in , ,

Nem stadion – Újabb lépéssel közelebb a legalább 250 km/h sebességű Budapest-Varsó gyorsvasút

Kiderült, kik készítik el a V4-eket összekötő óriásprojekt tanulmánytervét

Egyre konkrétabb irányba halad a visegrádi négyeket Budapesttől Varsóig összekötő 250 és 350 km/h-s sebességűre tervezett gyorsvasút projektje. Miután tavaly már beszámoltunk a 700-900 kilométer hosszúra tervezett, 4 országot átszelő beruházás előkészítésének lépéseiről, most az derült ki, hogy melyik cégek készítik el a megvalósíthatósági tanulmányt.

 

A közbeszerzési adatok szerint a nettó 1,14 milliárd forintos költségű tervpályázatot az Utiber Kft., a Főmterv Kft. és a Trenecon Zrt. konzorciuma nyerte el. A zöldmezős beruházásban elkészülő, kétvágányú, gyorsvasút megvalósíthatósági tanulmányában 250, 300 és 350 kilométer/órás haladási sebességet is célba vesznek.

 

Híd épül a Dunán, az Oderán

A tervek szerint a Dunát és az Oderát is átszelő pálya így több jelentős híd, alagút és más műtárgy megépítésével együtt fog megépülni. A kiírás szerint legalább 4 db átlagosan legalább 250 ezer lakosú város városi közösségi közlekedési rendszerébe történő csatlakozás és intermodális csomópont kialakítására is sor kerülhet majd a kivitelezési fázisban. A tervek szerint mintegy félmillió utasra számítanak évente.

A vasútról korábban Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztérium elmondta:

Közép-Európában nagyon ritkák az észak-déli irányú infrastruktúrák és szűkösek a határátkelési lehetőségek is. Ezeket a versenyhátrányokat mielőbb orvosolni kell, amihez nagyban hozzájárul majd a stratégiai fontosságú új vasúti összekötetés.

(Szabó Ákos, magyarepitok.hu)

Vélemény, hozzászólás?

Loading…

0

Bögrev Klára – Üzenetek a lopott villából

Nem stadion – Sok magyar autós örül ennek az új autópályaszakasznak