in ,

Nem stadion – Újabb milliárdok a balatoni strandfejlesztésekre

Elindul a balatoni strandok fejlesztésének harmadik üteme

Elindul a balatoni strandok fejlesztésének harmadik üteme ötmilliárd forintos hazai forrásból, ezen felül pályázati lehetőség nyílik valamennyi balatoni csúszda megújítására jövő nyárig – jelentette be Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) vezérigazgatója pénteken Siófokon.

A vezérigazgató a tó partján megtartott sajtótájékoztatóján elmondta, azért választotta ezt a helyszínt a Turizmus világnapján, mert a magyaroknak továbbra is a Balaton az első számú úti célja. A turizmus adja a magyar GDP több mint tizenegy százalékát, és több mint négyszázezer embernek, valamint több tízezer, döntő részben magyar tulajdonú kis- és középvállalkozás számára biztosít munkalehetőséget – tette hozzá. Guller Zoltán emlékeztetett arra, hogy két éve a fizetős strandok, idén pedig a balatoni szabadstrandok kaphattak támogatást infrastruktúrájuk fejlesztésére. Szeretnénk, ha jövő nyárra újabb szintet tudnának lépni a balatoni strandok – mondta a vezérigazgató. A további fejlesztések érdekében az MTÜ a kormány támogatásával egy hónapon belül valamennyi fizetős és szabad balatoni strand számára újabb pályázatot ír ki alapvetően infrastruktúrafejlesztésekre; vizesblokkok, strandlejárók megújulására, füvesítésre, köztéri padokra, világításra, wifik biztosítására – részletezte a szakember, aki hozzátette, az MTÜ ezen felül vállalja, hogy támogatják valamennyi Balatonnál található csúszda teljes körű megújulását.

 

Az MTI kérdéseire válaszolva Guller Zoltán elmondta, számításaik szerint a Balatonnál nyolcvanöt strand található, ebből ötvenöt fizetős és harminc szabadstrand. A cél, hogy európai szintű legyen valamennyi strand és csúszda, utóbbiak megújítására az ötmilliárd forintos kereten felül nyílik lehetőség. Még tart a felmérés, hogy mekkora ezek forrásigénye. Mindegy, hogy önkormányzati, vagy magán üzemeltetésű, kisebb javításra, vagy teljes felújításra van szükség, fizetős vagy szabadstrandon található, minden csúszda kaphat támogatást – jelezte a vezérigazgató.

Gruber Attila, Siófok fideszes polgármesterjelöltje kiemelte, fontos, hogy a balatoni szabadstrandok a jövőben is szabadstrandként funkcionáljanak és fejlesztési lehetőséghez jussanak. Hidvégi József, Fonyód polgármestere (Fidesz-KDNP) arról számolt be, hogy az idei pályázatnak köszönhetően Fonyód öt szabadstrandja újulhatott meg vizesblokkokkal, vizes játszópark, futópálya is épült, játszóterek újultak meg. A dél-balatoni településnek tizenegy szabadstrandja van a tizennégy kilométer hosszú partszakaszán, ezért különösen örömtelinek nevezte, hogy további fejlesztésekre is lehetőség nyílik. Tósoki Imre, Tihany polgármestere (Fidesz-KDNP) arról beszélt, számukra is fontos, hogy ingyenesen közelíthesse meg mindenki a vízpartot, ezért nem tervezi az önkormányzat hosszútávon sem, hogy fizetőssé tegye a szabadstrandjait. Az eddigi pályázatoknak köszönhetően játszóterek, homokozók is megújulhattak, de szükség lenne további fejlesztésekre is – tette hozzá a polgármester.

(pestisracok.hu)

Vélemény, hozzászólás?

Loading…

0

Már megint az MTVA-nál bohóckodik az ellenzék

Sebestyén Balázs teljesen odavan Thunbergért! – Videó