégek petíciót nyújtottak be a település polgármesterének, haladéktalanul szüntessék be a helyi templomban a reggeli harangozást. Merthogy ők pihenni jöttek, nem harangszót hallgatni.

Először azt hittem, ez vicc, de nem. Tényleg ezt követelték.

De ez semmi! A polgármester ahelyett, hogy szelíden elmagyarázta volna a kedves nyaralóknak: a harangozás errefelé évszázados hagyomány, helyette fogta magát, s az egyházi illetékeseknél kijárta, ezentúl ne harangozzanak reggelente. Jó, délben lehet, az mégiscsak Hunyadi János miatt van, de reggel semmiképpen, mert a városiak alszanak. (Mint a versben: „Ne zugjatok olyan nagyon, / Azt üzeni az uraság, / Mert lefeküdt, alunni vágy.”) A helybeliek persze nem voltak boldogok: „Először a hajnali ötórás harangszót áttették hatra, már az is furcsa volt, de hogy már a hatost is megszüntették, ez döbbenetes – háborgott egyikük. – Ilyen alapon délben meg este nyolckor se harangozzanak.”

És még nincs vége… Azóta újabb kérés érkezett a polgármesteri hivatalba: a reggeli kakaskukorékolás is elviselhetetlen, lépjen valamit a településvezetés. (Gondolom, előbb-utóbb a hajnali traktorzaj, később a Balaton elviselhetetlen éjszakai hullámverése is fölkerül a listára.)
Néhány kérdés azért megfogalmazódik az emberben. Vajon ugyanezek a nyaralók iszlám országban vakációzván a harsány müezzin miatt is petíciózni szoktak? Vajon kötelező-e nekik Balatonberényben nyaralni? És ami a legizgalmasabb: mikor zavarják el a helyiek a szervilis polgármesterüket?

 

(Pilhál György, magyarnemzet.hu)

 

Add tovább!

Vélemény, hozzászólás?

Loading…

0

Jurák Kata rendkívüli közleménye

Agyhalál: Brüsszel most az erdők felett venné át az irányítást