in , ,

Papírja van róla: Martin Schulz egy pancser – kutatás is bizonyítja

Haha

Martin SCHULZ EP President meet George SOROS

Martin Schulz egy pancser – kutatás is bizonyítja

Egy csütörtökön publikált kutatás szerint a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) érettségizetlen elnöke az év legnagyobb vesztese. Kár, hogy a németek csak most jöttek erre rá.

A németek többsége szerint amikor az új év elején, január 7-én Angela Merkel (CDU) és Horst Seehofer (CSU) elkezdi az egyeztetéseket a közös kormányzás folytatásáról az SPD elnökével, akkor „az óév legnagyobb vesztesei ülnek majd tárgyalóasztalhoz” – írta a Berliner Morgenpost című lap, amelynek megbízásából a Kantar Emnid közvélemény-kutató társaság felmérést készített a német politikai vezetők 2017-es tevékenységének lakossági megítéléséről.

Kimutatták, hogy a németek elsősorban Martin Schulzot tartják az év vesztesének.

Fotó: AFP

Az SPD vezetőjét 2017 elején még 100 százalékos támogatottsággal választottak meg elnöknek, de vezetésével a szociáldemokraták a második világháború utáni történetük legrosszabb eredményét érték el a szeptemberi szövetségi parlamenti (Bundestag-) választáson. A vereség után elhatározták, hogy ellenzékbe vonulnak, majd decemberben úgy döntöttek, hogy mégis inkább tárgyalnak a CDU/CSU-val a kormányzati szerepvállalás lehetőségéről.

A németek jellemzően úgy látják, hogy ez a mozgalmas év nem sikerült jól Martin Schulznak, 67 százalékuk szerint a szociáldemokrata vezető vesztesnek számít, és csupán 23 százalék tartja nyertesnek.

Még az SPD-szavazók legnagyobb része, 47 százaléka is vesztesnek látja, és csak 43 százalék tartja nyertesnek. Azonban Martin Schulz így is megőrizte pozícióját, ami a vesztesek rangsorában a második helyen álló Horst Seehofernek nem sikerült.

Mivel pártja ugyancsak története legrosszabb eredményét érte el a Bundestag-választáson, a CSU vezetője decemberben arra kényszerült, hogy bejelentse, bajor tartományi miniszterelnöki tisztségét 2018 elején átadja legfőbb vetélytársának, Markus Södernek.

Így Horst Seehofert a németek 61 százaléka vesztesnek tartja, és csak negyedük, 25 százalékuk szerint tartozik az év nyertesei közé.

Fotó: AFP

A kancellári tisztséget 2005 óta betöltő Angela Merkel vezetésével a CDU/CSU pártszövetség sorban a negyedik Bundestag-választást nyerte meg, de 1949 óta a leggyengébb eredménnyel, a kormányalakítás pedig rekordhosszúságúra nyúlik, valószínűleg 2018 húsvétjára fejeződhet be. A pártelnök-kancellár így a harmadik helyen végzett a vesztesek között, 53 százalék szerint negatív a 2017-es mérlege, 41 százalék szerint pedig pozitív.

Azonban Martin Schulzcal ellentétben a CDU/CSU bázisában továbbra is kedvező a megítélése, 62 százalék szerint az év nyertesei közé tartozik, és csak 33 százalék tartja vesztesnek.

A felmérés szerint az év nagy nyertese Markus Söder és a Zöldek egyik társelnöke, Cem Özdemir, akit 43, illetve 45 százalékos arányban tartanak 2017 nyertesének a németek.

(MTI)
(Nagy Gábor, 888.hu)

Libsik figyelem! Nem stadion! – Milliárdokat pumpálnak a magyar mezőgazdaságba

Bakondi: Ameddig Orbán a miniszterelnök, addig az ország szuverenitása és belbiztonsága garantált