in ,

Nem stadion – Novák Katalin: „Nagyot szólt” a családvédelmi akcióterv

Eddig csaknem 14 ezer család vette igénybe a családvédelmi akcióterv valamelyik támogatását

Eddig csaknem 14 ezer család vette igénybe a családvédelmi akcióterv valamelyik támogatását, az első hetek igazolták a várakozásokat, „nagyot szólt” a program – mondta el az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára a Magyar Hírlap szerdai számában megjelent interjúban.

Novák Katalin a lapnak adott interjúban mérföldkőnek nevezte a magyar családtámogatás történetében a családvédelmi akciótervet. „Még nagyobb fordulatszámra kapcsoltunk a családok segítése terén” – fogalmazott. Hozzátette: gondolták, hogy nagy lesz az érdeklődés, hiszen kit ne mozgatna meg tízmillió forint, egy új autó vagy lakás lehetősége, vagy akár az, hogy csökkenhetnek a család hitelterhei.

Az új, tízmillió forintos babaváró támogatásról az államtitkár közölte: az esetek nagy számában ezt az igénylők otthonteremtésre használják fel, ami nemcsak lakásvásárlást, hanem a meglévő lakás korszerűsítését, bővítését is jelentheti.

Nem reprezentatív felmérésük szerint az igénylők egy része hitelkiváltásra veszi igénybe a támogatást, van aki autót vásárol belőle, de megtakarításra is felhasználják az összeget.

Sok fiatal pár ezzel a támogatással lesz „képes saját lábra állni. Ez is lenne a cél: segíteni az önálló életkezdést” – mutatott rá Novák Katalin.

Közölte, az igénylő családok kilencven százaléka a maximális, tízmillió forintos összeget veszik fel, de a kisebb támogatást igénylők is általában hat-nyolc millió forintot vesznek fel.

jelzáloghitel-elengedés lehetőségével eddig több háromezren éltek. A Magyar Államkincstár adatai szerint az indulás óta már hétezer autóvásárlási támogatáskérelmet rögzítettek, és jellemzően a maximális, 2,5 millió forint összeget igénylik – mondta el Novák Katalin.

Kitért arra is, hogy a jövő évi költségvetésben a családtámogatásra csaknem 2,5-szer annyi pénz jut mint a tíz évvel ezelőtti baloldali kormány idején. Jövőre 2228 milliárd forintot különítettek el a családok támogatására, 2010-ben a célra 960 milliárd forint állt rendelkezésre – mondta az államtitkár.

(forrás:www.hirado.hu)

A HVG fülig szerelmes Mészáros Lőrincbe

Így „vágta tönkre” a Fidesz az egészségügyet 9 év alatt!