in ,

„Néppártosodás” – Finoman tolják át baloldalra a Jobbikot, már a párt szavazói is érzik az új szeleket

Ez a Jobbiknál a néppártosodás…értjük.

A balliberális szimpatizánsok már jó ideje egy újabb összefogásban látják a Fidesz legyőzésének esélyét, de úgy tűnik, a jobbikosok is kezdik elveszteni a reményt, mivel már ők is hajlanak arra, hogy bárkivel összefognának. Gyurcsány Ferenc pedig olyan az ellenzéknek, mint az Eiffel-torony a francia filmekben: képtelenség nem látni az összes ablakból.

Eredményesen halad a kormány démonizálása a Jobbikban, mert a Republikon legújabb felmérése szerint a párt szavazóinak fele együttműködne már a baloldallal is, sőt majdnem 40 százalékuk Gyurcsány Ferencet is szükségesnek tartja a kormányváltáshoz. Ugyanakkor még a baloldalon sem tudja a bal kéz, hogy mit csinál a jobb. Kedden Kovács László a DK-val kötött megállapodásról beszélt a Kossuth Rádióban, miszerint a két párt felosztotta egymás közt a 106 választókörzetet. Mesterházy Attila viszont azt mondta a 24.hu-nak, hogy az MSZP a körzetek 60:40 százalék arányú felosztását javasolta, de a DK még nem válaszolt, ugyanakkor szerinte is közel lehet a megállapodás. Eközben Gréczy Zsolt is elismerte a tárgyalások tényét a Zoom.hu-nak, de ő is azt mondta, hogy még nem állapodtak meg, mivel a megbeszéléseken az Együtt és a Párbeszéd is részt vesz.

A pártok tehát folytatják azt a nemes hagyományt, hogy politizálás helyett egymás elviselésének képességét tesztelgetik önmagukon, ráadásul mindig mindegyik mást mond az összefogásról. A választóik négyötöde eközben valamiféle ellenzéki összefogást vár, így nem csoda, ha csalódottak. 41 százalékuk ugyanakkor közös listát szeretne, míg 39 százalékuk csak a választókerületek felosztását. El kell ismerni ilyen kiegyenlített arányok mellett a baloldali pártok dolga sem könnyű, hiszen fogós kérdés, hogy az emberek 41 vagy 39 százalékának érdemesebb-e inkább megfelelni öt hónappal a választások előtt. A Jobbik-szavazók 40 százaléka támogatja a választókerületek felosztását, hogy mindenütt csak egy ellenzéki jelölt legyen, 22 százalékuk közös listát óhajt. A Republikon októberi felmérése azt mutatja, hogy a választók 23 százaléka balliberális, míg 13 százalékuk jobbikos kormányra vágyik, ami összeadva sincs 40 százalék, amennyien a jelenlegi kormánnyal újráztatnának.

 

Gyurcsány még mindig megkerülhetetlen

Fontos persze, hogy az összefogás kivel jelent összefogást. A balliberális szavazók egyharmada venné be a buliba a Jobbikot is, az egykori radikális nemzeti párt támogatói jóval engedékenyebbek, 49 százalékuk összefogna azokkal a baloldali pártokkal is, amelyekkel szemben a párt meghatározta önmagát az indulásakor. A minden párt önálló indulását jelentő változat támogatottsága a jobbikosok körében 24 százalék, míg a baloldal nem bízik ennyire magában, ott csak 13 százalék.

A DK elnöke több, mint tíz éve az ország egyik legnépszerűtlenebb politikusa, az általa vezetett tábor azonban sokaknak jól jönne. Emiatt a balliberális szimpatizánsok 72 százaléka szerint Gyurcsány nélkül nincs kormányváltás, de már a jobbikosokat is kezdik erre kondicionálni: a párt szavazóinak 38 százaléka már a korábbi nemezisükkel is összefogna kényszerűségből.

forrás: 24.hu

 

(pestisracok.hu)

BRÉKING! – Verhofstadt betiltaná a Nemzeti Konzultációt! – A kommentelők leoltották a brüsszeli bürokratát

Pörög a béremelés az egészségügyben – Igazán kaphatna a kormány pár jó szót a libsiktől