in

Nem stadion – Végre megérkezett a garancia Brüsszelből: ezzel biztossá vált a pedagógusok béremelése

Gulyás Gergely bejelentése szerint a tanárok és óvópedagógusok január 1-jétől 32,2 százalékkal keresnek többet.

 

Szerdán megérkezett az az írásos garancia, amelyet az Európai Bizottságtól várt Magyarország, ezért a tanárok, az óvópedagógusok, valamint – nemzeti forrásból – a szakképzésben oktatók is biztosra vehetik, hogy január 1-jétől 32,2 százalékkal emelkedik a bérük – mondta az MTI-nek a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Gulyás Gergely hangsúlyozta:

mindezt ráadásul a jövő évben is jelentős béremelés követi.

Emlékeztetett: Magyarország azt vállalta, hogy a diplomás átlagbér 80 százalékára emeli a pedagógusbéreket, két ütemben. Az idei évben elérjük a 71,8 százalékot, jövőre pedig egy további, mintegy 21 százalékos emeléssel a diplomás átlagbér 80 százalékát, és ezt utána fenn is fogjuk tartani – közölte. Gulyás Gergely elmondta, az operatív programban szereplő összeg áll rendelkezésre, azaz

530 millió euró érkezik az idei évre az Európai Bizottságtól.

Amivel Brüsszel a béremeléshez hozzájárul, az összesen, 2030-ig számolva, a béremelés 12 százaléka – jegyezte meg. Ezt az összeget tehát a Magyarországnak járó uniós forrásokból kapjuk meg, a maradék 88 százalékot pedig a nemzeti költségvetés biztosítja – mondta, hozzátéve: az Európai Bizottságtól érkező pénzek az idei és a jövő évben jelentős segítséget jelentenek. A most végrehajtott béremelés összesen mintegy 140 ezer embert érint – közölte Gulyás Gergely.

(MTI)

 

 

 

 

LEGYÉL NAPRAKÉSZ!

Lengyel elnök: nem nyugszom, amíg a letartóztatottakat szabadon nem bocsátják

Orbán Viktor uniós tanácsi elnöksége a demokrácia diadala lenne