in

Orbán Viktor: A Jobbik egy reménytelen helyzetben lévő párt

Íme a teljes parlamenti purparlé – Azonnali kérdésekre válaszolt a kormányfő

Az LMP és a Jobbik vezetőjének kérdéseire válaszolt az Országgyűlés hétfői ülésén az azonnali kérdések órájában Orbán Viktor. A kormányfőt a pécsi történésekről is faggatták.

OV-parl-álló

Vona Gábor, a Jobbik elnöke azt kérdezte a miniszterelnöktől: sportszerűnek tartja-e, hogy az „emberei” folyamatosan rongálják más pártok plakátjait. „Sportszerűnek tartja-e, hogy (…) a Jobbik elhallgattatására Ön megpróbálja törvénytelen eszközökkel felhasználni az Állami Számvevőszéket, a kormányhivatalokat, a rendőrséget, az ügyészséget?” – kérdezte. Vona azt mondta: a miniszterelnöknek annyira elfogyott a bátorsága a Jobbikkal kapcsolatban, hogy nem mer kiállni egy nyilvános vitára, hanem inkább „megpróbálja a Jobbik betiltását elérni”.
Orbán Viktor reagálásában elmondta: a Jobbik egy reménytelen helyzetben lévő párt, „a hatalom érdekében a saját pártját egy milliárdosnak” eladó Vona Gábor mostani felszólalása pedig egy kétségbeesett kísérlet volt a kormány támadására. A pártfinanszírozásról, plakátügyről azt mondta: a kabinet ezzel a kérdéssel nem foglalkozik, „mindenkinek lehet erről a kérdésről megfejtése, nekem az a véleményem egész egyszerűen, hogy önök bénák”.

Az LMP másik társelnöke, Hadházy Ákos arról beszélt, hogy az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) korábban lélegeztetőgépek beszerzésére írt ki pályázatot. Hangsúlyozta, hogy a négy ajánlatból három körülbelül 1,7 milliárd forintról szólt, a General Electric által benyújtott negyedik viszont mintegy 800 millióval olcsóbb lett volna. Ezt követően az ÁEEK egy orvosilag nem indokolt apróságot írt be a kritériumok közé, amivel kizárták a General Electricet – mondta a képviselő.
A cég jogorvoslati kérelmének beadása után a Közbeszerzési Döntőbizottság megsemmisítette a tendert – emelte ki a politikus, hozzátéve: a kormányzat viszont jogi útra terelte az ügyet, hogy az állam „dupla annyi pénzért vehesse meg” ezeket a készülékeket.
Orbán Viktor miniszterelnök azt felelte, a kormány álláspontja az, hogy olyan gépeket kell beszerezni, amelyek a legjobbak a betegeknek és a kórházaknak. A kormányfő közölte: vizsgálatot kér, mert lehetetlen, hogy egy magyar parlamenti képviselő nyíltan lobbizik egy külföldi cég mellett és megpróbál befolyásolni egy folyamatban lévő közbeszerzési ügyet.
„Mennyi pénzt kapott Ön ezért?” – kérdezte az LMP-s politikust a miniszterelnök. Szavai szerint ennél korruptabb ügyet még nem látott a parlamentben és arra szólította fel a képviselőt, hogy szégyellje magát.
Vona Gábor viszontválaszában azt idézte fel, hogy 15 évvel ezelőtt Orbán Viktor meghívta őt a polgári körébe, ahonnan a Jobbik párttá alakulása miatt lépett ki, de azóta is figyelte a kormányfőt, akitől sokat tanult, például néhány dolgot arról, hogyan kell kezelni politikai helyzeteket, de jóval többet arról, hogyan nem szabad.
A miniszterelnök ezt úgy kommentálta: mióta Vona Gábor eladta a pártját, „a nyakán póráz van, a póráz vége meg a gazdi kezében”, a Jobbik pártelnöke eközben azonban erkölcsi kiselőadásokat tart a parlamentben, ami abszurd.

Szél Bernadett, az LMP társelnöke arról beszélt felszólalásában: az országban az igazi harcot a magyar emberek vívják, akik kemény küzdelmet folytatnak a családjukért, megélhetésükért és sokszor az egészségükért is, de a kormányfőtől nem várhatnak segítséget. „Önök valamiféle sátáni Soros-tervről beszélnek”, de a magyar emberek nem ezt várják a kormánytól – fogalmazott. Szél Bernadett a valódi problémák közé sorolta például a bérválságot és az egészségügy tönkremenetelét. A mostani kormány ideje alatt duplájára nőtt a kórházi fertőzések száma, újrahasznosítják a kórházakban az egyszer használatos eszközöket, és „patkányok esnek le a mennyezetből” – mondta.
Orbán Viktor azt felelte: megérti, hogy Szél Bernadett nem szívesen hall a Soros-tervről, hiszen programvezetője volt a Menedék Migránsokat Segítő Egyesületnek, és „a Humanista Mozgalom részeként is a Soros-hálózat része volt”.
A bírálatokra úgy reagált: a 2010-es kormányváltás óta 724 ezerrel nőtt a munkában állók száma, 2018-ra – 2010-hez képest – a minimálbér csaknem 88 százalékkal lesz magasabb, az egészségügyben 500 milliárd forintos fejlesztést és 400 milliárd forintos bérfejlesztést hajtottak végre, megújult 77 kórház, 54 rendelőintézet és 97 mentőállomás, továbbá épült 23 új rendelőintézet és 30 új mentőállomás. A jövő évi költségvetésben pedig 220 milliárd forinttal több jut az egészségügyre, mint 2017-ben – tette hozzá.
Viszonválaszában Szél Bernadett azt mondta: a Parlament falain kívül már „mozgósítjuk az embereket”, ez miniszterelnök-jelöltként és az egész ellenzéknek a küldetése.
Orbán Viktor szerint az LMP-s politikus valójában kérdésnek álcázta a programhirdetését.

A jobbikos Gyöngyösi Márton értékelése szerint az elmúlt hónapok eredményei nem támasztják alá a kormány gazdaságpolitikáját. Magyarország az utolsó az uniós társadalmi mobilitási, valamint hátul áll az innovációs rangsorban, a versenyképességét pedig a korrupció, a képzetlen munkaerő és az adó- és járulékpolitika veti vissza.
Gyöngyösi szerint a magyar átlagbérek a némethez képest harmadáról negyedére csúsztak vissza 2010 és 2015 között. Megoldásként az európai béruniót vetette fel és új gazdaság politikát sürgetett.
Orbán Viktor válaszában azt hangoztatta: az a Jobbik kuncsorog most uniós bürokratáknál, amely korábban EU-s zászlót égetett. Kiemelte azt is, hogy az országban zajló pozitív folyamatok az emberek erőfeszítéseinek köszönhetők, s nem lehet eltagadni azt, hogy közel van a teljes foglalkoztatás és 10 százalék feletti a reálbér emelkedés. A Jobbik ezt nem a kormánytól vitatja el, hanem az országról, megtámadja az embereket – jelentette ki, hozzátéve: ő mindig az emberek oldalán fog állni.
Orbán Viktor arra is felhívta a figyelmet, hogy a béremelések a munkaadók, a munkavállalókat képviselő szakszervezetek és a kormány megállapodásából következnek.

A szocialista Szakács László szerint a Fidesz Pécsen „szintet ugrott a demokrácia lebontásában”. Miután Páva Zsolt polgármester „kegyvesztett lett”, Pécs kormánypárti országgyűlési képviselői megalakították a „városi fideszes pártbizottságot” a csődben lévő, 7,5 milliárd forintos adóssággal küzdő városban. Ezért a demokráciáért harcolt? – kérdezte a kormányfőtől, kifogásolva, hogy „semmi nem épült” a megyeszékhelyen.
Válaszában Orbán Viktor  azt mondta, hogy pártbizottságügyben több jó tanácsot kaphat a szocialista frakcióban, mint tőle. Felidézte, hogy 2002 és 2010 között a teljes önkormányzati adósságállomány meghatszorozódott, amelyet azonban a Fidesz-KDNP-kormány átvállalt a helyhatóságoktól – összesen 1369 milliárd forintot -, stabilizálva ezzel a pénzügyi helyzetüket. Ha ezt a gigantikus „adóssághegyet” el tudta tüntetni a kormány, akkor a pécsi ügyekkel is meg fog birkózni, „a kormány a pécsi emberek oldalán áll, és segíteni is fog” – jelentette ki.

A kormányfő azt is kérte az MSZP-s politikustól, hogy ne becsülje le a pécsi eredményeket, amelyek közé sorolta a vízművek visszavételét külföldi kézből, a magasház helyzetének rendezését, új buszok forgalomba állítását, az M60-as továbbépítését és a belváros megszépítését.

 

(magyarhirlap.hu)

Micsoda egy elkurvult viselkedés – Alföldi elárulta, mikor menne be a Hír TV-be

Vajon a migránssimogató Beer Miklós váci püspök ehhez mit szól??? – Hatvanmillió afrikai fenyegeti Európát