in ,

Nógrádi: A helyzet rendkívül drámai Németországban

A pártok színe alapján Jamaica-koalíciónak nevezett kormány megalakításáról október 18-án kezdtek egyeztetést. Ez most megbukott.

A pártok színe alapján Jamaica-koalíciónak nevezett kormány megalakításáról október 18-án kezdtek egyeztetést. Ez most megbukott. Elemzők azt mondják, hogy Németország előtt három elméleti lehetőség áll: vagy a CDU/CSU kisebbségi kormányt alakít a Zöldekkel, vagy tovább kormányoz a szociáldemokratákkal – bár az SPD korábban leszögezte, hogy ellenzékben marad –, vagy új választásokat kell kiírni.

 

Vasárnap késő este Berlinben kudarcba fulladtak az egyeztetések a CDU/CSU jobbközép pártszövetség, a liberális FDP és a Zöldek első közös kormányának megalakításáról, mert az FDP kivonult a tárgyalásokról.

Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő az M1 Ma Reggel című műsorában elmondta: a koalíciós tárgyalások kudarcának egyik oka például az volt, hogy Merkel úgy indult az egésznek, hogy a két kis pártot le tudja gyűrni, ami végül nem következett be. A német liberálisok már a következő választásokra „játszanak”. „Amit a liberálisok tettek, az jogszerű, de nem túl szimpatikus lépés” – tette hozzá.

Felhívta a figyelmet arra is, hogy a választások után négy pártnak kellett volna megegyeznie, ami a német történelemben példátlan, ugyanis mindig egy nagy és egy kis párt, vagy két nagy párt alkotott koalíciót. A négy-nyolc évvel ezelőtti tárgyalásokat pedig ha nézzük, akkor „nem mentek részletekbe, most viszont igen”.

 

Azt is elmondta, hogy a liberálisok néhány tíz évente eljátsszák, amit most: 1981-ben ők „buktatták meg” Helmut Schmidt kancellárt, amikor egy próbaszavazás után átálltak Helmut Kohlhoz, majd kiírták a választásokat.

Nógrádi György rámutatott arra is, hogy ha új választásokat írnak ki, azt 60 napon belül meg kell tartani, és akkor már lehet fogadni arra is, hogy maga Merkel is megbukik.

A biztonsági szakértő nem biztos abban, hogy Európa vezető hatalmának vezetését Angela Merkel elvállalná kisebbségi kormányzással. Mint mondta, „nem lehet úgy az Európai Unió vezetni, hogy nekem minden nap, minden kérdésben valakivel kompromisszumot kell kötni”.

Most jelenleg Merkel meggyengült – hangsúlyozta Nógrádi György, a kérdés az, hogy vissza is vonul-e. Jelenleg legalább öt olyan ember van, aki ugrásra készen várja, hogy a helyébe léphessen.

Nógrádi György azt mondta, a helyzet drámai, és Merkel mindent meg fog tenni azért, hogy maradjon. Lehet kisebbségi kancellárként vezetni Németországot, de ez tragédia az ország és Európa számára – fűzte hozzá.

(hirado.hu)

 

Nincs Soros-terv, és nincs bevándorlás – Megháromszorozódott a tengeren keresztül Spanyolországba érkező migránsok száma

Stadionépítős rovatunk – 26 új villamos és 60 trolibusz érkezhet Budapestre