in ,

Öröm és boldogság – 4 milliárdos veszteség a RETEK KLUB-nál

Sebestyén Balázs műsora is csúnyán elhasalt

Óriási veszteséget produkált tavaly a Magyar RTL. Egészen pontosan 3,8 milliárd mínuszban zárták a 2018-as évet az M-RTL Zrt.-nél, holott egy évvel korábban még 1,2 milliárd nyereséget jelentettek. Ennek hátterében több ok is állhat, a legnyilvánvalóbb az, hogy 2018-ban sorra buktak meg az RTL-es műsorok.

 

A cég az alábbiakkal magyarázta a tavalyi 4 milliárdos veszteséget: „A csökkenő reklámbevételek mellett emelkedett a vállalat működési költsége. Jelentősen megnőttek az igénybe vett szolgáltatások díjai: drágult a vásárolt tartalmak beszerzése, a versenyképesség megtartásának érdekében pedig növelni kellett a saját gyártású tartalmak mennyiségét, miközben emelkedtek azok előállítási költségei is.”

Magyarul: egyre drágábban állítottak elő egyre gyengébb és egyre kevesebbek által nézett műsorokat. A majdnem 4 milliárdos veszteség mögött számos külső szemmel is látható ok volt. Példaként említhető egy alpári műsor is, ami ellen feljelentést tett a Fiatal Családosok vezetője is. „Az RTL Klub egy olyan tartalmat sugárzott, amely káros kihatással van a gyerekek szellemi fejlődésére”– állította a szervezet.

Továbbá, a műsorrend is megbukott. A gondok azonban idén is folytatódnak az RTL-nél. Az idei műsorrend már februárban csődöt mondott. A szezon elején megbukott a Cápák között és a Gyertek át!, majd az Alvilág és a Toplista című műsor is. Mindeközben a TV2 egyre jobban teljesített, hiszen több alkalommal is lehetett arról olvasni, hogy a TV2 verte az RTL-t főműsoridős nézettségben. Így például tavaly októberben hatalmas győzelmet aratott a Sztárban sztár, hiszen majdnem kétszer annyian nézték, mint az RTL Klub fentebb már említett, ízléstelen show-műsorát.De a Tények is rendszeresen verte a teljes lakosságban az RTL Híradót.

A döbbenetes veszteség nem előzmény nélküli. Már 2018 szeptemberében arról lehetett olvasni, hogy harmadára csökkent az RTL Magyarország kamatok, adózás és értékcsökkenési leírás előtti eredménye (EBITDA) az első fél évben az egy évvel korábbihoz képest. Az előző év első hat hónapjának 18 millió eurójáról a 2018-as évben 6 millió euróra esett vissza az üzleti eredmény. Ez óriási bukásnak számít. A visszaesés azért is elgondolkodtató, mert az RTL számos trükköt vetett be a bevétele, profitja növelése érdekében.

 

Erről bővebben az Origo-n olvashattok.

 

(888.hu)

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

      A magyarokat naponta lesz*rozó Sebestyén Balázs évi 300 milliót keres Magyarországon – Jó biznisz a magyarokat gyalázni

      Hoppá! – Sebestyén Balázs műsorát is az RTL 4 milliárdos vesztesége miatt vették le a képernyőről!