in ,

Óriási magyar sportlövő siker! – Péni István megnyerte a világkupát és olimpiai kvótát szerzett!

Győzött az Újdelhiben zajló sportlövő világkupán és ezzel olimpiai kvótát szerzett Péni István

Győzött az Újdelhiben zajló sportlövő világkupán és ezzel olimpiai kvótát szerzett Péni István. Klasszisunk a harmadik magyar olimpiai kvótát szerezte meg. Major Veronika pedig döntős világcsúccsal megnyerte a női sportpisztolyosok versenyét, s ezzel szintén kvótát szerzett a tokiói olimpiára.

Péni István kvótát szerzett a 2020-as tokiói olimpiára vasárnap az Újdelhiben zajló sportlövő-világkupán, melyen megnyerte a férfiak kisöbű szabadpuska 3×40 lövéses összetett számát. Az év első vk-viadalán a mezőny nagy része elsődlegesen az ötkarikás helyek megszerzését tűzte ki célul, s az eddig kvóta nélkül álló magyar csapat is ezért utazott el a viadalra. A férfi puskásoknál összetettben előzetesen mindhárom magyarnak volt esélye a döntőbe jutni és a két kvóta egyikét elnyerni, ennek megfelelően a szombati selejtezőből Péni, illetve a világbajnok Sidi Péter és a tavalyi ifjúsági olimpián aranyérmes Pekler Zalán is biztosan jutott a vasárnapi versenybe, ahol valamennyien jól teljesítettek.

Péni, az UTE klasszisa a 120 lövéses alapversenyt 1178 körrel zárta, amivel a hetedik helyen került be a nyolcas fináléba, Sidi és Pekler viszont kevéssel lemaradt a döntőről: előbbi 1175 körrel a 11., utóbbi pedig 1174-gyel a 14. lett. Az érmekért és a kvótákért mind a nyolc finalista a nulláról indult, s előbb térdelő, majd fekvő testhelyzetből kellett 15-15 lövést leadniuk, aztán 10 álló sorozat után esett ki a két legrosszabb, később pedig minden kör után újabb egy-egy sportlövő. Az első szakaszt követően az eredményjelző kevés bizakodásra adott okot magyar szempontból, mivel Péni az utolsó helyet foglalta el, fekvőben azonban egészen kiemelkedően célzott, s az álló részt már az első helyen kezdte. A végjátékban Péni kvótája nem volt veszélyben, vetélytársai közül ugyanis csak az Szergej Kaminszkijjal volt nagy versenyben, aki ráadásul már a tavalyi világbajnokságon kvótát szerzett. Így pedig már két lövéssel a vége előtt megvolt az első magyar tokiói hely, majd az utolsó sorozat után – 459,1 körös eredménnyel – Péni vk-aranyérme is, mindössze egy tizedes különbséggel.

A második versenynapon később Major Veronika a női sportpisztoly fináléjában lesz érdekelt. Férfi légpisztolyban Tátrai Miklósnak viszont nem jött össze a döntő, 578 körös eredménnyel a 17. helyen végzett. Újdelhiben minden egyéni számban két-két tokiói indulási jogot osztanak ki. Péni a magyar sportlövők első kvalifikációját szerezte meg a jövő évi olimpiára, összességében pedig a harmadik magyar kvótát gyűjtötte be a vitorlázó Berecz Zsombor és Érdi Mária után. Sportlövészetben a nemzetnek szerzik a helyeket a sportolók.

Major Veronika világcsúcsot lőtt

Major Veronika döntős világcsúccsal megnyerte a női sportpisztolyosok versenyét vasárnap az Újdelhiben zajló sportlövő-világkupán, s ezzel kvótát szerzett a tokiói olimpiára, csakúgy, mint néhány órával korábban a puskás Péni István.

A 21 éves magyar sportoló a 30+30 lövéses alapversenyben 591 körrel az élen zárt, majd a fináléban az 50 lövésből 40 találatot ért el (10,2 körnél jobb lövés a találat), ami új világcsúcs. Major vasárnap, s egyúttal összességében is a második magyar sportlövő kvótát szerezte meg a jövő évi játékokra, mivel Péni a férfi kisöbű szabadpuska 3×40 lövéses versenyében diadalmaskodott. Az indiai viadalon minden egyéni számban két-két tokiói indulási jogot osztanak ki. Major és Péni bravúrjával négyre nőtt a tokiói magyar résztvevők száma, korábban ugyanis két vitorlázó, Berecz Zsombor és Érdi Mária szerzett kvótát.

Forrás és fotó: MTI

(forrás:pestisracok.hu)

Vélemény, hozzászólás?

Loading…

0

Nem stadion – 300 millió Ft az aggteleki barlang értékeinek megőrzésére

Íme a Világ leginkább össze-vissza beszélő embere – Karácsony Gergely – Videó