in , , , ,

Orbán Viktor az asztalra csapott – Kilátásba helyezte a Néppártból való kilépést Orbán Viktor.

Orbán Webernek: Nem ragaszkodunk ahhoz, hogy a képviselőcsoport tagjai maradjunk

Kilátásba helyezte a Néppártból való kilépést Orbán Viktor.

A magyar kormányfő levelet küldött az Európai Néppárt frakcióvezetőjének. Orbán Viktor ebben, a többi között arra hívta fel Manfred Weber figyelmét, hogy amennyiben az EPP elnöksége és a nemzeti delegációvezetők február 26-i találkozóján elfogadott rendelkezéseket szavazásra bocsájtják, és meg is szavazzák, úgy a Fidesz elhagyja a képviselőcsoportot. „Ha a Fideszt nem látják szívesen, mi nem ragaszkodunk ahhoz, hogy a képviselőcsoport tagjai maradjunk” – írta a miniszterelnök.

A levelet Novák Katalin a családokért felelős tárca nélküli miniszter osztotta meg Facebook-oldalán. A miniszter hozzáfűzte: „Elfogadhatatlan, hogy mialatt egész Európa élet-halál harcot vív a koronavírus ellen, amikor naponta ezrek halnak meg a kontinensen, a brüsszeli buborékban az Európai Néppárt képviselőcsoportja azon dolgozik, hogyan tudná a Fideszt kizárni soraiból. Mivel a jelenleg hatályos szabályok mellett nem tudták keresztülvinni a kizárásunkat, most a szabályokat akarják megváltoztatni – visszamenőleges hatállyal. Érdekes, hogy magukon nem kérik számon a jogelveket, a visszamenőleges hatály tilalmát. Mindez számunkra elfogadhatatlan, ezért ma Orbán Viktor miniszterelnök úr levelet írt Manfred Webernek, az Európai Néppárt frakcióvezetőjének, melyben jelezte, hogy a tervezett alapszabály-módosítás elfogadása esetén a Fidesz kilép a néppárti frakcióból. A Néppárt lakosságarányosan legerősebb pártjaként nem nézzük tétlenül, ahogy a jobbközép tönkreteszi önmagát.”

 

 

A kormányfő levelét változtatás nélkül közöljük:

„Tisztelt Frakcióvezető Úr!

Az Európai Néppárt huzamosabb ideje vezetői és politikai válsággal küzd. Mi azt javasoljuk, hogy térjünk vissza a martensi örökséghez. Wilfried Martens sikerrel egyesítette a jobbközép és a jobboldal különböző gyökerű és földrajzi hátterű pártjait. Szövetséget kötött a hagyományos, kontinentális kereszténydemokraták és az északi konzervatívok között, offenzív bővítési politikájával bevonta a volt kommunista országok keresztény, jobboldali, nemzeti irányultságú pártjait az EPP-be.

Az elmúlt két évben ígéretek sora hangzott el a pártban arról, hogy a jövővel kapcsolatos elképzeléseinkről mély, belső egyeztetést folytathatunk. Az elmúlt év december 6-án Önnek címzett levelemben javasoltam, hogy az európai parlamenti képviselőcsoport szintjén új típusú együttműködést alakítsunk ki, hasonlót az EPP-ED modellhez. Az ígéreteket nem tartották be, és levelemre sem született válasz.

Ehelyett a belső szabályok átírása került az asztalra, rekord sebességgel és azzal a céllal, hogy megkönnyítsék képviselőink kizárását, vagy amennyiben az a próbálkozás sem kapná meg a szükséges többségi támogatást, úgy megteremtenék a választott európai parlamenti képviselőink képviselőcsoportból történő kizárásának sebtében összetákolt és jogilag megkérdőjelezhető feltételeit. Az üzenet világos és érthető. Ha a Fideszt nem látják szívesen, mi nem ragaszkodunk ahhoz, hogy a képviselőcsoport tagjai maradjunk.

Engedje meg, hogy kiemeljek három aggasztó tényt a jelenlegi helyzettel kapcsolatban.

1. A koronavírus-járvány több százezer európai ember életét követelte az elmúlt évben. A harmadik hullám éppen most érte el az országainkat, borzasztó emberveszteséget és példa nélküli gazdasági károkat okozva. Minden egyes tagországban élet-halál harcot folytatunk, éjjel-nappal. Ezekben az időkben együttműködésre, közös cselekvésre, toleranciára és türelemre van szükség. Nehéz megérteni és elfogadni, hogy Önöknek az EPP-képviselőcsoport régóta létező szabályainak felülvizsgálata most a legsürgetőbb feladat.

2. A jogállamiság fogalmába a mi értelmezésünk szerint nem fér bele a szabályok visszamenőleges hatályú megváltoztatása vagy szankciók kiszabása, ahogyan az új rendelkezésekben ez egyértelműen szerepel. Ezeket a módosításokat a Fidesz európai parlamenti képviselőinek megbüntetésére szabták. Miután nem tudott kellő mennyiségű szavazatot gyűjteni, hogy megbüntessen minket, most megpróbálja megváltoztatni a szabályokat és egy folyamatban lévő eljárásra kiterjeszteni.

3. A Fidesz elnökeként kötelességem, hogy biztosítsam választóink teljes képviseletét. Ennél fogva nem fogadhatom el az európai parlamenti képviselőink feladatellátáshoz szükséges jogainak korlátozását. Ez mélységesen antidemokratikus lenne.

A Fidesz európai parlamenti képviselőit több mint 1,8 millió magyar ember szavazatával választották meg, amely a leadott szavazatok 52 százaléka. Arányaiban ők alkotják a legerősebb delegációt az EPP képviselőcsoportjában. Képviselőink félreállítása egyet jelent közel kétmillió magyar állampolgár semmibevételével, amely tovább gyengítené politikai családunkat.

Ezúton tájékoztatom Frakcióvezető urat, hogy amennyiben az elnökség és a nemzeti delegációvezetők február 26-i találkozóján elfogadott rendelkezéseket szavazásra bocsájtják, és meg is szavazzák, úgy a Fidesz elhagyja a képviselőcsoportot.

Budapest, 2021. február 28.

Tisztelettel: Orbán Viktor”

 

 

 

(mandiner.hu)

 

 

Oszd meg a barátaiddal is!-

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Donald Trump máris fontolgatja, hogy újraindul a 2024-es elnökválasztáson

Gajdics Fegyőrnek: Bandi! Vegyél vissza az arcodból! Videó