in ,

Nem stadion – Újabb ötvenmilliárd (!) forintos forrásból épülnek oktatási intézmények

Iskolák, sportcsarnokok, tornatermek, valamint uszodák épülhetnek és újulhatnak meg, közel 10 ezer fiatal oktatását és sportolását támogatva.

Ötvenmilliárd forintból épülhetnek köznevelési intézmények és iskolai sportlétesítmények Magyarországon a következő években – jelentette be Varga Mihály a közösségi oldalára feltöltött videóban, miután aláírta az erről szóló hitelszerződést az Európa Tanács Fejlesztési Bankkal (CEB). A pénzügyminiszter kiemelte: az alacsony kamatozású és hosszú lejáratú hitelből iskolák, sportcsarnokok, tornatermek, valamint uszodák épülhetnek és újulhatnak meg. A fejlesztések közel 10 ezer fiatal oktatását és sportolását támogatják.

Mintegy 50 létesítmény épült két korábbi hasonló forrásból

A pénzügyminisztérium kedd reggeli sajtóanyagából az is kiderül, Magyarország 2016-ban kötött először az oktatási intézmények fejlesztéséről szóló hitelszerződést az Európa Tanács Fejlesztési Bankkal, valamint az Európai Beruházási Bankkal 15-15 milliárd forint értékben. Varga Mihály elmondta: hazánk eredményesen valósította meg ezeket a beruházásokat, több mint 80 oktatási intézmény újult meg és mintegy 50 sportlétesítmény épült.

A tárcavezető kiemelte: Magyarország számára előnyös, ha folytatjuk a programot, ennek megfelelően már idén januárban 50 milliárd forint összértékű hitelszerződés született az Európai Beruházási Bankkal.

Ennek a következő állomása a CEB-bel most aláírt szintén 50 milliárd forint összegű hitelszerződés. Ebből 8 iskola, 16 osztályterem, 20 tornacsarnok, 26 tanmedence, és 17 kézilabdacsarnok épül, a források felhasználása folyamatos.

Hazánk 22 éve tagja a CEB-nek

A CEB a strasbourgi székhelyű Európa Tanács hitelintézete, a kontinens legkorábban, 1956-ban alapított nemzetközi fejlesztési bankja – derül ki a közleméynből. Küldetésénél fogva igen fontos szerepet tölt be 42 tagállamának társadalompolitikai fejlesztéseiben, Európa társadalmi kohéziójának megteremtésében.

Magyarország 1998 óta tagja és részvényese a CEB-nek. A Bank eddig több mint 2 milliárd euró összegű finanszírozást nyújtott magyarországi projektek megvalósításához a szociális célú fejlesztések területén.

(Hegedűs Gergely, magyarepitok.hu)

 

 

Oszd meg másokkal is!

Sajtóklubban nem volt senki sem „idegállapotban”! Mindenki fejből tudta, hova járt iskolába – Videó

Akkor el lehet kezdeni bocsánatot kérni! Elfogadta az Országgyűlés a koronavírus-járvány miatti veszélyhelyzet megszüntetéséről szóló törvényt