in ,

Örüljünk együtt! – Máris megindult a maradék Jobbik széthullása..

Az az egy európai parlamenti képviselői hely, amit pártom, a Jobbik szerzett a vasárnapi, dicsőségesnek épp nem nevezhető szereplés után, egy jelkép

“Az az egy európai parlamenti képviselői hely, amit pártom, a Jobbik szerzett a vasárnapi, dicsőségesnek épp nem nevezhető szereplés után, egy jelkép. Jelképezhette volna a felelősséget, a lemondást, a lovagiasságot, sok minden mást is. (…) A következmények nélküliség jelképe lett. Tényleg sajnálom…” – írta szerdán este Facebook-oldalán a Jobbik országgyűlési képviselője, környezetvédelmi szakpolitikusa, az Országgyűlés fenntartható fejlődés bizottságának alelnöke. Azt egyelőre nem tudni, hogy csalódottságának kifejezésén túl, tettek is követik-e Kepli Lajos vallomását, azaz kilép-e az önmagából még régen kifordult pártból.

 

Kepli Lajos egyike azon keveseknek a Jobbikban, aki ott volt az alapítók között és aki az utolsó utáni pillanatban is kitart. Ő az, aki soha nem beszélt, nem nyilatkozott kifelé a pártból, kifejezetten kerülte a konfliktusokat. Ezért is szimbolikus mai bejegyzése, amelyben a Jobbik fennállása és tagsága óta először ad csalódottságának hangot nyilvánosan. Azt mondják, amikor a csendes emberek megszólalnak, kevés szóval is sokat mondanak.

Kepli eddig soha sem bírálta pártját, vagy legalábbis nem nyilvánosan. 

A most nyilvánosan is felvállalt különvéleménye szerint a csúfos EP-választási szereplés után azt az egyetlen egy képviselői mandátumot nem elnökségi tagnak kellene betöltenie, hanem bárki másnak a listáról, hogy a párt vezetése ezzel is mutassa felelősségvállalását. 

Ezzel szemben az elnökség a mai ülésén úgy döntött, hogy bár levonják a szükséges következtetéseket, minden marad a régiben, vagyis a lista első helyén szereplő  Gyöngyösi Márton megy Brüsszelbe.

Újabb alapember hagyhatja el a széthulló Jobbikot?

Hogy mit jelent Kepli Lajos vallomása, csalódottásága ellenére is marad-e a Jobbikban, azt nem sikerült megtudnunk. Szerettük volna megkérdezni tőle személyesen, de telefonját nem vette fel.

A Veszprém megyei környezetmérnök, fiatalon, a kétezres évek elején, vagyis még a párttá alakulás előtt csatlakozott ahhoz a Jobbik Magyarországért Mozgalomhoz, ami akkor még nem pozíciókról és megélhetési politikáról szólt. A maroknyi radikális, szélsőjobboldali csoport akkoriban felvállalta, hogy az általa képviselt értékrend és politika, a kényes problémák feszegetése sosoem fog túl széleskörű támogatottságot élvezni, de szükségszerű.

Kepli Lajos a Jobbik honlapján elérhető önéletrajzában azt írta, a Jobbik jelenti számára a megalkuvás nélküli érdekérvényesítést. 

Vona pártja, ahogy azt a korábban kilépők már többször megfogalmazták, már régen letért arról az útról, amiért egyáltalán megalapították annak idején. A nemzeti érdekrévényesítés helyébe a párt vezető tisztségviselőinek érdekeinek érvényesítése lett a fő cél, ezért olyan alkukat, szövetségeket és kompromisszumokat kötöttek az elmúlt években, ami egyre több régi párttag számára lett vállalhatatlan.

Azt, hogy ebben az új Jobbikban már minden csak a pénzzel együtt járó posztokról, pozíciókról szól, éppen egy másik Veszprém megyei régi jobbikos, a volt tapolcai elnök mondta a PestiSrácoknak adott interjúban. Toronyi Tibor egyébként még a nagy kilpési hullám előtt, az elsők között távozott a pártból.

A Szabó Gábor pártigazgató által levezényelt néppártosításba egyébként maga a pártelnök is belebukott, aki még valamelyest vállalta is felelősségét azzal, hogy a 2018-as országgyűlési képviselőválasztás után önként távozott a Jobbik éléről, sőt listavezetőként szerzett mandátumát sem vette át. Azóta már rappel is, van baj…

Vona még angolosan távozott, MTI Fotó/Szigetváry Zsolt

Jobbszélről balra át

A Jobbik szép lassan szélsőjobboldali pártból balliberális párttá vált, legerősebb ellenzéki pártból pedig a leggyengébb lett, ami a következő választásra ezzel a tempóval mérhetetlen tényezővé törpülhet. 

A mélyrepülés utolsó, becsapódás előtti mozzanata, hogy az a párt, amelyik magát még egyedüli kormányzati pozíciót szerezni képes pártként aposztrofálta, az EP-választáson fennállása leggyengébb eredményét produkálva egyetlen képviselői mandátumot szerzett.

Egyébként beszédes, hogy a Mi Hazánk, megalakulása után alig néhány hónappal, az első választásán 3,3 százalékos eredményt ért el és a pártok sorrendjébenben rögtön a csaknem egy évtizedes múltra visszatekintő Jobbik után áll. A Jobbik vezetése pedig végig azt kommunikálta, hogy a radikálisok, azaz a “vadhajtások” kiválása inkább jó dolog mint probléma, és Toroczkai pártalapítása nem szakadás, amely őket aztán biztosan nem gyengíti.

A Mi Hazánk ünnepelhetett vasárnap, első választásán 3,3 százalékos eredményt ért el a legfiatalabb párt – Fotó: MTI /Mohai Balázs

Egyenes út a politika sűllyesztőjébe

A Jobbik története tökéletesen illusztrálja, hogy az a párt amelyik feladja önmagát, megtagadja illetve pozíciókra cseréli alapelveit, rövid idő alatt a politika süllyesztőjében találja magát. A Jobbikot először meghatározó politikusai, arcai hagyták el, aztán sorra követték őket a vidéki politikusok, önkormányzati képviselők, helyi alapszervezeti vezetők, sőt komplett alapszervezetek is.

Ha most újabb kilépési hullám következik, azt biztosan nem élik túl. Ha például finom üzenete után Kepli Lajos otthagyja a pártot, személyében nem csak egy újabb országgyűlési képviselőt veszít, hanem egy szakpolitikust és egy megyét is, ahol minimális maradna a képviselete.

Kepli Lajos 2010 óta országgyűlési képviselő. A Jobbik frakciójában környezetvédelmi, vízgazdálkodási, energiapolitikai kérdésekkel foglalkozott. Az Országgyűlés Fenntartható Fejlődés Bizottságának tagja, az ellenőrző albizottság elnöke. Veszprém megyében, ahol korábban Ferenczi Gábor devecseri polgármester, Orbán Imre megyei képviselő távozott a pártból, majd az egész veszprémi alapszervezet, Kepli Lajos az egyik utolsó meghatározó embere a pártnak.

Vezető kép: Facebook

(Füssy Angéla, pestisracok.hu)

Pilhál elküldte a francba a Momentumot

Bréking – Gyanúsítottként hallgatták ki és őrizetbe vették a szállodahajó kapitányát