in

Libsik figyelem! Nem stadion! – Milliárdokat pumpálnak a magyar mezőgazdaságba

Megközelítette az 550 milliárd forintot a gazdálkodóknak átutalt támogatások összege az idén

MILLIÁRDOKAT PUMPÁLNAK A MAGYAR MEZŐGAZDASÁGBA

Megközelítette az 550 milliárd forintot a gazdálkodóknak átutalt támogatások összege az idén – értesült a Magyar Idők. A kifizetések a jövő év elején sem állnak le, számos jogcím esetében indítja el az átutalást az államkincstár.

Az év végéig több mint 193 ezer gazdálkodóhoz összesen 547,9 milliárd forint támogatás jutott el – tudtuk meg a Magyar Államkincstártól (MÁK). A mezőgazdasági és vidékfejlesztési források kifizető ügynökségeként is működő kincstár tájékoztatása szerint összesen 155 jogcímen történt kifizetés az idén.
Területalapú támogatást 145 ezer ügyfél kapott összesen 158,9 milliárd forint értékben.

A környezetvédelmi és a fenntartható gazdálkodást segítő gyakorlatok betartásáért járó, úgynevezett zöldítési támogatást 144 ezer termelő kapott, az így átutalt összeg elérte a 124,6 milliárd forintot. A termeléshez kötött támogatások közül a legnagyobb összeget a tejhasznú tehén támogatás címén fizette ki a kincstár, 3400 gazdálkodó 14,8 milliárd forintot kapott, szálasfehérjenövény-támogatást 13 ezer ügyfélnek fizettek közel négymilliárd forint értékben.

Fiatal gazda jogcímen mintegy 5 milliárd forintot utalt át 13 ezer érintettnek a kincstár, kisgazda-támogatást 40 ezer termelő kapott 4,3 milliárd forint értékben.

Fotó: Kurucz Árpád

Jövőre újabb jogcímeken folytatják a kiutalásokat

A hazai költségvetésből finanszírozott nemzeti tejtámogatás összege megközelítette a 11 milliárd forintot. A 2020-ig szóló Vidékfejlesztési Program (VP) keretében is számos jogcím esetében folyósított támogatást a kincstár. Az agrár-környezetgazdálkodási jogcímen 12 ezer érintettnek 44,7 milliárd forintot fizetett ki a MÁK. Az ökológiai gazdálkodást segítő támogatások keretében összesen 7,5 milliárd forint jutott el a termelőkhöz. A VP-ből fedezett biztosításidíj-támogatás címén 11 ezer ügyfélnek 3,8 milliárd forintot fizettek ki.

A kincstár tájékoztatása szerint több mint 352 ezer ügyben teljesült már előleg- vagy részfizetés, és nem egészen 31 ezer azon ügyek száma, ahol előlegfizetésre ugyan nem volt lehetőség, később azonban utalt támogatást a gazdáknak a MÁK.

A főbb jogcímeken más-más arányban részesülhettek előlegfizetésben az ügyfelek, területalapú támogatást szinte mindenki kapott, a zöldítés esetén az igénylők 89 százalékának fizettek előleget. Az európai uniós szabályok szerint előlegeket azon kérelmek esetében lehet fizetni, amelyeknél az adminisztratív és helyszíni ellenőrzések lezajlottak, illetve a kérelemben szereplő ellentmondások feloldódtak, a hibákat pedig kijavították.

Ilyen tipikus ellentmondás, hogy a gazdálkodók az egységes kérelemben a parcelláikat egymásra rajzolják, azaz ugyanazt a területet több gazdálkodó is feltünteti az igényléskor. Az állatlétszám-alapú támogatások esetén az egyedek pontatlan bejelentése akadályozhatja az előlegfizetést. Ha a hibákat nem sikerült időben kijavítani, előleget nem utalhat a kincstár, ugyanakkor a részfizetésnek köszönhetően így is forráshoz juthatnak a termelők.

A támogatások kifizetése a jövő év elején sem áll le, a tervek szerint a kincstár több közvetlen támogatás részfizetését kezdi el. Ilyen a legnagyobb pénzügyi jelentőséggel bíró egységes területalapú támogatás, illetve a zöldítési támogatás, emellett számos közvetlen termeléshez kötött támogatás részkifizetését is megindítja a MÁK.
(Köpöncei Csilla, magyaridok.hu)

A libsik bánatára: Megújul a jáki templom

Papírja van róla: Martin Schulz egy pancser – kutatás is bizonyítja