in , ,

Orbán: „azt kell megvédenünk Európában, amit már elértünk”

„Európában nem új nagy terveket kell kovácsolni, hanem meg kell védenünk azt, amit már elértünk”

A Passauer Neue Presse című lap által „Európa-szkepszis – Miért van szükségünk Európára” címmel rendezett pódiumbeszélgetésen a kormányfő a megvédendő eredmények között említette Helmut Kohl egykori német kancellár „nagy álmát”, a schengeni rendszert és a szabad munkaerő-áramlást.

Európában nem új nagy terveket kell kovácsolni, hanem meg kell védenünk azt, amit már elértünk”

– mondta Orbán Viktor miniszterelnök kedden Passauban.

A miniszterelnök hangsúlyozta: Magyarországnak fontos Európa sikere, mert mi, magyarok évszázadokon át védtük Európa keleti határait, „sok véráldozatot hoztunk” a kontinensért. Másrészt annak idején tudtuk, hogy ha a kommunisták hatalmát meg akarjuk dönteni és a szovjeteket ki akarjuk küldeni, ezt csak akkor lehet, ha e mögött egységes európai akarat van, vagyis a magyar szabadság és függetlenség, valamint Európa újraegyesítése „ugyanaz a történet” – magyarázta.

Fotó: MTVA – Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap

Nem lehet befogadni egy országba új népcsoportokat, ha ezt az ott élők nem akarják; tudomásul kell venni, hogy a magyar emberek nem akarnak hozzájuk képest különböző népcsoportokat befogadni”

– hangsúlyozta a miniszterelnök a pódiumbeszélgetésen, majd hozzátette, ha ez így van, neki az a dolga, hogy a magyarok akaratának érvényt szerezzen, ez a demokrácia lényege.

A jövőben várhatóan több tízmillió ember hagyhatja el a szülőföldjét, kérdés, hogyan tekintünk e folyamatra: „megadjuk-e magunkat neki, vagy meg akarjuk fékezni” – magyarázta.

Erre a kérdésre mindenki egyforma választ ad, kivéve Európa, mert miközben az Egyesült Államok, Ausztrália, Kína, Oroszország, a Perzsa-öböl gazdag országai szigorúan védik határaikat, Európa kinyitja a határait.”

Orbán Viktor szerint minden európai országnak joga van eldönteni, milyen választ ad erre a kihívásra, a magyarok azt mondják, megvédik a határaikat.

A kormányfő meglátogatta Gizella magyar királyné sírját a Passau melletti Niedernburg kolostorban.

Fotó: MTVA – Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap

Sosem fogadunk el semmilyen jogi szabályozást, amely el akarja venni azt a jogot a magyar szuverenitásból, hogy eldöntsük, ki tartózkodhat az országban”

– jelentette ki a magyar kormányfő, majd közölte: az EU asztalán van a menekültügyi reform, az a javaslat, hogy legyen egy állandó, kötelező, felső korlát nélküli szétosztási rendszer.

Magyarország korábban azért nem fogadta el 1200 migráns befogadását, mert tudta, hogy ez a „trójai faló”, és ha egyszer megengedjük, hogy más mondja meg, ki tartózkodhat Magyarországon, később nem tudjuk visszavenni ezt a jogot – mondta.

A kormányfő szerint míg Magyarország igyekezett megvédeni a határát, egyes civil szervezetek a törvénytelen határátlépésben segédkeztek. Orbán Viktor a pódiumbeszélgetésen egy Soros György tevékenységét firtató kérdésre azt mondta: hatalmas nemzetközi civil hálózat kapcsolódik a nevéhez, és „miközben mi a határ megvédéséért küzdöttünk”, ezek a szervezetek megtámadták a katonákat, segítették az illegálisan belépő migránsokat, segédkeztek a törvénytelen határátlépésekben, és mindez nem fogadható el.

Fotó: MTVA – Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap

A visegrádi csoport nagy európai erőforrás

A miniszterelnök a pódiumbeszélgetésen hangsúlyozta, hogy a visegrádi csoport (V4) nagy európai erőforrás, amely nem gondot okoz az Európai Uniónak, hanem hozzájárul a sikeréhez.

A miniszterelnök úgy fogalmazott:

a visegrádiak köszönik, jól vannak, mert sikeres országok kapaszkodtak össze Közép-Európában. Ha időben felvették volna az unióba ezeket az országokat – a kilencvenes évek végén és nem 2004-ben –, a gazdasági válság sem így történt volna.”

(Horváth József György, 888.hu)


Hoppá! Ez oszt igen! Igazi Csíki Sör készülhet Martfűn

Húúú mi fog még itt kiderülni! – Feltárják Botka elmúlt 15 évének korrupciós ügyeit