in , ,

Nem tudnak leállni, a kétharmad sem elég – Barack Obama a magyar kormányt is kritizálta egy minapi beszédében

Az egykori elnök szerint az olyan autokraták, mint Putyin, stratégiai fegyverként használják a közösségi médiát.

Az Amerikai Egyesült Államok 44. elnöke, Barack Obama beszédet tartott az információk létrejöttéről és fogyasztásáról, illetve arról, hogy a dezinformáció miatt milyen kihívásokkal kell megküzdenie Amerikának és a demokráciának – számolt be a Portfolio pénteken. A Stanford Egyetem alá tartozó Cyber Policy Center és az Obama Alapítvány által közösen szervezett szakmai konferencián megtartott beszédében Obama Magyarországot is megemlítette és kritikát fogalmazott meg a kormánnyal szemben.

„Az online dezinformáció veszélyezteti a demokráciát”

Az egyetemen megtartott egyórás beszédében Obama felvázolta, hogy az online dezinformáció – beleértve a mesterséges intelligencia által működtetett deepfake technológiát – milyen veszélyt jelent a demokráciára, valamint hogy szerinte hogyan lehetne kezelni a problémákat az Egyesült Államokban és külföldön.

„Láttam már olyan bemutatókat a deepfake technológiáról, amelyek olyanokat mutatnak a képernyőn, amelyek úgy néznek ki, mint én, és olyan dolgokat mondanak, amiket nem én mondtam. Ez egy furcsa élmény, emberek”

– részletezte tapasztalatait a volt elnök.

„Bizonyos normák nélkül ennek a technológiának a következményei – a választásainkra, a jogrendszerünkre, a demokráciánkra, a bizonyítási szabályokra, az egész társadalmi rendünkre – ijesztők és mélyrehatók”

– jelezte a nem-cselekvés várható hatásait.

Obama szerint Magyarország is megtanulta hadba állítani a közösségi platformokat

Obama példákat hozott arra is, hogy a közösségi média hogyan táplálja világszerte az erőszakot – mint Mianmarban és Etiópiában – és a szélsőségességet.

Hangsúlyozta: „Autoriter rezsimek és erős emberek világszerte – Kínától Magyarországig, a Fülöp-szigetekig, Brazíliáig –megtanulták hadba állítani a közösségi média-platformokat, hogy a saját lakosságukat olyan csoportok ellen fordítsák, akiket nem kedvelnek. Akár etnikai kisebbségek, az LMBTQ-közösség, újságírók, politikai ellenfelek ellen.”

Majd azzal folytatta, hogy

„az olyan autokraták, mint Putyin, stratégiai fegyverként használják ezeket a platformokat az általuk fenyegetésnek tekintett demokratikus országok ellen”

Obama saját országának politikai állapotával kapcsolatban is kritikát fogalmazott meg, kiemelve a 2020-as választást követő eseményeket. Joe Biden győzelme után – néhány kivételtől eltekintve – a Republikánus Párt politikusai bizonyíték nélkül kommunikáltak választási csalásról, növelve a polarizációt, az állampolgárok közötti feszültséget – idézte az elhangzottakat a Portfolio.

 

(mandiner.hu)

 

 

Add tovább!

Szél Detti kiesett, most már tuti nem lesz a parlamentben – Jobbikos politikus kapja meg Márki-Zay Péter országgyűlési mandátumát

Nagyon jó a műsor! Stummer bejelentkezett pártelnöknek! Stummer, vagy Jakab? Jakab, vagy Stummer? Ez itt a kérdés